• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Mai , 2016

Hoteluri pentru insecte, un proiect inovativ

În cursul anului trecut, Asociaţia E-Consult Satu Mare a pornit un proiect inovativ în România, cu titlul „Hotelul pentru insecte”. El are ca scop protejarea insectelor polenizatoare şi cele prădătoare. Proiectul este finanţat prin granturile din cadrul Fondului ONG în România. Valoarea finanţării nerambursabile este de 73,974 euro.

 

Proiectul a ajuns la final, lăsând ca moştenire mai multe rezultate pozitive. În patru judeţe: Satu Mare, Maramureş, Bihor şi Sălaj au fost amplasate hoteluri pentru insecte în 40 de localităţi. Locul exact al acestora se poate afla de pe pagina de web a asociaţiei şi a proiectului: . În Maramureş sunt astfel de hoteluri în Tăuţii Măgherăuş şi în Tg. Lăpuş.

 

Hotelurile pentru insecte reprezintă nu numai un adăpost artificial pentru insectele folositoare agriculturii, dar au asigurat şi mediul propice unui studiu asupra unor specii rare. Specialistul asociaţiei, entomologul Zoltán László, a detaliat rezultatele evaluări astfel: „Proiectul a avut un succes pentru că hotelurile pentru insecte amplasate au fost ocupate în număr mare de către speciile ţintă. Importanţa ştiinţifică a realizărilor este accentuată şi de faptul că au fost descoperite în adăposturile artificiale mai multe specii rare în fauna României”.

 

Un alt scop important al proiectului a fost creşterea gradului de informare atât în rândul adulţilor, cât în rândul tinerilor. Márk-Nagy Ágota, educatoarea de mediu a asociaţiei, a organizat diferite activităţi în cele 40 de localităţi unde au fost amplasate hotelurile pentru insecte, la care au participat cca. 1300 de şcolari.În cursul proiectului, comunităţile locale au fost informate şi prin întâlniri organizate în vederea informării adulţilor de către echipa de proiect. „Discuţiile purtate în urma prezentărilor multimedia ţinute arată că localnicii sunt curioşi de soluţiile care oferă o alternativă faţă de pesticide. Noi am arătat nu numai consecinţele negative a utilizării în exces a acestora, dar am oferit şi un instrument cu care pot ajuta insectele folositoare în agricultură” afirmă Levente Koczán, coordonatorul proiectului.

Demersul nu a rămas fără urmări: în mai multe localităţi din cele implicate, localnicii au început să-şi fabrice hoteluri pentru insecte în propriile grădini, folosind modelul amplasat în cadrul proiectului.

 

„Comportamentul tinerilor faţă de proiect şi temă a fost mai deschis decât este obişnuit. Considerăm foarte important ca viitorii gospodari şi factori de decizie să fie conştienţi de valorile naturii, de avantajele unei agriculturi durabile”

- spune specialistul în educaţie ecologică, Márk-Nagy Ágota

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.