Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 12 Aprilie , 2019

Înfrăţire printre lacrimi de emoţie

de Nicolae Teremtus

În Baia Mare, la Millennium, a avut loc ceremonia de semnare a Protocolului de înfrăţire între Baroul Maramureş, Baroul Sălaj, Baroul Satu Mare şi Uniunea avocaţilor din Republica Moldova. Au participat decanii Barourilor din nordul ţării şi preşedintele Uniunii din Moldova, Emanoil Ploşniţă. Au participat prefectul Vasile Moldovan, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Doru Dăncuş. Oficiile de gazdă au fost realizate de decanul Baroului maramureşean, Florin Andreicuţ.
 

 

 

Nicolae TEREMTUŞ

Sala Millennium a fost luată cu asalt de avocaţi ai Ba­rourilor semnatare a Protocolului de înfrăţire, dar şi prieteni ai oaspeţilor de peste Prut. A fost intonat imnul de stat şi imnul avocaţilor.
Avocatul băimărean Florin Andrei­cuţ a luat microfonul de gazdă şi a vorbit puţin despre un eveniment istoric, respectiv înfrăţirea avocaţilor din nordul României cu fraţii avocaţi din Moldova. Decanii din Satu Mare şi Sălaj nu au făcut decât să sublinieze acest moment şi să scoată în evidenţă meritul preşe­dintelui Uniunii din Moldova, la realizarea acestui moment istoric. Vorbitorii au precizat că înfrăţirea nu este un simplu document şi că vor urma activităţi specifice profesiei între avocaţii din cele două ţări ce vorbesc aceeaşi limbă.
Un moment emoţionant a fost cel în care a luat microfonul oaspetele din Moldova. Emanoil Ploşniţă a fost atât de emoţionat că nu a putut să vorbească. Lacrimi au început să se vadă la colţurile ochilor, iar mâna ce tremura vizibil a îndepărtat emoţia cu o batistă. Câteva zeci de secunde s-a lăsat linişte în sală.
„Colegii meu au vorbit mult prea mult despre meritul meu în sem­narea acordului de înfrăţire ale celor trei Barouri şi Uniunea avocaţilor. De fapt, meritul meu nu a fost atât de mare. Eu am venit cu propunerea, dar am spus să nu fie un simplu acord, o simplă înfrăţire. Am dorit să fie ceva mai mult, mai consistent. Evenimentul de azi are o semni­ficaţie deosebită. Pentru prima dată în istoria avocaturii din Republica Moldova vom semna acest acord cu trei Barouri din România. Şi nu va fi un simplu acord, vom avea pro­iecte ce se vor derula între Barourile semnatare şi Uniunea avocaţilor. Pentru mine, evenimentul de azi are o mare semnificaţie. Sunt fericit, emoţionat pentru că am reuşit să ajungem aici. Pe de altă parte, este foarte important pentru că avem o prezenţă consistentă a autorităţilor maramureşene şi din Baia Mare ceea ce demonstrează că administraţia are un mare interes faţă de această profesie, faţă de dezvoltarea avocaturii şi salutăm acest lucru!
Sunt fericit că semnăm acest acord şi vă doresc să fiţi fericiţi cu toţii!”, a spus preşedintele Uniunii avoca­ţilor din Moldova, Emanoil Ploşniţă.

După emoţiile în stare pură a urmat la microfon primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş. El a vorbit des­pre semnarea acordului, despre profesia de avocat, dar şi despre emoţia oaspeţilor din Moldova.
„Este greu de vorbit după cuvintele emoţionante pe care domnul preşe­dinte le-a oferit. Din perspectiva mea, sunt trei piloni de bază într-o societate fără de care nu există niciun parcurs stabil. Cei trei piloni sunt: sănătatea, educaţia şi drepturile cetăţeneşti pe care ţi le conferă legea. Aşadar, dumneavoastră sun­teţi cei care apăraţi drepturile pe care le au cetăţenii şi sunteţi ceea ce înseamnă elementul cel mai important alături de profesori şi de cei care se ocupă de sănătatea oamenilor. Din această perspectivă, pe nedrept, se spune
uneori că sunteţi prestatori de servicii, până în momentul în care lumea are nevoie de avocaţi. Mă bucur când în orașul nostru se scrie istorie. Pentru noi, pentru alții, pentru toți. Suntem, înainte de toate, oameni. Iar când oamenii pe care îi desparte distanța, însă îi unesc valorile și iubirea pentru meseria aleasă, își dau mâna prietenește și cele­brea­ză această legătură, atunci merită să fie consemnat pentru cei care vin după noi. Sunt onorat că am fost gazde cu ocazia semnării protocolului de înfrățire între Baroul Mara­mureș, Baroul Sălaj, Baroul Satu Mare și Uniunea Avocaților din Republica Moldova, prezent la eveniment fiind inclusiv preșe­dintele Uniunii, domnul Emanoil Ploş­niţă”, a spus Că­tălin Cherecheş.
Primarul băimărean a venit cu mai multe cadouri, explicând că ar fi momentul ca la aceste întâlniri importante să nu se mai ofere diplome de excelenţă sau sub alte denumiri, ci cadouri mai atent alese, cu o semnificaţie puternică.

Ca atare, Cătălin Cherecheş a spus că îi oferă preşedintelui Uniunii avo­caţilor din Moldova un tablou. O lucrare din colecţia personală. Un tablou frumos pe care primarul de Baia Mare l-a achiziţionat înainte de a intra în politică, înainte de mandatul de deputat. Lucrarea reprezintă Baia Mare, Centrul Vechi, şi este semnat de Santo, cunoscut pictor băimărean. De asemenea, a oferit avocatului Florin Andreicuţ o minge de fotbal, un simbol al sportului băimărean.

După primar a vorbit în termeni elogioşi prefectul Vasile Moldovan, avocat de profesie, şi Doru Dăncuş. Vicepreşedintele Consiliului Jude­ţean a oferit din partea administraţiei maramureşene simbolurile nordului: poarta maramureşeană şi biserica de lemn.

 

 

„Colegii meu au vorbit mult prea mult despre meritul meu în sem­narea acordului de înfrăţire ale celor trei Barouri şi Uniunea avocaţilor. De fapt, meritul meu nu a fost atât de mare. Eu am venit cu pro­punerea, dar am spus să nu fie un simplu acord, o simplă înfrăţire. Am dorit să fie ceva mai mult, mai consistent. Evenimentul de azi are o semni­ficaţie deosebită!
Pentru prima dată în istoria avocaturii din Republica Moldova vom semna acest acord cu trei Barouri din România”.
Emanoil Ploşniţă, preşedintele Uniunii avoca­ţilor din Moldova