• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 August , 2012

GESTIONAREA DEŞEURILOR / ELEMENTE DE DEZVOLTARE DURABILĂ

Tendinţa de creştere a dimensiunii sistemelor socio-economice ca urmare a procesului de urbanizare este însoţită şi în România de deteriorarea sistemelor ecologice naturale, fenomen care are drept consecinţă reducerea resurselor materiale şi energetice. De aceea, pentru continuarea evoluţiei socio-economice sunt necesare strategii noi bazate pe principiile dezvoltării durabile.

Una din cerinţe este gestionarea corectă a deşeurilor, care – prin natura lor – reprezintă, atât o sursă de poluare, cât şi o resursă de materii prime secundare.

Strategiile la nivel european recomandă următoarea ierarhizare a acţiunilor de gestionare a deşeurilor:

-         prevenirea apariţiei deşeurilor;

-         tratarea deşeurilor;

-         reciclarea şi reutilizarea;

-         optimizarea metodelor de eliminare finală.

 

Această ierarhie este adoptată şi în Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor, iar Planul de Acţiune elaborat pentru implementarea sa trasează liniile generale de realizare a obiectivelor impuse de legislaţia europeană în domeniu, pe care România trebuie să le atingă după aderarea sa la Uniunea Europeană.

În prezent, în România funcţionează un sistem de gestionare a deşeurilor bazat pe colectare neselectivă şi eliminare prin depozitare. România este conştientă de faptul că trebuie să atingă ţintele stabilite prin Aquis-ul Comunitar şi în acest scop trebuie să introducă tehnici şi tehnologii noi pentru gestionarea deşeurilor.

Neavând cunoştinţe şi experienţa necesară pentru a integra astfel de tehnologii la nivel naţional, România îşi propune – într-o primă etapă – să realizeze instalaţii demonstrative care vor servi la evaluarea metodelor de gestionare a deşeurilor considerate optime. Aceste instalaţii demosntrative vor servi pentru obţinerea parametrilor tehnico-economici reali şi a experienţei de realizare/exploatare, precum şi pentru informarea populaţiei, respectiv obţinerea acceptului acesteia.

Se intenţionează o corelare a proiectelor de instalaţii demonstrative astfel încât să se acopere toate sursele şi tipurile de deşeuri, cât şi toate etapele de gestionare a deşeurilor, de la colectare până la eliminarea finală.

 
 
Prevenirea apariţiei deşeurilor
 

Prevenirea generării de deşeuri sau minimizarea trebuie discutată/planificată în strânsă corelare cu gospodărirea resurselor şi produselor. Prevenirea deşeurilor, ca şi generarea deşeurilor, depinde de afctori precum activităţile economice, modelul de producţie şi consum, modificările demografice, inovaţiile tehnologice.

Domeniul-ţintă pentru prevenirea apariţiei deşeurilor trebuie să fie industria producătoare. Există o cerinţă evidentă de îmbunătăţire a cunoştinţelor în ceea ce priveşte prevenirea deşeurilor în cadrul tehnologiilor de producţie folosite în România. În special respectarea cerinţelor directivei privind Prevenirea şi Controlul Integrat al Poluării (IPPC), preluată prin OUG 34/2002, va convinge agenţii industriali de beneficiile, atât ecologice, cât şi economice ale prevenirii producerii deşeurilor.

 
Recuperarea şi reciclarea
 

În ierarhia opţiunilor de gestionare recuperarea deşeurilor reprezintă o prioritate aflată înaintea eliminării prin depozitare. În ceea ce priveşte deşeurile municipale, politica României trebuie să se concentreze asupra deşeurilor de ambalaje, de hârtie, deşeurilor biodegradabile şi asupra deşeurilor din construcţii şi demolări. În ceea ce priveşte bunurile de consum, reciclarea şi recuperarea se vor orienta asupra deşeurilor de anvelope uzate, baterii, echipamente electrice şi electronice şi vehicule uzate.

