Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 13 Iulie , 2018

Festivalul portului, cântecului și dansului de pe Fisculaș

de Gazeta de Maramures

De 12 ani, în prima duminică a lunii iulie, comuna Dum­brăvița îmbracă straie de sărbătoare datorită unui eveniment care promovează tradiția și care a devenit, la rândul său, tradiție: Zilelor comunei – „Festivalul portului, cântecului și dansului de pe Fisculaș”. Evenimentul este organizat an de an de Primăria și Consiliul Local Dumbră­vița, Centrul Judeţean pentru Conser­varea şi Promovarea Culturii Tradiţio­nale Maramureş, cu sprijinul UAC Europe. Iar de câțiva ani, evenimentul este sprijinit și de Consiliului Judeţean Maramureș, prin Programul cultural prioritar al județului pentru anul 2018.
În acest an, evenimentul a avut loc duminică, 8 iulie, și a prezentat pe aceeași scenă programele artistice oferite de ansamblurile reprezentative ale satelor aflate în zona etnofolclorică „Fisculaș” din Țara Chioarului, din dorința de a păstra și transmite pe mai departe, tinerelor generații, tradițiile și obiceiurile moștenite din străbuni.
Evenimentul a debutat cu slujba reli­gioa­să săvârșită în Biserica Ortodoxă Dumbrăvița, urmată de parada portului popular, aceasta reușind să transforme comuna într-o adevărată scenă în aer liber, pe care au fost etalate costumele populare de o rară frumuseţe.
A urmat apoi deschiderea oficială, pe scena amplasată în curtea Școlii Dumbrăvița. Printre invitații de seamă s-au numărat Kevin Loebbaka - Președinte UAC Europe, Daniel Vărzaru - Chief Financial Officer, îmbrăcat cu o frumoasă cămașă tradițională, ambii fiind cetățeni de onoare ai comunei Dumbrăvița; preoții Bogdan Ciocotișan, Vasile Tarța și Alin Erdei, directorul școlii, Magdalena Tomșa, consilierii locali, echipa Primăriei, Ionuc Cetățean, directorul Căminului Cultural Dumbrăvița, fostul președinte al CJ Maramureș, Zamfir Ciceu, președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, ambii fii ai satului, precum și oaspeții care au răspuns invi­tației primarului Felician Ciceu: Ștefan Mariș, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, deputatul de Maramureș Călin Matei, consilieri județeni, dar și primarii din Groși, Recea, Cernești, Baia Sprie și Coaș, care au onorat invitația primarului Felician Ciceu.

Deschiderea oficială a debutat cu o rugăciune. După care, preotul Bogdan Ciocotișan a spus: „Stimați concetățeni și invitați, să vă dăruiască Maica Dom­nului o zi plină de lumină și bucurie, acum la această ediție festivă de Centenar, noi, cei din Dumbrăvița suntem alături de toți românii care sărbă­toresc. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!”.
Apoi, prezentatorul Sorin Spătaru a dat cuvântul gazdei evenimentului, primarul comunei Dumbrăvița, Felician Ciceu: „Este o zi de aleasă sărbătoare pentru comunitatea din Dumbrăvița, o zi în care dorim să păstrăm vie tradiția cântecului, dansului și portului de pe Fisculaș, să nu ne pierdem identitatea într-o lume în care modernismul ne invadează tot mai mult. Această ediție jubiliară, la 100 de ani de România, sper să fie pe măsura așteptărilor dum­nea­voastră, o zi frumoasă, încărcată de evenimente tradiționale. Acest proiect a luat ființă în urmă cu vreo 12 ani și, cu pași mici și acum și prin implicarea altor parteneri a crescut de la an la an. Vreau să mulțumesc partenerilor noștri, UAC Europe, reprezentați aici prin domnul președinte Kevin Loebbaka și domnul director Daniel Vărzaru. De doi ani a devenit partener în acest proiect și Consiliul Județean, doresc să-i mulțu­mesc domnului președinte Gabriel Zetea. Mulțumesc și domnului director al Centrului Creației Populare, parte­nerul nostru de la prima ediție.
Mulțu­mesc și gazdei noastre, Școala Dumbră­vița, și doamnei director Mag­da­lena Tomșa. Mulțumesc consilierilor locali și echipei primăriei, mulțumesc domnului viceprimar, domnului secretar, consilierului Cosmin Dobrican și domnului Ionuc Cetățean.
Vă mulțu­mesc dumneavoastră, tuturor, care mi-ați încredințat în urmă cu 10 ani conducerea acestei comune. Cred că fața acestei comune s-a schimbat în ultimul deceniu, dar nu e important ce am făcut ci ce vom face în viitor și de modul în care noi toți ne implicăm depinde viitorul și dezvoltarea comunei noastre. Să dăm dovadă de unitate, să nu ne pierdem identitatea și tradiția și să nu ne fie rușine să îmbrăcăm costumul popular, să nu uităm de unde venim. Vreau să-i mulțumesc domnului Cosmin de la Cărbunari care a făcut o frumoasă paradă cu caii; este fratele consilierului local Ioniță și merită toată susținerea și aprecierea noastră și mulțumesc preoților care ne fac cinste”.

