Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 25 Septembrie , 2015

Infernul dependenţei de slot-machines

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Sărăcia, iluzia unui câştig uşor şi mai târziu dependent, au transformat România într-o ţară a păcănelelor. Conform unor statistici ale Ministerului Finanţelor, fiecare 300 de locuitori „beneficiază” de o păcănea. Ţara este împânzită, fiind înregistrate 60.064 maşini, deţinute de 455 de firme-operatori. Judeţul nostru e şi el în „top”, cu peste 500 de slot-machines. GAZETA de Maramureş vă propune o incursiune în lumea zbuciumată a jocurilor de noroc. O poveste despre iluzii, dependenţă, disperare, în care, nu de puţine ori, se ajunge la tentative de suicid. 

 
 

Pare o doamnă respectabilă, care îşi trăieşte vârsta pensionării în linişte, îngrijindu-şi nepoţeii şi florile de apartament. De fapt, zi de zi, intră în aceeaşi agenţie loto şi se aşează în faţa unui aparat „slot-machine”.

Dexteritatea cu care apasă butoanele „păcănelelor” dezvăluie o oarecare experienţă. Angajata agenţiei o cunoaşte deja şi o aşteaptă ca pe un om al casei. O priveşte cu compasiune şi cu înţelegere. A văzut mulţi împătimiţi ai „păcănelelor” şi ştie că e un „viciu” de care scapi extrem de greu. Doamna nu joacă sume mari, dar joacă constant, zilnic 30-40 de lei. O sumă care, adunată şi raportată la pensia ei medie, tot enormă devine.

Ce poate determina un astfel de om să devină dependent de păcănele şi iluzia unui câştig rapid? Ce se află în spatele geamurile opace ale cazinourilor şi cafenelelor cu jocuri de noroc? Acestea au fost întrebările care ne-au determinat să pornim o incursiune în această lume ascunsă, misterioasă şi tragică.

Statisticile sunt reci şi seci. Dar, printre cifrele Ministerului de Finanţe tot se citeşte amploarea acestui fenomen. La nivelul întregii ţări erau înregistrate 60.064 maşini deţinute de 455 de firme-operatori. Astfel, la o populaţie de 18.000.000 de locuitori, înseamnă că fiecare 300 de indivizi „beneficiază” de o „păcănea”. În Maramureş sunt peste 500 de astfel de maşini. Şi, culmea, cele mai multe în localităţi sărace: fostele localităţi miniere, satele de pe Valea Vişeului. 

 

În unele zone, poveştile cu păcănele capătă accente tragi-comice. În Repedea, de exemplu, numărul mare al aparatelor / 30 la o comună de 3500 de locuitori a ajuns subiect de interpelare în Parlament. Primarul comunei, Pavel Ţiudic, explică disperat că orice brumă de ban câştigată cu greu ajunge să fie înghiţită de păcănele şi că această patimă a cuprins deopotrivă bărbaţi, femei şi copii. Recordul absolut în zonă este al unui tânăr care a jucat la aparate toată averea familiei: casă, terenuri, în total peste 200.000 de lei, iar acum a rămas lipit pământului, trăind din mila primăriei şi a oamenilor.

Culmea, de multe ori joacă chiar şi elevii de şcoală, care îşi bagă la aparate banii primiţi de la părinţi pentru mâncare sau cărţi. Deşi organele de control au tot luat la puricat aparatele şi au constatat că multe funcţionează ilegal, fenomenul pare de neoprit. O firmă e amendată şi închisă, alta îi ia locul.

 

În total, în judeţul nostru sunt autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, în baza Ordonanţei de urgenţă 77/2009, un număr de 269 de puncte de lucru în care sunt exploatate aparate electromecanice de tip slot-machine. Numărul „păcănelelor” din judeţ ar fi mult mai mare, depăşind 500.

Conform specialiştilor, cele mai multe slot-machines funcţionează pe bază de algoritmi care produc secvenţe RNG (random number generator) cu perioade practic nerepetabile în următorii 100 de ani.

 

Concluzia specialiştilor: dacă vrei să joci până când înveţi o secvenţă ajungi sigur la faliment şi durează mai mult decât ar avea cineva speranţa de viaţă. Amatorii de ,,păcănele” încearcă mereu să intre în posesia potului cel mare, chiar dacă ştiu că au şanse foarte mici să câştige. Ca şi în cazul consumului de substanţe, un dependent de jocuri de noroc poate intra în stări asemănătoare sevrajului, dacă îi este restricţionat accesul la jocuri. Această dependenţă devine un subiect tot mai des întâlnit pentru psihoterapeuţi, atunci când persoana simte nevoia de a juca pe sume tot mai mari şi nu se opreşte, cu toate că pierde în repetate rânduri.

