Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 11 Septembrie , 2020

Începerea școlii - între online și prezența în clase

de Nicolae Teremtus

Începerea anului școlar creează probleme deosebite, atât pentru părinții elevilor, cât și pentru autorități. După îndelungi dispute, anul școlar va începe pe 14 septembrie. Va avea o durată de 34 de săptămâni, fiind mai scurt cu o săptămână decât anul școlar 2019-2020. Se reintroduce vacanța intersemestrială. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, doar acolo unde nu se va putea vor fi organizate cursuri online.

 

 

Cele două semestre vor fi egale, vacanța in­ter­semestrială va fi în ianuarie-februarie, iar în loc de 35 de săptămâni, cât are anul școlar curent, elevii vor merge la școală 34 de săptămâni. Cursurile se vor încheia pe 19 iunie 2021. Autoritățile au ela­borat trei scenarii pentru desfă­șurarea cursurilor.

Scenariu 1 – verde: în localitate e mai puțin de o persoană în me­die în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19. Toți elevii merg la școală.

Scenariul 2 – galben: între 1 și 3 persoane confirmate cu corona­virus în medie zilnică. Gră­dinițele și clasele primare merg la școală. Clasele a VIII-a și a XII-a merg la școală. Restul elevilor învață online.

Scenariul 3 – roșu: peste 3 bolnavi noi de COVID-19 în medie în localitatea respectivă. Toții elevii învață online.

Dar aceste scenarii nu au liniștit părinții. Aceștia sunt împărțiți în două tabere. Una în care se dorește cursuri în școli și cealaltă grupare în care se dorește organizarea de cursuri online. Din păcate, infrastructura școlară nu va permite, în multe locuri, organizarea de astfel de cursuri. Pe de altă parte, mulți elevi nu vor avea posibilitatea de a cumpăra o tabletă, laptop și ce mai trebuie pentru desfășurarea de cursuri online.

În Maramureș, situația nu pare a fi diferită de cea din restul țării. Sunt localități în care această problemă, a infrastructurii, va fi rezolvată. În Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a spus că toate școlile și grădinițele vor fi pregătite pentru începerea
anului școlar în condiții de sigu­ranță.
„Dotăm toate clasele cu table inteligente, videoproiectoare și ta­blete pentru 20.000 de elevi și liceeni băimăreni.
Fiecare elev va primi 2 măști pe zi, vom asigura dezinfectant în toate unitățile de învățământ, dar și dezinfectarea zilnică a spa­țiilor. Separarea colegilor de ban­că se va face cu plexiglas, iar la intrarea în unitățile de învă­ță­mânt vom amplasa filtre termo.
Am discutat despre problemele cu care se confruntă fiecare grădiniță, școală sau liceu cu directorii unităților școlare, dar mai ales, am decis care sunt măsurile care trebuie adoptate astfel încât anul școlar 2020-2021 să se deruleze în cele mai bune condiții pentru toți elevii. Asta în contextul în care pandemia de coronavirus face necesară adoptarea și aplicarea la nivelul tuturor unităților de învăţământ din Baia Mare a unor măsuri care să permită desfășu­rarea de activități didactice online, separarea și limitarea contactului între elevii din bănci, precum și desfășurarea orelor de curs în condițiile igienico-sanitare impuse de specialiști.
Am cerut directorilor unităților de învățământ să întocmească lista dotărilor cu tot ceea ce este necesar unei funcționări ireproșabile, inclusiv din punct de vedere al măsurilor igienico-sanitare și de distanțare care trebuiesc respectate, în condițiile impuse de epidemia de coronavirus.
Autoritatea Publică Locală va finanța toate aceste achiziții din dorința de a nu face niciun fel de rabat de la calitatea acestora, res­pectiv pentru a asigura fiecărui elev condiții ireproșabile din acest punct de vedere. Voi urmări îndeaproape ca măsurile luate să fie aplicate și res­pectate”, a spus primarul băi­mărean.
Până în acest moment nu au fost localități maramureșene în care începutul anului școlar să nu fie monitorizat cu mare atenție. Pro­babil și alegerile locale îi mobi­lizează pe aleșii maramureșenilor. Rămâne de văzut ce probleme vor apărea pe parcurs.