• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2018

HALLOWEEN la Şcoala Gimnazială Recea - Lăpuşel

Halloween este o sărbătoare împrumutată de câţiva ani buni şi în România, care şi-a câştigat repede adepţi, mai ales că în noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăji­toare, mumii sau schelete. Sărbă­toarea pe care o cunoaştem sub numele de Halloween a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase cul­turi. În Imperiul Roman era Ziua Po­mona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creştini Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.

Halloween-ul devine tot mai popular şi în ţara noastră. Ştirile prezentate la TV în perioada sfârşitului lunii octombrie, lăcomia comercianţilor de a-şi lărgi afa­cerile, predilecţia copiilor pentru gium­buşlucuri şi dorinţa părinţilor de a face pe plac copiilor, cumpărându-le costume haioase, precum şi multe alte mo­tive, au condus la o popularizare anticipată a acestei pseudo-sărbători printre conaţionalii noştri. Magazinele sau vânzătorii stradali expun costumaţii cu schelete, cranii, fantome, demoni etc., dovleci sculptaţi sub formă de cranii, lumânări şi alte cele, pentru a pune la îndemâna celor interesaţi tot arsenalul de care au nevoie pentru o „sărbătoare” în toată regula.

Halloween-ul a devenit din ce în ce mai popular în România mai ales în rândul tinerilor, care organizează petreceri tematice în cluburi. Pentru mulţi nu înseamnă mare lucru din punct de vedere religios, ci doar un pretext pentru distracţie. Localurile sunt decorate cu dovleci ciopliţi, schelete şi pânze de păianjen, pentru ca atmosfera să devină cât mai înspăimântătoare.
În special în Transilvania, Halloween-ul se suprapune cu „Sărbătoarea mor­ţilor”, din noaptea de 31 octombrie, când femeile merg la cimitir pentru ritua­lul „luminaţiei”, adică pentru a aprinde lumânări pentru cei morţi din propriile familii. Cimitirele din Transil­vania devin adevărate spectacole nocturne de lumini în această noapte.

Micii  şcolari de la Şcoala  Gimnazială Recea- Lăpuşel au marcat  această zi (în avans - în ultima zi înaintea  mini va­canței) într-un mod original, în funcție de vârstă şi de îndemânare. Singura condiţie a fost ca nimic să nu fie cum­părat, ci confecţionat  după imaginaţia lor. Astfel, fiecare a confectionat un sim­bol al acestei Zile de HALLOWEEN, simbol pe care  l-a descris în cteva cuvinte. Cei mai mici au confecționat măscuțe, marionete pen­tru degețele, desene de colorat, iar cei mai mari - dovleci și costume de carnaval.
Bucuria  cadrelor didactice a fost mare, cnd au v[zut că în prezentarea costumelor, fiecare vrajitoare, medic al  fantomelor, fantomă sau schelet, avea  do­rința ca, prin puterile pe care le-ar avea și vr[jile pe care  fac, vor să schim­be co­piii răi, vor sa-i facă să în­vețe mai bine.
Partea cea mai grea a activității a fost când elevii au fost puși să caracterizeze cele „5 vrăjitoare necostumate - înv. Avram Viorica, cls. a III-a, Boczor Clau­dia cls. a II-a, Tamaș Teodora cls. I, Șom­cutean Irina cls. a IV-a, Zaplac Marcela - clasa pregatitoare. Cadrele di­dactice au primit cu zâmbetul pe buze  laudele, dar și criticile pe care elevii,
le-au ex­primat sub forma acestui „JOC”. Istețimea copiilor a mers mai departe și au  găsit încă o vrăjitoare care le urmă­rea  dintr-un colț veselia: „vră­jitoarea cu mătura, Tanti Anuca. Una dintre eleve  a rugat-o să-i învețe să  zboare cu mătura. Tanti Anuca le-a răs­puns pe înțelesul lor: Nimic mai simplu… păstrați  curățenia!
Activitatea s-a încheiat cu cântecul atât de îndrăgit de copii „Nu mi-e frică de Bau-Bau”.
Merele glazurate sau caramelizate, bom­boanele în forma de craniu, dovleceii, liliecii, plăcinta cu dovleac au fost înlocuite cu diploma pentru creativitate și abilități de comunicare, oferite prin intermediul doamnelor învățătoare de doamna directoare Veronica Oneț.

În final, putem importa câte traditii vrem de la alte țări, cât timp ne păstrăm tradițiile proprii și nu uităm că suntem români. Putem fi naționaliști în conti­nuare, dar fără a respinge celelalte culturi/tradiţii.


Urmează şi sărbătoarea noastră, Sf. Andrei, acest „Halloween” românesc cu vrăji de dragoste şi tradiţii cu grâu şi usturoi, şi, mai apoi, 1 Decembrie, cea mai dragă sărbătoare a neamului, pentru care în această mini vacanţă  elevii au avut ca temă să se gândească „Cum putem marca 1 Decembrie 2018”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.