Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Joi , 6 August , 2015

Înţepătura de căpuşe - cum să ne ferim de boala Lyme

de Cristina Aosan

Dr. Cristina Aoşan

Membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia

www.melidava.ro
 

De câţiva ani boala Lyme, produsă de Borrelia burgdorferi (eventual asociată cu alte micro-organisme) a devenit ţinta unor preocupări intense în medicină şi mai ales în presă, deşi afecţiunea era cunoscută demult şi la noi. Abia acum s-au introdus în laboratoare metode de investigare care să indice posibila prezenţă a acestor micro-organisme.

 
 

Aceste spirochete sunt transmise prin înţepătura de căpuşe, ţânţari sau alte insecte. Totuşi căpuşele sunt cel mai mult incriminate. Iar acum, primăvara şi vara, tocmai este sezonul când ele sunt cele mai active. De menţionat că nu fiecare căpuşă ori ţânţar e purtător de spirochete, aşadar să nu ne simţim permanent ameninţaţi de aceste insecte. Spre a evita o eventuală infectare cu spirochete după înţepătură, se pot face câteva lucruri.

 

Extragerea căpuşei cât mai repede după ce s-a observat ataşarea ei pe piele - abdomenul insectei nu trebuie comprimat, fiindcă astfel aţi pompa singuri în piele conţinutul ei, posibil încărcat cu spirochete; pentru aceasta nu o apucaţi cu degetele, fiindcă o veţi strivi!

Cea mai simplă şi eficientă modalitate de extragere este prin utilizarea unui dispozitiv numit Tick twister adică extractor de căpuşe.

Sau există alte variante care funcţionează pe acelaşi principiu? Posibil să găsiţi aceste tick twister în magazinele cu articole pentru animale de companie, întrucât sunt utilizate de veterinari la extragerea căpuşelor de pe pielea lor.

În caz că nu deţineti un asemenea extractor, există o altă variantă. Trebuie ţinut cont de faptul că această insectă, când înţeapă, ajunge să se prindă foarte bine cu capul în pielea ţintei sale. Dacă se extrage forţat, există riscul de a. se rupe capul, care rămâne în piele, situaţie în care de regulă apare o mică infecţie locală. Ca să evităm acest risc, ideal este să o extragem după ce a murit, fiindcă atunci slăbeşte ataşamentul ei în piele.

 

Cum ele respiră prin învelişul corpului, pot fi omorâte prin sufocare, dacă se acoperă în întregime cu o cremă, ulei, unsori diverse, sau untură şi se lasă astfel câteva minute. Apoi realizaţi extragerea folosind o pensetă aşa încât să o prindeţi pe dedesubt: fie din poziţie orizontală cu o pensetă fină, fie verticală cu o pensetă cu braţe curbate; aşa veţi evita presarea abdomenului.

 
 

Efectul anti-microbian anti-Borrelia al propolisului

 

Noi utilizăm tinctura de propolis (cu 30% concentraţie de propolis):

extern: badijonaj local imediat după extragerea căpuşei, repetat; propolisul, datorită penetrării în piele a componentelor active din tinctură, va omorî spirochetele care au pătruns deja în piele şi sunt abordabile local imediat după înţepătură;


intern: pentru siguranţa că vor fi distruse şi posibilele spirochete deja migrate în fluxul sanguin de la locul înţepăturii, luăm doze mai mari de tinctură de propolis, timp de 3-4 zile:

a) adulţii pot lua de 3-4 ori pe zi câte 3-5 ml, în funcţie de masa corporală;

b) la copii până în 3 ani, câte 3-4 picături pe kilogram corp pe zi ( în funcţie de masa corporală), împărţită în 3 prize;

c) pentru copii mai mari, de 3 ori pe zi câte 1-3 ml, în funcţie de vârstă şi greutate; - administraţi tinctura de propolis amestecată cu puţină miere (care îi va spori efectul), de preferinţă pe stomacul gol, 15-20 de minute înainte de mese;

 

În cazul în care nu aţi surprins căpuşa imediat după ce s-a ataşat, este mai mare probabilitatea ca spirochetele pe care le poate conţine să fi trecut în piele/sânge; în acest caz, administrarea orală de tinctură de propolis trebuie prelungită, preferabil după sfatul unui apiterapeut.

 
 

Efectul anti-Borrelia al uleiului volatil (esenţial) de Tea tree

 

Acest ulei volatil are un puternic efect anti-Borrelia; dupa extragerea capuşei se face badijonaj local imediat şi repetat.

În caz că nu deţineţi nici tinctură de propolis, nici ulei volatil de Tea tree, dar aveţi la dispoziţie un alt ulei esenţial, îl puteţi folosi pe acela, fiindcă aproape toate au şi efecte anti-microbiene; chiar dacă nu dispuneţi de cel ideal, oricum e mai mult decât nimic; în caz că aveţi de ales între mai multe dintre cele comune, ar fi mai utile uleiul de cimbru sau coriandru.

Recomandăm uleiurile volatile furnizate de firma Cozac Plant sau Young living.

 
 

Efectul anti-microbian anti-Borrelia al veninului de albine

 

Apicultorii sau alte persoane care ştiu că suportă înţepăturile de albine, fără reacţii alergice, pot aplica o albină pe locul înţepăturii de căpuşă, după ce s-a extras căpuşa; veninul de albine este puternic anti-microbian şi omoară repede toate posibilele spirochete pătrunse în piele.

La Congresul Internaţional de Apiterapie de la Passau, din urmă cu câţiva ani, un apicultor şi-a prezentat experienţa personală: a relatat că tratase în acest fel până atunci, câteva sute de persoane şi nici una dintre ele nu rămăsese infectată cu Borrelia, în urma înţepăturilor de căpuşă.

 

Din experienţa personală vă pot relata că, în urma cu câţiva ani, am fost înţepată de patru căpuşe într-un sezon, iar în următorul de trei. După extragerea căpuşei, am aplicat de fiecare dată tratamentul cu tinctura de propolis extern şi intern câte 2-3 zile. Am rămas la fel de sănătoasă ca înainte.

Este important de reţinut că dacă avem o imunitate bună, aceasta va anihila de la sine Borrelia pătrunsă prin înţepătură. În natură, animalele sălbatice sunt frecvent înţepate de numeroase căpuşe în fiecare an, însă nu fac boala Lyme, aşa cum o fac oamenii. Doar că ele şi-au păstrat naturaleţea, în timp ce oamenii, prin stilul de viaţă şi alimentar denaturat, şi-au redus mult capacitatea imunitară. Aceasta este de fapt principala îngrijorare în relaţie nu numai cu borelioza, ci şi cu cea mai mare parte a patologiei existente: imunitatea devenită deficitară.

 

Vă doresc plimbări plăcute la iarbă verde!