Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 7 Mai , 2013

Hai noroc! E buget, nu bugetoc!

de Mircea Crisan

Consiliul Judeţean a împărţit zilele trecute nişte „bănuţi” primăriilor din judeţ, pe criteriul „câte puţân să ajungă la tăţ”. Fraţilor, se vede că e criză, că nici banii dar nici scandalurile pe împărţirea lor nu mai sunt la fel. Doar repartizarea politică a rămas la fel şi strigăturile că „banii nu s-au dat politic”.

 
 

S-au dus acele vremuri când se boicotau şedinţele de Consiliu Judeţean (CJ) în care se împărţeau banii din cauza încrâncenării consilierilor şi a presiunilor venite din partea primarilor. Acum şi banii sunt puţini dar şi oratorii cu sămânţă de scandal nu mai sunt ce-au fost. V-aţi prins deja că vorbim despre ultima şedinţă de CJ în care s-au împărţit banii de echilibrare pentru primării, bani care pot fi folosiţi pentru dezvoltare sau mai exact pentru cofinanţarea proiectelor. Cele aproximativ 160 de miliarde câte au fost puse în joc, au părut mai degrabă „bani de pufuleţi” ţinând cont de necesităţile primăriilor. Şi cu toate că varianta oficială a fost alta, împărţirea s-a făcut ca de obicei: tortul s-a împărţit pe partide, iar de acolo fiecare a dat câte o bucăţică primarilor de la farfuria lor. Aşa s-a făcut dintotdeauna, şi fie vorba între noi, e cea mai bună modalitate să li se astupe tuturor gura. Importantă este finalitatea: aproape toată lumea a concluzionat vocal sau tacit că banii s-au împărţit corect.

Pedeliştii, care sunt în opoziţie, n-au reuşit să convingă de faptul că sunt nemulţumiţi de repartizarea banilor, deşi au strigat că s-au împărţit politic. Şi spunem asta pentru că George Pop, consilier PD-L, s-a arătat nemulţumit că 9 primari PD-L au primit prea puţin. Adică cum, pentru restul sunt mulţumiţi cât li s-a dat? Pop a dat mai degrabă impresia că a primit sarcină de partid să comenteze şi el ceva, să nu spună lumea că nu există opoziţie, dar n-a fost deloc convingător.

N-a fost convingător nici din prisma faptului că, deşi grosul banilor a fost împărţit primarilor USL, au fost primării PSD care nu au luat cu mult mai mult decât cele PD-L de care s-a plâns Pop. Liberalii în schimb au dat cam la toată lumea la fel să nu fie comentarii. Din culisele împărţirii banilor am aflat şi că cel mai ciudat a căzut în schemă preşedintele Zamfir Ciceu, care neavând primari PC şi-a făcut pomană, aşa ca de postul Paştelui, şi a “hrănit din bucata lui de…tort” nişte primării PD-L, tocmai să nu le dea motiv unora să “latre” prea tare, că deja refrenul e “fumat” că banii se impart politic.

Iată varianta oficială a împărţirii banilor: “o să observaţi că repartizarea aceasta a sumelor a avut în vedere totalul sumelor de echilibrare care au fost repartizate în primul rând de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Sumele unde au primit din repartizarea Consiliului Judeţean sunt acele primării care au primit înainte o repartizare a unor sume mai generoase decât celelalte. Şi am să vă dau un simplu exemplu pe care-l iau aleatoriu, la Cupşeni 1014 mii lei faţă de să spunem Groşi 730 mii lei sau Oarţa de Jos 502 mii lei. Acesta a fost criteriul, de a avea fiecare primărie din acest judeţ, indiferent de culoarea politică, sumele necesare funcţionării pe acest an”, a declarat Zamfir Ciceu, preşedintele CJ.

