• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Mai , 2023

În Maramureș, testare gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de sân sau de col uterin

 Cu sprijinul Consiliului Județean, Institutul Oncologic ,,Prof. Ioan Chiricuță” din Cluj-Napoca derulează în Maramureș două programe de testare gratuită: pentru depistarea precoce a cancerului de sân  - coordonat de dr. Mihai Marius Popescu -, respectiv a cancerului de col - coordonat de dr. Florian Nicula.  Campania -  al cărei start oficial a fost dat în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Administrativ - se desfășoară pe două paliere.

În lunile mai-iulie, unități mobile de testare se deplasează prin județ – cu precădere în mediul rural. Caravana a poposit deja în Mireșu Mare, Recea, în această săptămână aflându-se în Tăuții Măgherăuș. Urmează Săcălășeni, Fărcașa, Moisei, Poienile de sub Munte, Petrova, Dragomirești, Bârsana.

,,Voi solicita extensia programului și în alte localități, astfel încât să beneficieze de testările gratuite cât mai multe maramureșence. De două săptămâni este prezentă în județ o caravană care testează femeile pentru depistarea cancerului de col uterin și a cancerului la sân. În acest moment, în Tăuții Măgherăuș se fac testări. Interesul pentru doamne este unul foarte ridicat. Încurajez femeile să meargă la controale pentru a nu se ajunge la complicații prea mari. Sprijin această cam­­panie împreună cu Spitalul Județean, acolo unde pu­tem ajuta cu tot ceea ce este necesar. Sper ca pe viitor să reușim ca prin această colaborare care s-a creat acum să depunem și alte proiecte unde să fim parteneri și pentru alte screeninguri, pentru că vor mai exista fonduri europene în perioada 2023-2028 și pentru alte proiecte. Voi cere ca astfel de servicii să fie oferite și la Târgu Lăpuș și Borșa; dacă pentru sănătatea celor din Maramureș mai e nevoie de resurse, le vom aloca”, a spus președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

Pe tot parcursul anului, testarea gratuită se poate face în ambulatoriile integrate de la spitalele care au aderat la aceste proiecte.   Deocamdată se pot face testări gratuite la Spitalul Județean de Urgență,, Dr. Constantin Opriș” și  Policlinica 2 – Centrul de Planificare Familială Baia Mare;  Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus; Spitalul Municipal și X RED 3D din Sighetu Marmației.

La rândul său, dr. Florian Nicula, manager de proiect „Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin” a spus că: ,,Proiectele sunt parte a planului național de screening al cancerului de col uterin și sunt pilotul regional de integrare a screeningului HPV, precum și pilot regional de sănătate. În Maramureș activăm de multă vreme, încă din 2011. În prezent, avem finanțare europeană pentru 172.000 de teste pentru screeningul de col uterin, parte din aceste teste s-au efectuat în Maramureș (peste 4.000), depistându-se numeroase leziuni care, în alte condiții, ar fi devenit cancere incurabile. Screeningul va dura tot anul acesta. Alături de unitatea mobilă avem și rețeaua integrată de ambulatoriu din cadrul Spitalului Județean Baia Mare. Aceleași teste vor fi efectuate și la Spitalele din Tg. Lăpuș, Sighet și Vișeu. Spitalul Borșa este contractat, dar pe moment încă nu s-a recoltat, avem o problemă, care va fi rezolvată.

Pentru această campanie sunt asigurate teste calitative, efectuate în laboratoarele noastre de la Institutul Oncologic, această calitate fiind asigurată atât la col, cât și la sân, de un personal de maximă probitate profesională, ce are la dispoziție aparatură de cea mai bună calitate, achiziționată din banii acestui proiect”, a spus dr. Florian Nicula.

,,Cancerul de sân este principala cauză de deces a femeilor din România. Depistarea precoce a maladiei salvează vieți. Vă rugăm să încurajați femeile – soții, mame, bunici - să acceseze  cu toată încrederea aceste programe. Adresabilitatea femeilor este foarte ridicată. Este a treia săptămână de când se prezintă multe femei la testare. Coordonez cancerul de sân. Luna mai, iunie și iulie suntem prezenți în Maramureș. În cadrul Spitalului Județean Baia Mare se efectuează mamografii. Fiecare ima­gine se transmite la Cluj și este interpretată de doi medici. Femeia suspect pozitivă este trimisă la centrul nostru de screening unde i se realizează o evaluare suplimentară. Dacă femeia are probleme, i se face o biopsie. Dacă are cancer, dosarul este preluat de comisia multidisciplinară din cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca unde acesta îi este analizat amă­­nunțit. Nu pierdem deloc din vedere interesul femeii. Ne asigurăm că traseul este complet până la vindecarea acesteia”, a explicat și dr. Mihai Marius Popescu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”,Alexandru Oros a completat datele și informațiile oferite de medicii clujeni. ,,Am semnat cele două protocoale de colaborare. Medicina de prevenție este un lucru binevenit în județul nostru. Spitalul Județean se rezumă la recoltare și testare pentru cancerul de col uterin, la Policlinica nr. 2, respectiv în spațiul Centrului de Planificare Familială, iar partea de mamografie se va efectua la radiologia Spitalului Județean. Avem în medie 160 de mamografii efectuate pe lună. Nu am avut până în prezent un program de o asemenea amploare.

Pentru a fi la curent cu programul și locul testărilor,  modalitățile de înscriere și  condițiile de eligibilitate vă puteți informa din următoarele surse:

-         www.facebook.com/potisaprevii; www.potisaprevii.eu; TelVedre (gratuit) la 0800 390 391  - (testare gratuită sân);

www.facebook.com/PentruTineScreening; www.pentrutine.eu; tel: 0735 506 520: TelVerde (gratuit) 0800 410 020 - (testare gratuită col uterin).

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.