Deputatul Călin Matei a spus: „De fie­care dată vin cu plăcere și cu drag acasă. Mi-am făcut un calcul și din 12 ediții, am participat la 6 sau 7. De la an la an, această sărbătoare ia mai mult avânt, mai mult elan, mai multă tradiție. În această perioadă am participat la mai multe sărbători și evenimente, de ase­menea am participat și în țară la diferite evenimente și vreau să spun cu mândrie că Maramureșul este fruntea păstrării tradițiilor. În ceea ce privește Dum­brăvița, nu pot decât să felicit primarul, viceprimarul, consiliul local pentru ceea ce fac, nu astăzi ci în viața de zi cu zi”.
Pavel Octavian, primarul din Recea, a adresat un cuvânt în numele primarilor: „Primiți salutul și urările de bine din partea tuturor primarilor și comuni­tă­ților care sunt prezente la această manifestare”.
Ștefan Mariș, directorul Centrului Jude­ţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş a spus: „De 12 ani sunt prezent la această manifestare care a început timid, dar astăzi este o emblemă pentru Mara­mureș și nu numai. Și asta pentru că oricine poate vedea că tradițiile noastre reușesc să fie revigorate și să fie un model pentru întreaga țară”.

Cuvântul de salut al Consiliului Jude­țean a fost transmis de consilierul ju­dețean Marinel Kovacs: „Aș vrea să transmit în primul rând salutul Consi­liului Județean acestei frumoase manifestări care a devenit deja tradiție și a ajuns la a XII a ediție. Ceea ce se întâmplă în Dumbrăvița este un model pentru întreg județul și acest lucru ar trebui multiplicat și în celelalte comu­nități. Sigur că nu e ușor, dar se poate, iar primarul și Consiliul Local au demonstrat că pot face lucruri minunate alături de partenerul UAC Europe. Felicitări!”.
A urmat apoi mesajul lui Daniel Văr­zaru, Chief Financial Officer UAC Europe, partenerul durabil al comuni­tății locale în toate domeniile de activitate: „Anul 2018 este unul special, este Centenarul Marii Uniri, este anul în care UAC Europe împlineşte 10 ani de activitate în România și anul în care domnul primar a împlinit 10 ani de mandat în fruntea acestei comune. De aceea, dorim să facem un dar de suflet comunității locale, un album intitulat sugestiv «Dumbrăvița 1918-2018. Un secol de istorie și dezvoltare», pe care îl lansăm astăzi și doresc să-i dăruiesc domnului primar primul album. Am decis ieri, împreună cu domnul președinte UACE și domnul primar că fiecare familie din comună Dumbrăvița va primi gratuit acest album. Ne mândrim cu acest proiect și cu faptul că suntem parteneri ai acestui eveniment. Vom continua să ne implicăm în comunitate, în toate domeniile de activitate. Vă doresc o zi cât mai frumoasă, multă sănătate și numai bine!”.
Preşedintele UAC Europe, Kevin Loebbaka, a avut un discurs în limba română, fapt care a generat aplauzele publicului: „Este o zi foarte frumoasă, vă mulțumim că ne-ați primit în comunitatea Dumbrăvița, Cărbunari, Rus, Chechiș, Șindrești, Unguraș. Vă doresc o zi frumoasă de sărbătoarea co­munei!”.

A luat cuvântul și Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș: „Astăzi, în cadrul Sfintei Liturghii la care am participat cu drag a fost săvârșită și Taina Împărtășaniei și am văzut acolo foarte mulți copii care mi-au amintit de anii în care mergeam și noi la această Taină Sfântă, de mânuță, de la clasă direct, de multe ori. Ce am observat este faptul că dumneavoastră, părinții acestor copii frumoși, îi îmbrăcați în costume populare și acesta este un lucru extraordinar și vă felicit pentru asta. Totodată trebuie să facem un efort și să-i sprijinim pe acești copii frumoși pentru că ei sunt viitorul nostru”.
Deschiderea oficială a Festivalului Dansului și Cântecului de pe Fisculaș a fost urmată de înmânarea în cadru festiv a diplomelor aniversare pentru cetățenii comunei ajunși la vârsta majoratului, dar și pentru familiile care serbează, în 2018, Nunta de Aur.

