• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 August , 2018

Festivalul de muzică, artă medievală și folk ediția 2018 - SUB SEMNUL MARII UNIRI

Pe lângă Expoziția „Medievalum”, cu materiale și ateliere specifice, orga­nizată de „Lupus Dacus Aeternus”, sighetenii au fost  prezenți cu 100 de cavaleri, domnițe, menestreli și Cnejii de Maramureș, îmbrăcaţi în costume de epocă, care au participat la MAREA PARADĂ și au prezentat momente artistice de înaltă ținută, valorificând elemente de mitologie – „dansul ielelor”, fantastice – „dansul Luminii - Floarea Soarelui” (coregrafia Ileana Matus) și nu în ultimul rând recitalul susținut de  tinerii formației  „No Chill”. În Marea Paradă au fost  reconstituite figurile importante ale domnitorilor români: Mihai Viteazu, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare; familia martir a Brâncovenilor;  Alexandru Ioan Cuza; Elena Cuza; personaje reprezentând cneji,  nobili români, cavaleri, domnițe, oamenii simpli din timpurile vechi. Toate ținutele au fost confecționate de Galeria de Artă Vassiliev, prin Ileana Vassiliev, iar accesoriile  și reconstituirile elementelor decorative - coroane, diademe, bijuterii, măști, broderii, de către Ștefania Adela Pop - artist plastic. Punctul culminat al primei zile a fost  concertul  „CENTENARIUM - Ca pe vremuri” susținut de Lupus Dacus și Grupul Iza, o încercare de îmbinare a muzicilor străvechi din zona Maramureşului, a muzicii din Evul Mediu european, dar şi a muzicii ultimilor 100 de ani, compoziţii celebre a marilor G. Enescu, G. Dinicu, B. Bartok şi alţii.
Gala muzicii folk - FLOARE DE COLȚ, ediția  2018 - reprezintă unul din cele mai importante evenimente de acest tip din țară și a reunit nume cunoscute  ale muzicii folk din România. Sighetu Marmației este un reper național privind muzica folk prin artiștii care s-au născut sau care s-au format în Sighetu Marmației. Din rândul acestora  s-au ridicat nume ca Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi, Marin Pihuleac, Nicolae Doboş, Gheorghe Şteţca  şi mulţi alţii, valori confirmate de Cenaclul Flacăra.
 După ani de carieră muzicală, Ducu Bertzi, împreună cu animatorul cultural Ioan Dorel Todea, au iniţiat în anul 2011 un festival al muzicii folk la Sighetu Marmaţiei. Ideea s-a concretizat după aproximativ un an. Aşa s-a născut Gala Folk „Floare de colţ”, un eveniment  botezat după celebra melodie a cantautorului Ducu Bertzi, inima festivalului! După modelul premiului cucerit de Ducu la festivalul local de acum  peste 40 de ani, o valiză (pentru că se pregătea să plece în armată), premiul acordat de cantautorul sighetean unui tânăr folkist de valoare este simbolic… „o valiză”, anul acesta primind-o tânărul Șerban Goșa. La ediția din acest an, la inițiativa cantautorului Ducu Bertzi, a urcat pe scenă autorul textului șlagărului „Floare de colț”, jurnalistul Viorel Popescu. O întâlnire inedită cu o personalitate marcantă a jurnalismului românesc, care a mai scris texte pentru melodii care au intrat în topul celor mai frumoase compoziții de muzică ușoară. Pe scenă au urcat nume sonore ale folkului ro­mânesc: Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Vic­tor Socaciu, Ducu Bertzi, Adrian Ivanițchi, Didina Curea, Adrian Bezna, Cristian Buică, Silvan Stăncel și trupa „Fără zahăr”! Au fost două spectacole excepționale la care au participat mii de sigheteni de toate vârstele și profesiile, iubitori ai muzicii de valoare.
Dintr-un sumar sondaj în rândul spectatorilor putem trage concluzia că, din nou,  gala folk a constituit cel mai valoros moment artistic prezentat  la Sighetu Marmației. Nu același entuziasm l-au manifestat participanții față de programul oferit  de „Lupus Dacus Aeter­nus” în tabăra-expoziție „Medievalum”, în schimb au apreciat recitalul oferit de Grupul Iza și instrumentistul care a interpretat muzică medievală la instrumentele de epocă (ceilalţi instrumentiști folosind chitare electrice... mult mai contemporane).
Pe lângă evenimentele cultural-artistice, cei prezenți au putut  vizita  târgul creatorilor de artă populară și de artizanat, expoziția de fotografii de pe aleea pietonală, expozițiile Muzeului Maramureșului și într-un număr foarte mare au beneficiat de  distracțiile în aer liber oferite de organizatori.
Timp de trei zile, municipiul Sighetu Marmației a fost  gazda unor evenimente de înaltă ținută artistică, de bucurie și bună dispoziție, de sărbătoarea unui an ce marchează Centenarul Marii Uniri!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.