Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 17 Martie , 2017

Grevă spontană la APM și Garda de Mediu din Maramureș

de Nicolae Teremtus

Nicolae TEREMTUȘ


În fața sediului APM, pe platforma din fața instituției, erau circa 20 de angajați ai APM Maramureș și colegii lor de la Garda de Mediu Maramureș. Aveau pancarte pe care erau scrise solicitările lor.

„Este o acțiune spontană a angajaților de la Garda Națională de Mediu și a colegilor de la Agenția pentru Protecția Mediului. Dorim să sensibilizăm pe cei în măsură să încerce să ne mărească salariile. Suntem la cel mai jos nivel între funcționari. Pot da și exemple concrete. La noi, la Garda de Mediu, eu sunt cu cel mai mare salariu, 2100 lei net, după 22 de ani vechime. Nu există alte sporuri, alte stimulente! În schimb, la alte instituții echivalente situația este alta. La Apele Române - 4000 lei, Garda Forestieră - 6000 lei, SANEPID -  peste 4000 lei, veterinarii au de la 4000 de lei în sus. În condițiile în care avem același nivel de pregătire, studii superioare, vechime, cursuri de perfecționare”, a spus comisarul Gărzii de Mediu Maramureș, Călin Crișan.

Liderul de sindicat al instituției a explicat motivele protestului.
„Salariile foarte mici ne-au determinat să recurgem la acest protest. Nu am mai avut o mărire de salariu din 2009. Am rămas în urmă cu salariile. Nu peste mult timp, dacă guvernanții noștri nu vor rezolva situația, vor fi obligați să ne mărească salariu pentru a ajunge la salariul minim pe economie. Un funcționar din cadrul APM, un consilier superior, câștigă 2000 de lei în condițiile în care la alte instituții se ajunge la 4000 de lei. Deocamdată este o grevă spontană, nu a fost pregătită a fi grevă. Este o grevă spontană a angaja­ților din APM și a celor din Garda de Mediu! Dacă nu vom obține ceea ce dorim vom uza de toate posibilitățile pe care le permite legislația.
A fost informat și directorul nostru, este informat și președintele Agenției Naționale de Mediu, greva spontană nu este numai în Maramureș, este în toată țara. Subliniez că vom merge mai de­par­te, dacă nu se rezolvă situația, în con­formitate cu ce ne permite legea, vom face grevă sau vom bloca fondurile europene pentru că la noi se dau avize, inclusiv pentru fondurile euro­pene. Vreau să menționez că acest protest spontan nu a fost organizat de sindicat”, a spus liderul de sindicat de la APM Maramureș, Mihai Făt.
După discuțiile cu angajații ce protestau în fața sediului APM am urcat la etajul întâi al instituției pentru a vorbi cu directorul Alexandru Cosma. În fața biroului erau câțiva ziariști în așteptarea directorului Cosma. Urma să apară. Timp de 15-20 de minute am măsurat holul destul de îngust al APM, un fel de sală a pașilor pierduți în van.

 

 

Cosma nu a fost în grevă!
 

Directorul APM a apărut la un moment dat cu o mină de om care nu are nicio treabă cu ce se întâmplă afară. Cu un surâs chinuit pe față, Cosma a spus, ca o scuză, că a trebuit să meargă pentru a semna niște documente, cu pro­bleme­ de serviciu. A respins din start că ar fi plecat din cauza protestului colegilor din APM și Gardă.
„Este prima dată când se întâmplă la nivelul Agenției pentru Protecția Mediului un astfel de protest. Dimineață la prima oră, reprezentantul sindicatului din APM, Mihai Făt
mi-a adus la cunoștință, invocând dreptul la grevă, că va urma o grevă de la ora 10 la ora 12. Măsura administrativă pe care am luat-o a fost să solicit să mi se transmită un tabel nominal cu cei care participă la grevă, semnat de fiecare. Acest tabel l-am direcționat spre compartimentul de resurse umane, cu propunerea ca cele două ore să fie scoase din programul de lucru. Sau tăiate, dacă vrem să folosim acest termen”, a spus Alexandru Cosma.
La întrebarea ziariștilor dacă sunt justificate aceste proteste, Cosma a lungit răspunsul.
„Dacă ne luăm la nivelul întregii Agenții Naționale de Mediu și a celor de la Garda de Mediu, așa s-a hotărât la nivel de sindicat.
Dacă este mai mult sau mai puțin justificată această acțiune a lor eu o să vă răspund doar prin prisma sensului că ce revendică ei este doar faptul că salariile sunt mici. Și consideră că, pentru o muncă decentă și la nivelul responsabilității emiterii actelor de reglementare care sunt în competența APM-urilor, salariile ar trebui să fie mărite și cer dreptul la un trai mai decent. Asta este motivarea lor. Eu nici nu o confirm, nici nu o infirm, pentru că eu nu am semnat acest tabel, nu am avut cunoștință de această organizare, până azi-dimineață. Eu nu sunt în grevă. Faptul că am fugit până la Finanțe și am venit înapoi... eu nu sunt în grevă”, a spus, chinuit, Cosma.
Ziariștii l-au informat pe director că protestul spontan, conform spuselor liderului de sindicat, Mihai Făt, nu a fost organizat de sindicat. Cosma a spus că nu este așa.
„Păi, eu știu așa! Acest protest a fost organizat de către angajați sub sigla sindicatului. Păi, dacă ei spun așa... eu nu le-am solicitat decât tabelul cu cei care participă, pentru a lua măsurile administrative. Dar vreau să vă spun, sincer, că ieri, din partea unui anumit Ioan Daniel care spune că este președintele Asociațiilor sindicale ecologiste din România, am primit o plângere prealabilă, sigur, am repartizat-o la liderul de sindicat, prin care mi se cerea să punem în aplicație decizia 794 a CCR, aceea prin care se revenea la calculul salariului... Am crezut că în baza acelui act pe care
l-am primit s-a făcut această mișcare, să zicem, dacă vreți, de protest pentru salarii mai mici (!!?!! - n.red.). Că este organizată sindical sau foarte spontană la nivelul instituției, efectul este același”, a spus Cosma.