• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Iulie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 19 August , 2017

Gunoiul menajer, o problemă scumpă în Baia Mare

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a prezentat în fața presei băi­mărene câteva din proiec­tele de început de toam­nă ale municipiului Baia Mare. Chiar dacă vremea de afară este extrem de călduroasă, iar vremea concediilor este în toi, activitatea administrativă a orașului este la cote interesante.Prima chestiune prezentată a fost cea legată de prezența cailor și a căruțelor în Baia Mare. Primarul a spus că cei care trebuiau să se ocupe de aceste as­pecte nu au făcut-o, iar lucrurile au scă­pat de sub control.
Cătălin Cherecheș a spus că pe raza municipiului au fost identificați 120 de cai și atelaje în zone­le Craica, Pirită, Valea Borcutului, Ferneziu.

„Din punctul meu de vedere, în Baia Mare nu trebuie să acceptăm transportul de atelaje trase de cai, nici alte tipuri de activități cu cai”, a spus primarul băimărean. El a precizat că au fost emise somații pentru ca aceste atelaje și caii să fie retrase de pe raza ora­șului. Somațiile au expirat și în perioada următoare vor fi ridicați caii ce um­blă în Baia Mare. Pentru a nu se produce accidente și pentru ca aceștia să nu fie sacrificați la abator, în urma unui contract cu o firmă din Curtuiuș, caii ridicați vor fi adăpostiți timp de 15 zile după care vor fi dați unor țărani care au ce face cu ei, la munci agricole și în gospodării.

Dar cel mai important punct prezentat a fost situația Drusal. După cum se știe, operatorul ce se ocupă de curățenia me­na­jeră și stradală a anunțat măriri de tarife din cauza faptului că a executat o rampă de gunoi temporară pe trei ani, din resurse proprii. O situația fără prea multe explicații, dar care ar urca factu­rile Drusal la cote pe care băimărenii nu le-ar fi bănuit la începutul acestui an.
Se știe că gunoiul menajer este o afa­cere din care se câștigă bani serioși. Se măresc tarifele deoarece oamenii nu prea au ce face, nu pot sta cu gunoiul neridicat, drept urmare tarifele sunt acceptate într-un final.
În Baia Mare, în acest an au fost solicitate trei astfel de măriri de tarife din mai multe cauze. Nu are rost să reve­nim pe aceste măriri, unele neaplicate decât în câteva luni, iar cea cu rampa temporară ar urma să fie prezentă pe noile facturi.
Un obicei idiot al firmei este cel de a se emite facturi la două luni, practic în a treia lună pe ultimele două luni. Pr­o­blema este că în cursul unui an, cum a fost acesta, cu multe schimbări de tari­fe, nu reușești să îți dai seama ce plă­tești, cât, cum.
Probabil se folosește această metodă pentru a crea această bulibășeală din care nu se înțelege nimic.

Primarul Cătălin Cherecheș a spus câteva lucruri interesante despre Drusal și problema gunoiului menajer.
„Am constatat o situație gravă la socie­tatea Drusal. Societatea Drusal care funcționează la jumătate din capacitate. Din ceea ce solicităm noi cu privire la curățenia stradală și menajeră, se rea­lizează mult mai puțin, cu doar 50% din capacitatea firmei. Au fost amendați, dar...
Lucrurile sunt simple! Avem o licitație în curs pentru curățenia stradală și des­ză­pezire. Este o licitație de maxim pa­tru ani. În paralel lucrăm la un pro­iect prin care, în urma unui studiu, să ges­ti­o­năm salubrizarea stradală și me­na­jeră și deszăpezirea în mod unitar pen­tru Ba­ia Mare, dar și pentru zona me­tro­po­litană”, a spus primarul de Baia Mare.
Potrivit acestui proiect, ar urma să vină în Baia Mare un operator care să in­vestească într-un banalizor de deșeuri, o metodă modernă, o metodă a anului 2017, prin care gunoiul menajer poate fi transformat cu metode curate, fără ardere în cuptoare, în energie electrică și termică pentru încălzirea apei.
„Am constatat că se închide rampa de gunoi de la Italsofa, dar se deschide altă rampă pe care se va depozita provizoriu gunoiul menajer de pe raza municipiului Baia Mare, așa ni s-a spus. Dar constat că vin deșeuri din tot Maramureșul. Nu știu cum au procedat alții, dar noi nu am acceptat acea sumă de 130 de lei pe tonă solicitată de societatea Drusal, pentru că, la momentul licitației, la în­ce­putul anilor 2000, obligația în lici­ta­ție, pentru prestator era să ai o rampă de depozitare. Și faptul că astăzi au fă­cut o rampă provizorie era doar o obli­ga­ție în raport cu municipiul Baia Mare și pentru acest lucru nu trebuie să plătim!
Noi considerăm că Drusal trebuie să aibă o rampă de depozitare, sau să găseas­­­că o modalitate de eliminare a deșe­u­rilor de pe raza municipiului Baia Mare.
Trebuie să vedem ce se va întâmpla cu această nouă rampă provizorie de gu­noi, de pe raza comunei Groși, peste un an, doi, trei! Cred că cetățenii de aco­lo nu au fost informați corect despre ce se întâmplă acolo, iar autoritățile de mediu ar trebui să verifice. Iar dacă au dat avize, am vrea să știm și noi pe ce bază au dat aceste avize și care sunt garan­țiile că această suprafață, după ce va fi umplută de gunoaiele din tot Maramu­reșul, va fi ecologizată. Cine garantează acest lucru? Cine garantează că Drusal nu va intra în faliment și nu va mai avea posibilitatea de a executa lucrări de ecologizare”, a spus Cătălin Cherecheș.
Din păcate, cei care suferă sunt băimă­renii care sunt obligați să plătească tari­fe ce încep să devină aberante.
Poate ar trebui să vedem cine a adus firma Drusal în Baia Mare în condițiile în care orașul a avut un serviciu de curățenie a gunoiului menajer.         

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.