• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Ianuarie , 2015

Harta cheltuirii banilor publici

Un tort de un miliard şi jumătate de euro, „feliat” între clienţii tradiţionali ai instituţiilor publice. Pe scurt, rezultatele financiare ale unui an electoral cu miză majoră. Potrivit unui top realizat de presa centrală, Maramureşul se află pe locul 13 în topul cheltuielilor locale.  

 

Într-un an cu interese politice majore şi bani puţini, administraţiile locale au realizat investiţii cum au putut. Astfel că, la finalul anului trecut, harta cheltuielilor publice e destul de sumbră: amânări mari, proiecte mici, interese multiple.

 

Gândul.info a realizat, pe baza informaţiilor SEAP, o analiză a modului în care s-au cheltuit banii publici şi, mai ales, a modului în care au fost încredinţate contractele. Judeţul Maramureş se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de judeţe şi ale municipiului Bucureşti, pe locul al 13-lea, cu 33.337.700 de euro, împărţite între 30 de contracte şi 28 de firme sau asocieri de companii care le-au câştigat, fie integral, fie parţial.

Ciudat e că, din datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, se indică faptul că doar o treime dintre contractele întregului an au fost câştigate la licitaţie. Mai mult, 5 din cele 10 licitaţii deschise s-au încheiat în condiţiile în care câştigătorul a fost şi singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă. Nouă s-au încheiat prin negociere directă, iar alte 11 prin cereri de ofertă. Cele mai multe contracte din judeţ (17) s-au semnat în trimestrul al treilea, între cele două runde electorale ale lui 2014. Până la final, Consiliul judeţean a cheltuit 31,6 milioane de euro, din care 88% (mai exact 27,8 milioane de euro) în trimestrul al treilea.

Primăriile de oraşe, pe de altă parte, au semnat contracte de 6,8 milioane de euro, 44% din bani fiind atribuiţi în perioada iulie+septembrie şi electorale şi 53,9% % în ultimele trei luni din an.

 

Pe ce s-au cheltuit banii în Maramureş?

 

Cel mai important contract ca valoare, adjudecat anul trecut, este cel care vizează lucrările rămase de executat pe drumul Baia Sprie-Bârsana, adjudecat de Diferit SRL. Valoarea la care a fost adjudecată oferta firmei S.C. Diferit SRL este de 79.058.183,19 lei fără TVA. Firma ocupă locul I şi în top 10 firme care au contracte în judeţul Maramureş.

Cei mai mulţi bani au mers anul trecut spre lucrări de infrastructură şi lucrări publice, prin 10 contracte care însumează peste 31 de milioane de Euro, cea mai mare parte din bani, peste 23 de milioane de Euro, fiind fonduri Europene. O sumă importantă, peste 2 milioane de Euro, a fost  cheltuită pentru programul guvernamental „Laptele, cornul şi mărul”.

 

Managementul deşeurilor ocupă locul trei în topul cheltuielilor publice din judeţ, cu aproape 2 milioane de Euro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.