 

Vă spuneam că George Pop s-a scuturat un pic din cauza faptului că 9 primării PD-L au primit numai câte 50 mii lei (500 de milioane lei vechi). Iar replica a venit de la vicepreşedintele Gabriel Zetea: „aş dori să îi răspund domnului consilier că ar fi bine să fim mai atenţi înainte să vorbim în plenul Consiliului Judeţean. Să urmărim real felul în care se repartizează sumele. Şi la o primă lectură a sumelor de echilibrare repartizate în 2012 comparativ cu 2013, dacă tot vorbim de primării USL şi PD-L, aş vrea să vă dau câteva exemple de primării PD-L care au primit în plus: Deseşti, Fărcaşa, Gârdani, Giuleşti, Groşii Ţibleşului, Oarţa de Jos, Sarasău”. La care, din sală s-a strigat că „Groşii Ţibleşului a primit 50 mii lei!”.

Însă Zetea i-a anesteziat pe pedelişti spunând că vorbeşte de primării care au primit mai mult decât atunci când banii au fost împărţiţi sub conducerea lui Mircea Man, care era şi şef de CJ dar şi şef de PD-L: „Sunt vreo 7 primării PD-L care au primit sume în plus faţă de ceea ce a repartizat Mircea Man anul trecut. Deci nu acuzaţi USL-ul de lucruri pe care nu le face! Important e faptul că am reuşit în sfârşit să facem un buget echilibrat, pe nişte sume care până la urmă nu au cum să mulţumească toate primăriile. Avem cereri de vreo 30 de ori mai mari, cereri de la primării pentru investiţii, pentru programele de dezvoltare, pentru cofinanţări. 

Banii nu au fost împărţiţi politic, iar lucrul acesta se vede din faptul că inclusiv primăriile PD-L au primit mai mult decât au primit anul trecut”.

Deşi Zetea a primit replica pedeliştilor, nu considerăm că s-au certat, pentru că nu am simţit nici pasiune şi nici determinare cum se face în astfel de cazuri, măcar de ochii lumii: „în mandatul trecut, să nu uităm că a fost un echilibru politic, în sensul că preşedintele era de la PD-L iar USL avea majoritatea în CJ. Deci, întotdeauna sumele acestea au fost negociate între cele trei partide care au fost majoritare să spunem în CJ. Iar acum, dacă luaţi Fărcaşa de exemplu, primeşte o sumă mai mare pentru că acolo va fi „groapa ecologică”. Deci nu-i o scuză. Dacă ne uităm pe listă, sunt 9 primării ale PD-L-ului care au primit 50 mii lei. Mai arătaţi-mi alte primării de la PSD sau PNL care au primit atâta!”.

 

Partea haioasă a fost că am ascultat o intervenţie demnă de „pârâciosu’ satului”, şi replică din care a lipsit numai cuvântul „taoletă”: „Eu vreau să vă informez că reprezentantul PD-L-ului nu a fost prezent la dezbaterile din comisie!”... „Îmi pare rău domnule coleg, două minute am fost ieşit afară!”.

În fine, proiectul de împărţire a banilor s-a votat cu doar un vot împotrivă şi 5 abţineri.

Tot în această şedinţă, consilierii au stabilit ca şi cele 20 de miliarde lei vechi să lase 5 pentru proiecte sportive şi cu 15 să finanţeze cele trei echipe de prim eşalon: CSM Ştiinţa Baia Mare (rugby), Handbal Club Municipal (handbal feminin) şi Clubul Sportiv Ştiinţa Explorări (echipa de volei).

S-a votat şi un proiect pentru diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară, la care a fost un amendament prin care s-au alocat 12 mii lei pentru concursul interjudeţean de matematică de la Colegiul “Vasile Lucaciu”.

În final, preşedintele CJ a transmis un mesaj de Paşte din care ne-a plăcut că trebuie să ne împăcăm în primul rând cu noi înşine, după care a vorbit şi prefectul. Da! Aţi ghicit! Şi de această dată prefectul şi-a încheiat discursul cu “la mulţi ani”.