• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

HHC România la 20 de ani de activitate neîntreruptă

Ștefan Dărăbuș a fost emoționat în momentul în care a vorbit despre HHC România, ONG-ul în care a investit timp de 20 de ani energie, suflet, durere, speranță. După ce organizația fondată cu soții Cook din Marea Britanie a ajuns la nivelul de acum, cu ramificații naționale și internaționale, Dărăbuș este mulțumit, mândru de munca depusă de el și colegii lui și speră ca proiectele la care lucrează să meargă mai departe.

„În Baia Mare am sărbătorit 20 de ani de activitate a organizației HHC. Am avut marea bucurie să îi avem aici pe cei doi fondatori ai organizației noastre, colonelul Mark Cook și soția lui, Caroline, cei care au venit în Maramureș în 1998 și cei care au decis ca împreună cu mine să pornească organizația și să înceapă să lucreze pe programe de dezinstituționalizare.
Am avut alături de noi parteneri cu care am lucrat în cei 20 de ani în Baia Mare și Maramureș. Consilieri județeni, consilieri locali, angajați din Direcția de Protecție a Copilului, toți membrii ai HHC România și 10 tineri care acum sunt independenți și pe care noi i-am adus în primele case pe care le-am făcut în 2000-2001, în Baia Mare și Sighet.
Evenimentul a venit și cu surprize oferite celor doi fondatori ai noștri de către Consiliul Local Baia Mare și de către primarul Cătălin Cherecheș. Cei doi fondatori ai noștri au fost numiți cetățeni de onoare ai municipiului, titlul primit ca o recunoaștere a celor 20 de ani de activitate neîntreruptă în România şi a implicării în reformarea instituţiilor de îngrijire a copilului”, a spus Ștefan Dărăbuș.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a menţionat, în cadrul evenimentului organizat cu acest prilej, obstacolele pe care fundaţia le-a întâmpinat.
„Cunosc destul de bine cum au decurs lucrurile în acei ani şi cum unii din administraţia locală se împotriveau acestui concept, însă soţii Mark şi Caroline Cook, ajutaţi de Ştefan Dărăbuş (directorul fundaţiei în România aproape 20 de ani, iar acum directorul regional pentru Europa Centrală și de Est) au trecut toate aceste obstacole şi sute de copii au beneficiat de o viaţă minunată în urma sprijinului acordat. Pentru această implicare, dar şi pentru devotamentul arătat, Primăria municipiului Baia Mare le acordă celor doi soţi titlul de cetăţean de onoare”, a spus Cătălin Cherecheş.

Mark Cook și-a amintit cum a decurs primul contact cu un leagăn de copii din oraşul Cavnic - Maramureş.
„Primul lucru pe care mi-l amintesc este orfelinatul din oraşul Cavnic, un leagăn în care erau peste 60 de bebeluşi, erau la etajul trei al acelei clădiri, departe de lume. Am intrat în camera în care se aflau şi ţin minte că era un miros oribil şi ceea ce n-am auzit, de fapt lipsa sunetului, liniştea ne-a lovit. Erau 60 de bebeluşi care pur şi simplu se legănau singuri. Înainte şi înapoi, erau murdari, totul mirosea, nu era nicio stimulare, pur şi simplu se legănau. Când am ieşit de acolo cu Ştefan Dărăbuş, am fost şocaţi şi ne-am gândit că trebuie să facem ceva. Atunci şi acolo am decis că o să cumpărăm şase case, o să-i luăm din leagăn şi o să încercăm să le dăm un mediu cât mai apropiat de cel familial. Aşa a început totul acum 20 de ani”, a spus Mark Cook.

Acesta a precizat că, în sistemul instituţionalizat din România, la ora actuală, se mai află 6.500 de copii.
„Este extraordinar ce a reuşit să realizeze echipa noastră din România în cei 20 de ani. Erau peste 100.000 de copii în instituţii, iar acum sunt în jur de 6.500. Această muncă nu am făcut-o singuri. Echipa din România a lucrat cu mulți alţi oameni, oameni din Guvern, dar şi autorităţi care au realizat răul care se întâmplă în instituţii, pentru că toţi aceşti copii urmau să-şi petreacă o mare parte din viaţă în instituţie şi, dacă supravieţuiau sistemului de orfelinate şi dacă reuşeau să rămână întregi la minte, ce viitor urmau să aibă? Nu aveau fa­milie, nu aveau cine să-i sprijine, ar fi ajuns pe stradă, aşa că ar fi ajuns să fie instituţionalizaţi în altfel, poate, în închisori. Aşa că ceea ce facem noi este să transformăm vieţi potenţial negative în vieţi pozitive şi să le dăm şansa unei vieţi într-o familie, dragostea pe care doar o familie ţi-o poate oferi”, a mai spus Mark Cook.

Hope and Homes for Children deru­lează programe pentru reformarea sistemelor instituţionalizate de îngrijire a copilului şi pentru prevenirea abandonului în 30 de ţări din Europa, Africa şi America de Sud, în România, proiec­tele demarând în anul 1998.
 

 

„Echipa din România a lucrat cu mulți alţi oameni, oameni din Guvern, dar şi autorităţi care au realizat răul care se întâmplă în instituţii, pentru că toţi aceşti copii urmau să-şi petreacă o mare parte din viaţă în instituţie şi, dacă supravieţuiau sistemului de orfelinate şi dacă reuşeau să rămână întregi la minte, ce viitor urmau să aibă? Nu aveau familie, nu aveau cine să-i sprijine, ar fi ajuns pe stradă, aşa că ar fi ajuns să fie instituţionalizaţi în altfel, poate, în închisori. Aşa că ceea ce facem noi este să transformăm vieţi potenţial
negative în vieţi pozitive şi să le dăm şansa unei vieţi într-o familie, dragostea pe care doar o familie ţi-o poate oferi”.
Mark Cook

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.