• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Iulie , 2013

Hotărârea de „dezonorare” a lui Gafencu, atacată în instanţă

Recent, GAZETA de Maramureş a prezentat pe larg mişelia prin care i-a fost retras, tacit, titlul de cetăţean de onoare „Sfântului Închisorilor”, Valeriu Gafencu. După ce au votat menţinerea titlului, la numai 3 săptămâni, mânaţi de „mânie proletară” şi directive politice, consilierii locali din Târgu Ocna s-au sucit, votând retragerea titlului I Decizia a fost contestată în instanţă de Asociaţia Civic Media şi criticată dur de AFDPR. 

 
 
 

În nici o lună, oraşul Târgu Ocna a devenit, din oraş al martirilor, oraş al ruşinii. Iar Valeriu Gafencu, cel numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul Închisorilor”, a devenit, peste noapte, din erou şi martir, un fel de persona non-grata.

Modul ruşinos şi mişelesc prin care Consiliul Local Târgu Ocna i-a retras, într-o şedinţă ţinută pe model stalinist, titlul de cetăţean de onoare lui Valeriu Gafencu, după ce îl reconfirmase cu numai trei săptămâni înainte, a fost prezentat pe larg de GAZETA de Maramureş. Răspunsul pentru schimbarea radicală de atitudine a fost unul sec: comandă politică. Tot în articolul GAZETEI de Maramureş, viceprimarul de Târgu Ocna se scuza, arătând că decizia poate fi atacată în contenciosul administrativ. Şi chiar a fost.

 

Pornind de la articolul GAZETEI, Asociaţia Civic Media a contestat în instanţă hotărârea ruşinoasă. În document se arată că: „Hotărârea contestată de noi contrazice o altă Hotărâre a Consiliului Local, cu Nr. 42, adoptată chiar la şedinţa precedentă, din data de 30.05.2013, când a fost respinsă prin vot democratic aceeaşi cerere a Primarului Ştefan Şilochi, survenită ca urmare a unor adrese contrare spiritului democratic”. Mai mult, hotărârea ruşinoasă nu respectă legea transparenţei, nefiind publicată pe site-ul instituţiei nici până astăzi: „Hotărârea arbitrară a Consiliului Local prin care sunt anulate alte două Hotărâri democratice ale aceluiaşi Consiliu nu a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice în timpul prevăzut de Lege, iar procesul verbal al şedinţei din 21.06.2013 nu este nici acum afişat pe site-ul instituţiei pentru a putea fi cercetate argumentele Primarului, care, prin atitudinea sa, a încălcat flagrant statutul pentru care a fost ales, respectiv primul punct din cadrul obligaţiilor sale, potrivit Legii Administraţiei Publice Locale, şi anume să „asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”, respectiv a comunităţii locale care a solicitat şi s-a bucurat de Hotărârile precedente ale Consiliului Local în cazul martirului Valeriu Gafencu”.

Asociaţia Civic Media arată că prima hotărâre a CL prin care Gafencu a primit titlul de cetăţean de onoare a fost luată în urma unei iniţiative cetăţeneşti şi ar fi putut fi desfiinţată doar în instanţă sau printr-un referendum local. Procedură prin care ar putea fi demis de altfel şi actualul primar de Târgu Ocna, care a demonstrat că se teme mai tare de partid decât de sfinţii acestui neam. Vom reveni.

 
 

“În şedinţa Consiliul Local din 30.05.2013, la care pe lângă consilieri au participat şi reprezentanţi ai celor două „tabere”, acuzatori şi apărători ai lui Valeriu Gafencu, a fost emisă HOTĂRÂREA nr.42, prin care se respingea solicitarea Institutului Naţional „Elie Wiesel”. Şi cum reclamanţii au fost cuprinşi de o adevărată mânie proletară, au revenit la scurt timp cu întăriri. După trei săptămâni, prin HOTĂRÂREA nr.47/21.06.2013, Consiliul Local retrage titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Târgu Ocna , acordat post-mortem lui Valeriu Gafencu.

Iată dovada de netăgăduit a rezolvării în stil stalinist a unui caz în care sunt invitaţi şi iau cuvântul doar cei care acuză!! Este incredibil cum, la un interval de doar trei săptămâni, consilierii şi primarul să-şi schimbe radical punctul de vedere, aruncând oraşul Târgu Ocna dintr-unul al martirilor, în altul al ruşinii. Să fie vorba de ignoranţă, de amnezie, de sfidare? Sau mai degrabă de o totală lipsă de demnitate a componenţilor Consiliului Local, cât şi a primarului zelos, în această problemă, care s-au lăsat timoraţi de domnii veniţi de sus, adică de la partid.

Aţi mai bifat domnilor o victorie, care desigur va scoate poporul român din cea mai cruntă mizerie materială şi mai ales morală, din toată istoria existenţei sale. De asemenea, aţi mai reuşit să aduceţi o gravă ofensă supravieţuitorilor temniţelor şi lagărelor de exterminare comuniste, care toţi, deopotrivă, indiferent de culoarea lor politică, sau fără de culoare, au acceptat ca Valeriu Gafencu să fie mai mult decât un cetăţean de onoare al unui oraş şi anume, un adevărat martir, un sfânt al temniţelor comuniste şi al românilor ortodocşi de pretutindeni.

Aşa va rămâne el în mintea şi inimile noastre!”- se arată în adresa AFDPR, semnată de preşedintele Octav Bjoza

 
 
 
ULTIMA ORĂ
 

Chiar înainte de închiderea ediţiei, Consiliul Local Târgu-Ocna a publicat pe site hotărârea de retragere a titlului de Cetăţean de Onoare. Întâmplător sau nu, termenul de contestare a actului era deja expirat.

Procesul-verbal al şedinţei, însă, nu a fost publicat nici acum pe site. Aşa că motivele pentru care consilierii au votat retragerea rămân secrete.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.