• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

Harald Medbøe, un norvegian, prietenul rromilor din Maramureş

O poveste ca-n filme i-a adus împreună pe Harald Medbøe, un fotograf norvegian, ajuns în România în căutarea rădăcinilor sale, şi pe Tudor Lakatos, zis „Elvis” de Maramureş. Din prietenia şi colaborarea lor au rezultat mai multe proiecte inedite, în cea mai mare comunitate de rromi din judeţ: Şomcuta Mare.  

 
 
 

Tudor Lakatos, de meserie profesor, a făcut senzaţie în întreaga lume cu piesele celebrului Elvis Presley cântate în romani. A devenit, pentru toţi, Elvis Romano, un artist unic, complet şi talentat, mândru de originile sale. Destinul i l-a scos în cale pe Harald Medbøe, un fotograf norvegian care se simte în Maramureş, ca acasă. Aventura lui Harald printre rromi din România a început prin căutarea oraşului natal al mamei sale şi s-a terminat, doi ani mai târziu, cu un album de excepţie. A descoperit în Craiova părţi ale trecutului său. Strămoşii săi, din familia Raioşanu fuseseră ctitorii Mănăstirii Strâmba şi ai Bisericii Sfântul Ilie. Dar odată cu trecutul, Harold şi-a descoperit şi viitorul în România.

 

De mai bine de un deceniu, Elvis Romano şi Harald Medbøe sprijină păstrarea identităţii rromilor, a limbii şi culturii lor tradiţionale. Împreună au construit o locuinţă eco, din baloţi de paie, care azi are mai multe utilităţi, toate în folosul rromilor din Şomcuta Mare. Proiectul este unic: o astfel de locuinţă, pe lângă faptul că este de patru ori mai ieftină decât una convenţională, se şi construieşte foarte repede. În nici trei săptămâni, casa este gata la cheie.

Materialele sunt la îndemâna oricui, iar, pe deasupra locuinţa este şi ecologică. Este nevoie doar de apă, paie, ţepuşe din salcâm şi mult noroi pentru tencuială. Harald spune că, deşi ieftină, o astfel de casă stă în picioare mai bine de un secol.

Mai mult, cei doi i-au învăţat pe tineri norvegieni cum se trăieşte ţigăneşte. În urmă cu trei ani, 12 tineri din Norvegia au ajuns în mijlocul comunităţii de rromi din Şomcuta Mare, unde au experimentat timp de o săptămână viaţa într-o comunitate rromă autentică.

 

Acum, Elvis Romano organizează săptămâna viitoare un eveniment inedit pentru a marca Ziua Internaţională a Rromilor, care va avea loc marţi, 8 aprilie, şi va cuprinde foc de tabără, caravană de căruţe ţigăneşti şi tot tacâmul unei culturi prea puţin cunoscute. Mai mult, Asociaţia Romanpe organizează în aceeaşi perioadă un concurs de construit sere, care a început în 2 aprilie şi va fi finalizat şi jurizat în 8 aprilie. Participanţii vor fi recompensaţi cu premii, pachete cu seminţe şi echipamente pentru a uda plantele. Mai mult, toţi participanţii vor avea ocazia să lucreze în vara anului viitor la construcţia unor sere de capacităţi mai mari, care vor servi comunităţii.

 

Proiectele celor doi sunt însă extreme de variate. De altfel, şi Tudor Lakatos a înfiinţşat o asociaţie „Vesta Rroma” prin care sprijină educaţia tinerilor rromi, îi ajută cu mâncare şi pachete, ba mai mult, îi învaţă să cânte sau să danseze, ori diverse meşteşuguri tradiţionale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.