 

Psihologul Monica Puha spune că: „Ştim fiecare că, de-a lungul vieţii, ne întâlnim cu foarte multe vicii. Viciile sunt nişte emoţii negative care se creează în subconştientul omului, şi i se pare fiecăruia că nu poate scăpa de ele. De fapt, este vorba de un exerciţiu de voinţă. S-a demonstrat de-a lungul timpului că există atâtea modalităţi de a înfrânge patima aceasta prin voinţa interioară. Fiecare om este liberul său arbitru vizavi de acţiunile pe care le face. Şi totul porneşte din conştiinţa lui. Fiecare om care doreşte să facă un lucru, poate. Pentru că este la alegerea lui interioară să facă sau nu lucrul respectiv. Oamenii care au aceste vicii sunt lipsiţi de voinţă. Nu au inteligenţa aceea emoţională prin care să primeze emoţiile pozitive, constructive. Sunt de fiecare dată supuşi emoţiilor distructive şi preferă să facă acest lucru pentru că au ei cu ei o problemă interioară.

Pot să fie şi din disperări financiare, sperând că vor face rost de bani în mod rapid, dar astea sunt nişte frustrări de oameni neputincioşi. Pentru unii, la început, este curiozitatea de a vedea dacă pot să facă un lucru nou. Sigur că în momentul în care văd că le vine atât de uşor un ban, nu se mulţumesc cu cât câştigă şi de fiecare dată căutând să câştige mai mult, intră în patima aceasta şi nu mai pot să se oprească, crezând că de fiecare dată vor câştiga. Însă jocurile de noroc sunt atât de alunecoase, şi niciodată nu au făcut bine. Şi de obicei, în conştiinţa poporului român se ştie că banul care vine uşor se şi pradă uşor. Acei oameni care joacă banii la jocurile de noroc, chiar dacă pentru o perioadă scurtă câştigă, sunt inconştienţi să-i utilizeze pentru lucrurile normale. Îi utilizează pe lucruri care nu sunt necesare.

Această patimă, categoric, îi distruge pe cei din jur, distruge familii, relaţii şi prietenii. Sunt şi femei, şi bărbaţi, dar probabil procentul este mai mare la bărbaţi, care atât de mult întind coarda jocurilor până îşi pierd totul. Şi chiar se ajunge la suicid. În momentul în care văd că nu au nicio scăpare, îşi pun în joc casa şi tot ce au, iar după ce văd că nu mai pot să înlocuiască ce au pierdut, foarte mulţi oameni s-au sinucis din această cauză. A fost un caz de acesta, nu demult şi în Cavnic. Un băiat de 20 de ani lucra cu ziua şi făcea bani. Era un băiat extraordinar de liniştit, dar la un moment dat a căzut în patima jocurilor şi în fiecare noapte juca la aparate, la barul din apropierea casei. Şi, văzând că nu mai are nicio scăpare, pentru că împrumutase foarte mulţi bani, într-o dimineaţă l-au găsit spânzurat.

Deci, jocurile acestea nu duc la nimic constructiv, dimpotrivă.

Aceşti oameni care au această patimă pot fi ajutaţi prin terapie psihologică, însă şi să ajungă la psiholog ţine tot de voinţa omului. Puterea interioară a omului poate să rezolve problemele, poate să vindece, dar, ca să se ajungă acolo, are nevoie de terapie de specialitate. Acest viciu al jocurilor de noroc este distructiv pentru caracterul omului”.

