Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Iunie , 2018

Inovarea socială și dezvoltarea IMM-urilor din mediul rural, dezbătute la Sümeg (Ungaria)

de Gazeta de Maramures

În perioada 12-13 iunie 2018, la Sumeg, Ungaria, a avut loc o nouă întâlnire a partenerilor proiectului „Policies to develop entrepreneurship and innovative SME’s in rural areas” (acronim Rural SME’s), proiect implementat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, alături de parteneri din șase state europene, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul INTERREG Europe, la care a participat şi Consiliul Judeţean Maramureş, prin reprezentanţi din cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, în calitate de membru al grupului de lucru.



În cadrul întâlnirii a fost organizat un ate­lier de lucru pe tema „Inovare socială”, fiind prezentate și discutate bune practici în domeniu, reprezentative pentru fiecare regiune de pro­veniență a partenerilor proiectului, res­pectiv Ungaria, Spania, Irlanda, Slo­venia, Grecia, România și Portu­galia. Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș au prezentat proiectul „Economia socială – Responsabilitate Socială, de la Nord la Sud”, tema fiind considerată un exemplu de bune practici pentru regiunea Nord –Vest. Pro­iectul, „Economia socială – Respon­sa­bilitate Socială, de la Nord la Sud”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a fost implementat de Consiliul Judeţean Maramureş în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Pro­tecţia Copilului Maramureş, Aso­ciaţia Profesională Neguverna­mentală de Asistenţă Socială ASSOC și Asociaţia Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare.
Principalele rezultate ale acestui proiect sunt organizarea a 16 cursuri de calificare pentru persoane, două târguri de locuri de muncă, înfiinţarea a 14 structuri de economie socială în cadrul cărora au fost angajate persoane aflate în situaţii de risc.
Participanții la întâlnire au efectuat o vizită de studiu în zona județului Veszprém, unde au fost vizitate ferma de vite și fabrica de brân­zeturi a familiei Kalla din Sümegprága, pensiunea „Őshaza” din Baszi și Gră­dina de Lavandă din Dögicse.
Toate aceste afaceri funcționează ca „afaceri de familie” și sunt considerate ca fiind printre cele mai de succes IMM-uri din zonă. Întâlnirea a oferit fiecărui parte­ner posibilitatea valo­rificării experien­țelor celorlalți, prin bunele practici împărtășite  și vizitele de studiu efectuate.