• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 August , 2018

Festivalul Mălinul, Bozânta Mare

În 29 iulie 2018, la Căminul Cultural din Bozânta Mare a avut loc prima ediţie a FESTIVALULUI MĂLINUL, un eveniment care promovează tradițiile autentice și care, cu siguranță, va deveni la rândul său tradiție. Numele festivalului provine de la Ansamblul Folcloric Mălinul, ansamblu coordonat de către Prof. Instructor Marian Sitar.

Evenimentul a debutat cu parada participanților, cărora li s-au alăturat și membrii comunității la ieșirea din Biserică. Reprezentanții Autorităţilor Publice Locale, Județene și invitații au însoțit alaiul spre Căminul Cultural.
Alături de gazde, ANSAMBLUL MĂLINUL, au participat:
Fanfara Stibina a Orașului Tăuții Măgherăuș
Grupul Folcloric „Floare de colț” al Asociației „Comunicați cu noi”
Ansamblul Valea Chioarului
Ansamblul „Cireșarii” din Coruia
Ansamblul Palatul Copiilor.
Primarul orașului, Anton Ardelean a fost cel care a deschis evenimentul cu un Cuvânt de Bun Venit. A urmat apoi un adevărat regal folcloric și o zi plină de cântec, joc și voie bună.

 

Grupul de dansatori de la Bozânta Mare, care ulterior a luat denumirea de „Ansamblul Mălinul”, a luat fiinţă în anul 2004, la iniţiativa dlui. Ciprian Popovici, coordonatorul proiectului ACSEI România pentru localitatea Bozânta Mare şi a dlui. preot Pop Ioan, preşedintele fundaţiei Eco – Bozânta, având ca obiectiv redesco­perirea tradiţiilor şi obiceiurilor satului şi implicarea tineretului în aceste acţiuni.
La început, aproximativ un an, instructorul ansamblului a fost dl. Dobre Cosmin, fost dansator al Ansam­blului Naţional Folcloric „Transilvania”. Acestuia i-a urmat dl. Crâncău Vasile care de asemenea este fost dansator al Ansamblului Naţional Folcloric „Tran­silvania”, dl. Chiorean Ale­xan­dru şi dna. Chiorean Amalia - membri fondatorii ai fundaţiei „Tradiţii Maramureşene”. În prezent, ansamblul este coordonat de către Prof. Instructor Marian Sitar.
Ansamblul funcţionează acum sub egida Casei Orăşeneşti de Cultură, fiind susţinut financiar de către Primăria oraşului Tăuţii Măgherăuş.
Din punct de vedere folcloric, Bozânta Mare se găseşte la zona de interferenţă Chioar şi Codru. Prin urmare, dansu­rile lor sunt atât din Chioar cât şi din Codru.

 

Iuitură din timpul dansului de Chioar:

Fetele:
Ţucă-mă, bade Ilie
iar băieţii le răspund:
Nu te pot de pălărie.
Fetele:
Pune pălăria jos,
Şi mă sărută frumos
Pune pălăria-n cui
Şi mă ţucă cum iţi spui.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.