 

Păcănelele au devenit şi un subiect duhovnicesc. Pr. dr. Cristian Ştefan, consilier cultural, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului spune că: „Patima asta a jocurilor de noroc are un mers asemănător, ca şi alte păcate, care, încetul cu încetul, îşi pun amprenta asupra omului. La început este din joacă, după care devine un viciu, iar după aceea, viciul devine patimă. Şi este foarte greu apoi ca omul să scape de astfel de lucruri, fie că este vorba de jocuri de noroc, jocuri mecanice, cărţi etc. Aici este vorba de o ispită din mai multe puncte de vedere. Pur şi simplu şi din punctul de vedere al jocului propriu-zis, ca un fel de hobby, dar în acelaşi timp ţine şi de păcatul lăcomiei la om, că-şi doreşte să aibă câştiguri mari şi care nu sunt nici acoperite cu muncă cinstită. Şi atunci, aici se întâlnesc mai multe păcate care, în cele din urmă, îşi pun amprenta asupra omului. Foarte greu se scapă de astfel de lucruri. Am avut de-a face mai puţin cu oameni cu asemenea probleme, pentru că în general nu prea vin ei la Biserică să spună lucrurile acestea. Dar au fost cazuri să vină cineva din familie, soţie sau rude care ni s-au plâns şi au dat slujbe să ne rugăm pentru persoana respectivă să se îndrepte, să scape de această patimă. Unele patimi sunt de natură sufletească, altele sunt de natură trupească. În cazul băuturii de exemplu, intervine şi partea trupească a omului, şi este mai greu, pentru că organismul cere după ce este obişnuit cu un anumit lucru. Dar în cazul jocurilor de noroc intervine mai mult partea sufletească, şi aici este foarte importantă voinţa omului. Este exact ca şi când ia hotărârea să nu mai fumeze, trebuie să fie foarte hotărât să pună punct acestei probleme. Sigur că această patimă a jocurilor de noroc afectează întreaga familie, pentru că orice viciu presupune şi o cheltuială, iar atunci suferă familia. Şi s-a demonstrat că banii cheltuiţi pe un viciu sunt suficienţi pentru creşterea unui copil. Aşa că apare problema modului în care-ţi foloseşti banii.

 

Din punct de vedere teologic, nu vorbim de cumpătare, ci se recomandă să te fereşti de astfel de lucruri. Nici măcar să nu te tenteze, pentru că, pas cu pas, devine viciu. Pentru că azi e percepută ca distracţie, mâine la fel şi după aceea începe să-ţi placă şi să apară celelalte probleme”.

Un jucător care spune că încă nu e contaminat total de microbul dependenţei de păcănele explică, sub protecţia anonimatului, modul în care curiozitatea devine treptat dependenţă: „prima dată mergi cu un prieten, de curiozitate, să vezi cum e. Stai lângă el, vezi că el câştigă şi îţi spui că poţi şi tu câştiga uşor nişte bani. După care, bagi şi tu 5-10 lei, poate ai noroc şi poţi scoate din prima 200 de lei. Apoi, a doua şi a treia zi mergi cu 10 lei şi poţi câştiga 30-40 de lei. După care creşti miza, zici că dacă bagi mai mulţi câştigi mai mulţi, dar aparatele sunt făcute să pierzi, sunt reglate foarte bine şi cu cap. Cei care repară aparatele şi ştiu algoritmul au interdicţie să joace. 70% e noroc, restul e ştiinţă. Sunt foarte multe cazuri în care, după ce pierd bani, oamenii sparg aparate şi fac scandal.

Patronii mai mici au făcut un loc de dat cu pumnul, să nu mai dea lumea în aparate. Sunt şi situaţii în care patima a ajuns aşa mare încât omul a jurat la biserică că nu mai bagă bani la aparate şi, neputându-se abţine, îi dă unui prieten bani şi îi spune lui ce comenzi să dea. Sunt foarte periculoase, au perioade când câştigi şi apoi pierzi mult”.

 

Recent, Comisia juridică a Camerei deputaţilor a avizat favorabil propunerea legislativă a o sută de parlamentari, care prevede că jocurile de noroc de tip slot-machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi agenţii ale Loteriei Române. Deputatul PSD, Cornel Iacoban, unul dintre iniţiatorii proiectului, a spus că dependenţa de jocuri de noroc, de păcănele, se numeşte ludomanie şi face „ravagii în România”, iar prin acest proiect se încearcă restrângerea „păcănelelor”, slot-machine-urilor doar în spaţii convenţionale.

