Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 20 Martie , 2020

Guvernul intervine în forță pentru a susține economia afectată de criza provocată de coronavirus

de Gazeta de Maramures

Guvernul acționează în forță și ia măsuri concrete pentru sprijinirea mediului de afaceri și a economiei puternic afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus. E important ca măsurile de salvare a companiilor și a salariilor românilor să fie implementate cât mai repede, pentru că cetățenii nu pot fi lăsați singuri în această luptă nedreaptă și neașteptată. În ultima ședință de guvern a fost adoptat un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate de epidemia de coronavirus.

 

 

Cea mai importantă mă­sură este susținerea de la buget a șomajului tehnic. Proiectul de or­donanță de urgență prevede ca pe perioada stării de urgență statul să suporte din bugetul asigurărilor de șomaj, plata șomajului tehnic în limita a 75% din salariul brut. Până în prezent, plata șomajului tehnic era suportată de angajator.
Șomajul tehnic al angajaților va fi suportat de stat în cazul a două ca­tegorii de companii. Prima e cea care a fost afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată, pentru salariații pe care nu îşi pot permite să-i plătească, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.

A fost aleasă această formulă pentru că foarte multe companii afectate funcționau foarte bine, cu profitabilitate, își plăteau la timp taxele, iar acum sunt afectate de o conjunctură de moment. Odată ce trece vârful epidemiei, aceste companii vor avea capacitatea de a reveni la normal și vor avea nevoie de angajații formați în timp.

O altă măsură este creșterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde lei într-o primă fază. Ulterior, plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei.

Legat de aceste măsuri, Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului susține că: „Reprezintă o necesitate, deoarece economia trebuie să funcționeze în conti­nuare, angajații trebuie să fie plătiți, pentru că doar în acest fel vom putea reveni la normalitate. Guvernul este pregătit să sprijine mediul de afaceri, angajații și pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru a trece cu bine peste această criză care ne afectează deja foarte mult pe toți. Solidaritatea și res­ponsabilitatea sunt esențiale în aceste momente dificile nu doar pentru țara noastră, pentru întreaga omenire”.

Și mediul de afaceri a răspuns po­zitiv la apelul guvernului la solidaritate, pentru a depăși cât mai repede și în condiții cât mai bune această criză.
Ministrul Economiei, Virgil Po­pescu, a discutat cu reprezentanții din industria de confecții, iar aceștia sunt dispuși să schimbe linia de producție și să înceapă să scoată pe piață măști medicinale și combinezoane. De asemenea, com­pania Farmec Cluj a primit aprobarea Guvernului pentru a începe să producă biocide, pentru a nu mai depinde doar de importuri.
Astfel, în curând, în România, va începe producţia de materiale esenţiale în lupta cu acest virus: măşti, combinezoane, biocide.
Guvernul va pune la dispoziţia mediului de afaceri credite prefe­renţiale pentru asemenea tipuri de producţie și e important că există solidaritate și bunăvoință din partea antreprenorilor români în aceste momente dificile pentru întreaga societate.
Măsuri ferme
în lupta cu răspândirea epidemiei
În paralel cu măsurile econo­mice, au fost luate măsuri ferme de prevenire a răspândirii nou­lui tip de coronavirus. Aceste măsuri vizea­ză, în special, domeniile de ordine pu­blică și sănătate.
Astfel, se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organi­zată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri pu­blice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.
Sunt suspendate și toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise și se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.
De asemenea, toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, sunt suspendate pentru o perioadă de 14 zile. Se prelungește și măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.

Măsuri importante au fost luate și pentru funcționarea sistemului medical din țară.
Rezidenții la specialitățile medi­cină de urgență, anestezie, terapie intensivă, boli infecțioase, întrerup stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distri­buiți și intră în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează.
Tot în vederea asigurării perso­nalului necesar, la nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăților de medicină, vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă.

 

 

 

„Reprezintă o necesitate, deoarece economia trebuie să funcționeze în conti­nuare, angajații trebuie să fie plătiți, pentru că doar în acest fel vom putea reveni la normalitate. Guvernul este pregătit să sprijine mediul de afaceri, angajații și pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru a trece cu bine peste această criză care ne afectează deja foarte mult pe toți. Solidaritatea și responsabilitatea sunt esențiale în aceste momente dificile nu doar pentru țara noastră, pentru întreaga omenire”.
Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului

 

PNL Maramureș