Apoi, ansambluri folclorice din Borșa, Copalnic Mănăștur, Șișești, Baia Sprie, Cehu Silvaniei, Recea, Săcălășeni, Groși, Ciolt și Dumbrăviţa, alături de tinerele talente ale comunei au evoluat pe scena festivalului, spre încântarea publicului spectator. De asemenea, participanții la acest eveniment au avut parte de un minunat regal folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Lăutarii din Ardeal și renumiții artiști Marius Ciprian Pop, Anuța Iuga, Giorgiana Lobonț, Ionela Moruțan, Alexandru Pop, Ioana Pricop.

Manifestarea s-a încheiat cu „Danțu satului” în interpretarea formației „Dinamic” și cu un spectaculos foc de artificii.
 

 

 

 

Ca în fiecare an, au fost premiați elevii care au urmat cursul de „Istorie, cultură și identitate locală” predat la Centrul Afterschool „Sf. Apostol Andrei” din Dumbrăvița, de către preotul Bogdan Ciocotișan și psihologul școlar Monica Puha.

La finalul cursului elevii au trebuit să realizeze un eseu cu tema „Mândru că sunt dumbrăvițean”, sub forma unei scrisori către un prieten de departe. Câștigătorii au fost premiați de către Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UACE.

Aceștia sunt:
Locul I - Tudor Ciocotișan
Locul II - Alin Moldovan
Locul III - Pamela Pașca.
 

PERECHILE CARE AU SĂRBĂTORIT 50 ANI DE CĂSĂTORIE

1. ZOICAŞ IOAN ŞI MINODORA - Chechiş
2. CETĂŢEAN AVRAM ŞI ANA - Dumbrăviţa
3. MARC AUGUSTIN ŞI ANA - Chechiş
4. MORAR GHEORGHE ŞI SANFIRA - Chechiş
5. IGNAT ANDREI ŞI CORNELIA - Chechiş
6. MAXIM VIOREL ŞI EUDOCHIA - Chechiş
7. CHIVER ARITON ŞI VOICHIŢA - Unguraş
8. CETĂŢEAN AUGUSTIN ŞI ELENA - Dumbrăviţa
9. MUREŞAN VASILE ŞI AURELIA - Dumbrăviţa
10. CIOCAS VASILE ŞI SABINA - Cărbunari
11. TRIF IOAN ŞI MARIA - Cărbunari
12. POP PETRE ŞI VIORICA - Şindreşti

 

Tinerii CARE AU SĂRBĂTORI 18 ANI
 

1. VARI MIHAELA - Dumbrăviţa
2. PASCAN DACIANA - Dumbrăviţa
3. VIMAN LARISA - Dumbrăviţa
4. UESAN ANAMARIA - Dumbrăviţa
5. COVACI BOGDAN - Dumbrăviţa
6. POP ANAMARIA - Dumbrăviţa
7. NECHITA VASILE - Dumbrăviţa
8. DAVID ALINA - Dumbrăviţa
9. DONCA DELIA MARIA - Chechiş
10. DONCA GHEORGHINA IULIANA - Chechiş
11. BLAGA MARIUS GHERASIM - Chechiş
12. IGNAT CLAUDIU - Chechiş
13. POP MARIAN - Chechiş
14. MAN BOGDAN VICTOR - Chechiş
15. MORAR EMIL - Chechiş
16. ZUPCSEK AMALIA VIORICA - Chechiş
17. LENGHEL ANDREEA MARIA - Chechiş
18. SABO NICOLETA MELANIA - Chechiş
19. SABO FLORIN - Chechiş
20. POP DANIELA - Rus
21. POP LAVINIA - Rus
22. POP DĂNUŢ - Rus
23. POP VASILE - Rus
24. POP TUDOR - Rus
25. CIOCOTIŞAN DIANA - Rus
26. PAŞCA ALEX DARIUS - Rus
27. CADAR BOGDAN ANTON - Rus
28. POP DRAGOŞ - Rus
29. TRIF DIANA - Cărbunari
30. TRIF MALINA - Cărbunari
31. TRIF MIHAELA - Cărbunari
32. FLORIAN DIANA - Cărbunari
33. POP MARIAN - Unguraş
34. PRICOP ANDREEA - Unguraş
35. BENKE DELIA ANGELICA - Unguraş
36. MAXIM ALEXANDRU - Unguraş
37. BOB SIMION - Unguraş
38. CHIVER DIANA - Unguraş
39. CICEU MĂDĂLINA MIHAELA - Unguraş
40. CERNEŞTEAN GRAŢIANA - Şindreşti
41. PĂLINCAŞ CLAUDIU - Şindreşti
42. GRIGOR CASIAN - Şindreşti
43. MUREŞAN IONUŢ - Şindreşti
44. SAS DIANA ROXANA - Şindreşti
45. SZTRAKA NICOLE EMANUELA - Şindreşti
46. MAGUT RAISA - Şindreşti