Este bine cunoscut că recuperarea şi reciclarea vor fi un succes numai dacă materialele colectate şi sortate vor fi, în final, utilizate în cadrul ramurilor industriale specifice. De aceea, tehnologiile de producţie din industria de sticlă, metal, hârtie/carton, plastic şi altele trebuie adaptate pentru utilizarea acestor materiale. În viitor se preconizează adoptarea unor programe economice speciale pentru a motiva industriile să se implice în procesul de reciclare.

Deşeurile biodegradabile reprezintă cca. 51% din deşeurile municipale din România. Pentru a atinge obiectivele generale de recuperare/reciclare şi de reducere a materiilor biodegradabile trimise la depozitarea finală trebuie utilizate toate măsurile posibile de valorificare a deşeurilor organice.

Pentru a utiliza în mod eficient compostarea este necesară o colectare separată a materiei organice din deşeuri. De aceea, în Planul Naţional se prevede colectarea selectivă a deşeurilor biodegradabile doar din zonele cu densitate medie şi mică a populaţiei şi ca obiectiv naţional s-a propus colectarea unei cantităţi de 100-120 kg/loc. An deşeuri organice pentru compostare.

Pentru a atinge ţintele din Directiva 99/31/EC privind depozitarea, preluată prin HG 162/2002, conţinutul de materie organică din deşeurile trimise la depozitare trebuie minimizat după cum urmează:

-         cu 25% până în 2006;

-         cu 50% până în 2009;

-         cu 65% până în 2016.

Aceste obiective pot fi realizate în unele regiuni prin

colectarea separată şi compostarea materiei organice. În zonele urbane dense aceste obeictive se pot atinge doar prin incinerarea sau pretratarea mecano-biologică a deşeurilor municipale.

 

Gestionarea deşeurilor periculoase

         

Ca politică generală referitoare la deşeurile periculoase este de aşteptat ca toate companiile industriale să-şi revizuiască tehnologiile de producţie pentru a identifica în ce măsură cantitatea şi gradul de periculozitate a deşeurilor generate poate fi redus prin organizarea şi luarea de măsuri tehnice interne. Conform Planului Naţional de Acţiune, pentru tratarea deşeurilor periculoase vor fi modernizate unele unităţi special selectate dintre cele existente, iar pentru incinerarea deşeurilor industriale vor fi utilizate cuptoarele de ciment (coincinerare).

          În ceea ce priveşte deşeurile medicale, este de dorit ca spitalele să instituie sisteme de colectare separată pentru a minimiza cantitatea totală de deşeuri infecţioase. Pentru eliminarea finală a deşeurilor medicale vor fi modernizate cele 3 instalaţii existente, iar incineratoarele vechi din spitale vor fi închise. Pentru pretratarea deşeurilor medicale vor fi implementate tehnologii de dezinfectare.

 
Depozitarea deşeurilor
 

În momentul de faţă este acceptată ideea că depozitarea în condiţii ecologice este necesară în toate regiunile României, ca soluţie de eliminare finală a deşeurilor nerecuperabile şi nereciclabile. Depozitele de deşeuri trebuie să îndeplinească însă toate condiţiile cerute de legislaţia naţională şi europeană, fără excepţii. De aceea, depozitele a căror modernizare nu este eficientă economic şi ecologic vor fi închise. În paralel, este luată în considerare planificarea realizării de noi depozite regionale, deservite de staţii de transfer.

 
Concluzii
         

Cele prezentate sunt doar liniile mari pe care se propune dezvoltarea gestiunii deşeurilor în România. Vor fi necesare eforturi susţinute de educare şi cuminicare cu populaţia şi agenţii economici – în calitatea acestora de „actori” şi totodată beneficiari ai noului mod de gestionare a deşeurilor.

De asemenea, va fi avută în vedere nu numai cerinţa de a atinge standardele tehnice şi de emisii ale UE, dar şi aceea de a găsi soluţiile cele mai avantajoase de finanţare a investiţiilor şi a funcţionării instalaţiilor având ca obiect de activitate gestionarea deşeurilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.