• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Mai , 2017

Impozitul pe gospodărie: controverse, dileme, aşteptări

Un nou tip de impozitare va revoluţiona sistemul fiscal românesc. Dezbaterile despre impozitul pe gospodărie au aşezat România pe un butoi cu pulbere. Unii îl cataloghează drept o măsură bună, alţii o utopie în care statul va număra porcii, oile şi butucii de vie din fiecare gospodărie. 

 

 

„Prostie în stare pură”, „fumigenă”, „o măsură bună care se aplică în alte ţări”. Sunt doar câteva dintre definiţiile date celei mai noi propuneri legislative care va revoluţiona practic sistemul fiscal şi va afecta viaţa fiecărui român. De la 1 ianuarie 2018, în legislația autohtonă ar urma să fie introdus impozitul pe venitul global pe gospodărie, care va reprezenta practic un nou mod de calcul al impozitului pe venit. Noile prevederi sunt incluse într-un proiect al Codului economic anunțat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care va include și Codul fiscal. Practic, de anul viitor, cota de 16% aplicabilă în prezent veniturilor din salarii, din activități independente, chirii sau alte venituri impozabile ar urma să fie înlocuită cu o cotă de 10%, aplicabilă tuturor veniturilor obținute de o per­soană. Totodată, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și ­la o serie de deduceri, iar plata impozi­tului se va face în două tranșe egale. 

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Finanţelor Publice a explicat și cum va fi definită gospodăria. Concret, aceasta va reprezenta un grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral. Prin patrimoniu se în­țelege totalitatea drepturilor și a obli­gațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice. Toto­dată, nu va fi obligatoriu ca toți membrii unei gospodării să lo­cuiască permanent în locuința comună, existând situații aparte, cum este și cazul studenților care locuiesc în centrele universitare într-o mare parte din an.

Potrivit documentului care stă la baza analizei de specialitate din grupul de lucru, Agenția Națională de Admi­nis­trare Fiscală va fi cea care va decide dacă o persoană sau un grup de persoane pot forma o gospodărie, în urma cererii depuse de aceasta/acestea.
În noul model propus de autorități, impozitul pe venit ar urma să fie redus de la 16% (cota actuală) la 10% și să fie transformat în impozit pe veniturile globale. Prin urmare, statul va impozita anual cu 10% toate veniturile obținute de cetățeni, indiferent că este vorba doar de salarii sau de salarii și alte sume suplimentare.
Dacă cineva obține doar venituri din salarii, atunci cota de 10% se va aplica doar acestora, însă la sfârșitul anului ar trebui să dea o declarație fiscală în legătură cu toate veniturile realizate și prin care va putea arăta și ce cheltuieli a făcut și ar putea fi deductibile.
Totodată, impozitul pe venit ar urma să nu mai fie reținut direct de angajator, acesta urmând să fie achitat statului, o dată pe an, direct de către salariați. Astfel, angajatorii nu vor mai fi cei care rețin și achită impozitul pe venit pentru salariații pe care-i au, ci obligația va cădea în sarcina celor din urmă. Asta înseamnă că, în loc să fie plătit lunar statului, impozitul va fi achitat o singură dată pentru tot anul anterior.
Pe lângă salariați, scutirea de reținerea la sursă a impozitului pe venit ar urma să se aplice și în cazul veniturilor din acti­vi­tăți independente, veniturilor din in­ves­tiții sau veniturilor din jocuri de noroc.

Potrivit informațiilor existente, gospo­dăriile vor achita impozitul pe venitul global de două ori pe an, în tranșe egale, prima la depunerea declarației de venit global, iar a doua în termen de 60 de zile de la data depunerii declarației. Impo­zitul anual datorat va fi comunicat de către consultantul fiscal persoanei care reprezintă gospodăria în relația cu Fiscul. Consultantul va trebui să notifice aceste informații reprezentantului gos­po­dăriei până la data de 25 mai a anului fiscal următor celui în care s-au realizat veniturile.
Conform celor transmise de ministrul muncii, impozitul pe veniturile globale ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018, astfel că prima declarare și plată a acestuia se va face abia în prima parte a anului 2019.

De asemenea, până la 1 decembrie 2018 vor fi selectați și pregătiți consultanții fiscali care îi vor ajuta pe cetățeni în completarea și depunerea declarației anuale de venit global. Consultanții ar urma să fie plătiți din banii statului, după modelul medicilor de familie, iar un consultant fiscal va gestiona aproximativ 200 de gospodării la oraș și până la 300 în mediul rural.
Oricum, deocamdată propunerea are foarte multe necunoscute şi nu se ştie cum va putea fi practic aplicată. Apoi, rămâne şi întrebarea cu iz financiar: cum acoperim gaura din buget şi din ce fonduri vor fi plătiţi consultanţii fiscali?

 

Celebrele DEDUCERI sunt calculate astfel: din veniturile gospodăriei sunt scăzute contribuțiile aferente salariilor. Ce rămâne este suma la care se va calcula impozitul de 10%. Din această bază de impozitare se scad deducerile acordate conform legii. Din suma rămasă, dacă este mai mică de 2.000 de lei nu se aplică impozit, dacă este mai mare se aplică 10%.

Iată și deducerile: 1.600 de lei pentru fiecare copil din familii cu venituri sub 5.000 de lei, 1.200 pentru fiecare copil din familii cu venituri între 5.000 și 10.000 de lei, abonamente medicale din sistemul privat, taxe de școlarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare,
reabili­tare termică, construcție locuințe, asigurări de bunuri sau viață, cheltuieli cu hrana sau îmbrăcămintea. Dacă nu sunt interesați să deducă cheltuielile, membrii gospodăriei nu sunt obligați să păstreze bonurile.

 

Controverse

„Impozitul pe gospodărie înseamnă ca nişte agenţi fiscali, plătiţi de stat, în subordinea Ministerului Finanţelor, să aibă acces
la veniturile fiecăruia dintre dumneavoastră. Unde s-a mai întâlnit aşa ceva? În nicio ţară europeană. În plus, acesta este un proiect complet neconstituţional. Dar pentru că nu pot să scoată bani pentru a acoperi promisiunile populiste, vin acum şi spun
să înfiinţăm 15.000 de agenţi fiscali care să aibă acces la veniturile cetăţenilor şi să le completeze fişele de impozit. Este sfidare, aroganţă şi neputinţă”.

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.