• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Aprilie , 2014

Integrarea Europeană a Republicii Moldova este o datorie morală, o corecţie a unei nedreptăţi istorice şi o oportunitate economică pentru România

Expansionismul rusesc la Marea Neagră va reprezenta permanent o ameninţare la securitatea teritorială, politică şi fizică a poporului român. Amintirea nu îndepărtată a ocupării teritoriale de către Armata Roşie, lagărele de concentrare şi epurarea politică a elitei româneşti, desprinderea de teritorii si trimiterea în Siberia, vor fi avertisment permanent a ceea ce reprezintă Rusia pentru popoarele vecine. Pentru secolul XXI, ocuparea militară a Crimeei reprezintă doar o trezire dureroasă pentru orice contemporan.

Suntem datori pentru poporul român lăsat în urmă în Uniunea Sovietică în 1944, să facem toate eforturile pentru ca sărăcia şi precaritatea vieţii din Republica Moldova să fie întoarse către un alt tip de viitor, o altă viaţă, decentă şi mai multă certitudine faţă de viitor. Este de ajuns ca Românii de la Cernăuţi, vechea noastră vatră a Bucovinei nu vor avea acest privilegiu prea curând, dar poate că o deschidere reală a Ucrainei către Europa şi chiar o integrare a sa, va duce la spaţiul liber economic, social şi politic necesar pentru corectarea nedreptăţilor istorice.

 

Trendul european al Republicii Moldova, integrarea în Uniunea Europeană nu mai poate fi întoarsă. Vechea ordine a însemnat nu doar sărăcie şi pierderea demnităţii, dar şi menţinerea unui no-man-land tampon între cele două imperii. Mai mult, o dată cu blocarea produselor agricole şi produselor viticole moldoveneşti pe piaţa rusească, moldovenii basarabeni sunt obligaţi să se integreze în piaţa europeană.

Avem acum o reală oportunitate de a cere, de a formula, de a anunţa, transparent şi cu curaj, ceea ce naţiunea noastră ar fi trebuit să o facă demult. Acest lucru nu trebuie să pară doar romantic şi rupt de realitate, ci trebuie făcut pragmatic şi cu atenţie vizavi de viitorul nostru geopolitic. Nu doar ruşii îşi anunţă spaţiul vital, UE sau Turcia ca actori regionali, dar şi România trebuie să facă acest lucru, ca şi stat care a evoluat în stabilitate şi dezvoltare în ultimii 20 de ani. Republica Moldova trebuie să fie o prioritate strategică a României, economică, politică, morală şi pragmatică.

Confruntată cu sărăcie şi lipsă de resurse, dacă este să deschidem către dezvoltare cele două Moldove, vom avea nevoie de mult mai mulţi bani, iar această oportunitate bate la uşă. UE este alături de noi numai în compasiune. A făcut pentru Republica Moldova un pas uriaş, liberalizând dreptul la liberă circulaţie a cetăţenilor moldoveni în UE. Nimeni nu se aştepta ca Europa să se deschidă aşa de repede însă realităţile au impus-o. Şi Uniunea Europeană are tendinţa de extindere şi acest lucru trebuie folosit şi în favoarea noastră.

 

Guvernul Român şi chiar Parlamentul ar trebui să facă paşi transparenţi şi să anunţe măsuri concrete către ceea ce trebuie să fie reunificarea prin integrare europeană a Republicii Moldova.

 

De aceea, cer tuturor politicienilor de a ieşi din zona gri a lucrurilor spuse cu voce scăzută şi de a declara cu voce tare dreptul nostru la normalitate. Să sperăm că Criza Ucraineană se va termina cu semnarea unui Acord de aderare pentru românii de peste Prut!

 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.