 
 

„Această dependenţă de jocuri de noroc, de «păcănele» se numeşte ludomanie în tehnica medicală şi face ravagii în România, în special în zonele rurale. Sunt copii care nu au vârsta de 18 ani, care fără nicio oprelişte intră şi joacă, pierd bani, sunt oameni maturi care intră să-şi cumpere ceva sau intră într-un bar să bea o bere şi acolo sunt prezente aceste slot-machines, aceste «păcănele», care, bineînţeles, la un moment dat, dau dependenţă”, a afirmat Iacoban. Pe de altă parte, alţi aleşi au arătat că textul ar fi neconstituţional şi că ar fi vorba de o afacere pentru ca această piaţă uriaşă să fie servită celor care au concesionat serviciile loteriei. De altfel, în primăvara acestui an, conturile Loteriei au fost blocate de procurori pentru venituri din jocuri de noroc fără licenţă.

Prejudiciul estimat: peste 100 de milioane de euro. Alte 130 de milioane de euro ar fi încasări ilegale. În acelaşi dosar mai sunt urmărite penal trei companii private cu acţionariat grecesc: Lotrom, Intracom şi Intralot. Procurorii au calculat până acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, pentru că Loteria a făcut bani din aparate electronice de tip „slot-machine”, cunoscute publicului larg drept „păcănele”, fără să aibă licenţă. În plus, anchetatorii vor să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie şi de la cele trei companii private pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanţă de urgenţă a schimbat regulile pe piaţa jocurilor de noroc.

 

„Chiar de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, există obligaţia Loteriei de a solicita autorizarea anuală a fiecărui aparat în parte (8.000 de lei/an) şi licenţierea jocului de noroc (25.000 de lei/an)”, susţin procurorii. Ancheta a fost începută de poliţiştii antifraudă în 2010 şi preluată în acest an de procurorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Afacerea cu „păcănele” s-a bazat pe un contract secret, încheiat, în 2003, între Loterie şi cele trei firme private. Compania naţională este lider detaşat pe această piaţă, cu peste 1.109 de spaţii în care sunt amplasate aparate electronice „slot-machine”.

Beneficiarii privaţi ai afacerii sunt şi ei celebri. Conform site-ului riseproject. ro, compania Lotrom a fost înfiinţată în anul 2000 de două companii conectate la un miliardar grec, Kokkalis Sokratis. Kokkalis, 75 de ani, este unul dintre miliardarii globului, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de euro. El a fost principalul acţionar al echipei de fotbal Olimpiakos Pireu şi al multinaţionalei Intralot – deţinătoare a majorităţii acţiunilor Lotrom şi activă în afaceri cu jocuri de noroc în peste o sută de companii din întreaga lume. O investigaţie a jurnaliştilor germani a arătat că miliardarul elen a fost ofiţer STASI – fosta poliţie secretă din Germania de Est. Kokkalis a fost implicat personal şi în afacerile filialelor sale din Bucureşti.

Până când, propunerea legislativă va fi discutată şi votată de aleşi, rămâne tragedia unor vieţi distruse şi efectele unui „drog” legal din care pierd şi oamenii şi statul.

 
 

Lista neagră cu site-urile care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc neautorizate

 

Exasperat de numărul mare de site-uri ilegale de jocuri de noroc, în această vară Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a luat decizia publicării în premieră a unei liste negre cu site-urile care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc neautorizate:

 
www.aladdinsgoldcasino.com
www.allstarslots.com
www.aztecrichescasino.eu
www.betonline.ag
www.blackjackballroom.eu
www.bodog.eu
www.buzzluck.com
www.captaincookscasino.eu
www.carbonpoker.ag
www.casino-classic.eu
www.casinodelrio.com
www.casinokingdom.eu
www.casinoshare.eu
www.casinotropez.com
www.challengecasino.com
www.clubworldcasinos.com
www.colosseumcasino.com
www.europacasino.com
www.goldenreefcasino.com
www.goldentigercasino.com
www.grandhotelcasino.com
www.grandmondial.eu
www.highnooncasino.com
www.intertops.eu
www.islandcasino.com
www.lasvegasusa.eu
www.luckyemperorcasino.com
www.nostalgiacasino.com
www.phoeniciancasino.eu
www.slotland.eu
www.slotsplus.eu
www.sportbet.com
www.sportsbook.ag
www.strikeitluckycasino.com
www.sunpalacecasino.eu
www.titanbet.com
www.titancasino.com
www.titanpoker.com
www.ukcasinoclub.eu
www.vegascasinoonline.eu
www.vegascountrycasino.com
www.vegasjokercasino.com
www.vegasslotcasino.com
www.villento.com
www.virtualcitycasino.eu
www.winadadaycasino.eu
www.yukongoldcasino.eu

www.zodiaccasino.com.