• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Noiembrie , 2014

Fraudele reclamate la Asociaţia Gutinul, infirmate de autorităţi

Povestea scandalului iscat în jurul Asociaţiei crescătorilor de animale „Gutinul” din Cavnic a devenit deja celebră: ţine de ani buni paginile ziarelor, a ajuns în Parlament şi în atenţia mai multor instituţii ale statului şi în vizorul organelor de control. Acum există şi un punct de vedere oficial în acest caz: Ministerul Agriculturii infirmă acuzele.

 
 
 

Asociaţia crescătorilor de animale din Cavnic, judeţul Maramureş reclamă abuzuri şi aduce acuzaţii grave privind subvenţia pe păşunea comunală din 2009 până în 2013, de aproximativ 900.000 de lei. Mai mult, într-o notă de constatare din data de 18.12.2013, întocmită ca urmare a acţiunii de control, în baza Ordinului prefectului nr. 409 din 4 decembrie 2013, colectivul de verificare a constatat mai multe nereguli dând astfel dreptate membrilor care reclamă toate acestea.

Există astfel suspiciuni potrivit cărora suma de aproximativ 900.000 de lei, reprezentând în special subvenţia pe păşunea comunală primită de la APIA, ar fi fost folosită în alte scopuri mai ales că membri Asociaţiei spun că nu au primit niciun ban. Comisia de control a Prefecturii Maramureş subliniază că procesele verbale de recepţie a unor lucrări de specialitate şi procesele verbale de verificări din partea Consiliului Local Cavnic nu i-au fost puse la dispoziţie.

 

Povestea a ajuns în atenţia Ministerului Agriculturii, printr-o interpelare a deputatului Gheorghe Șimon, care a cerut şi un control de specialitate.

 

Recent a venit şi răspunsul uluitor al Ministerului: „vă informăm că au existat reclamaţii trimise la OLAF-ul Uniunii Europene în 2010 şi sesizări la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi DNA, care a dispus neînceperea urmăririi penale. Referitor la aspectele semnalate, respectiv, sumele încasate de fermieri, vă informăm că verificarea modului de cheltuire a sumelor primite în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă nu intră în atribuţiile APIA. Asociaţia Crescătorilor de Animale „Gutinul” - a fost selectată la control clasic pe teren în campania 2012 şi 2013. Urmare a controalelor efectuate au fost întocmite rapoartele de control. De asemenea, a fost prezentat registrul de evidenţă a lucrărilor efectuate pe suprafeţele contractate de la primărie. La momentul controlului nu au fost constatate neconformităţi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.