Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Duminică , 22 Decembrie , 2019

Festivalul de Interpretare Corală „Fulguşor Colindător”

de Nicolae Teremtus

Recent, la Colegiul de Arte Baia Mare, a avut loc o manifestare care se înscrie în seria de evenimente dedicate Sărbătorilor Crăciunului. Este un Proiect Festival de interpretare corală, adresat elevilor din clasele I-IV, de la mai multe şcoli din municipiul de pe Săsar. Coordonatorul proiectului este profesor Lavinia Ghiţu, iar coordonatorul întregului program care se desfăşoară în România este psihologul băimărean Loredana Man. Asociaţia Echipa Omenirii este cea care promovează aceste manifestări, ce se doresc a fi permanente în Baia Mare şi nu numai.

 

Festivalul de interpretare corală numit „Fulguşor Colindător” este la prima ediţie, iar de anul viitor va deveni un Festival concurs. La această primă ediţie au participat coruri din şase şcoli din Baia Mare, peste 200 de elevi şi nouă cadre didactice implicate. Şcolile participante: Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, Școala Gimnazială „George Coșbuc”, Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Școala Gimnazială Nr.18, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”.

Psihologul Loredana Man ne-a oferit argumentele pentru care a fost organizat acest Festival.
„În primul rând s-a observat o lipsă a competiţiilor corale pentru elevii din clasele mici. Obiceiurile și tradițiile noastre se pierd datorită faptului că nu le acordăm importanța cuvenită. Dacă, de mici, elevii sunt învățați să le cunoască, să le aprecieze și să le respecte, avem mari șanse ca ele să nu se piardă în timp. Un valoros patrimoniu al identității româneşti îl constituie colindele româneşti, care se disting prin mul­ţimea, diversitatea şi spiritualitatea lor. Ritualul colindatului la români a fost, de-a lungul timpului, subiect al diferitelor cercetări şi studii, mai mult sau mai puţin ştiinţifice. Fiind cultură creştină decantată prin cântare repetată şi îmbogăţită din generaţie în generaţie, colindele româneşti transmit, în cuvinte simple, adevăruri şi învățături esențiale pentru credinţa şi viața noastră. Aceste adevăruri esențiale sunt pietre de temelie pe care le putem cultiva cu bucurie, prin credinţă şi cântare comună, comuniunea noas­tră de iubire cu Dumnezeu şi cu semenii noștri.
În acest sens, credinţa în Dumnezeu, iubirea milostivă, bunătatea inimii, prietenia sinceră, precum şi toate valorile spirituale pe care le promovează colindele de Crăciun, ne cheamă la comuniune şi bucurie, la creștere şi îmbogăţire spirituală, la păstrarea tradiţiei strămoşeşti, dar şi la promovarea ei. Colindele promovează, așadar, prin mesajul lor, comuniunea inimilor şi unitatea națională între contemporani, dar şi peste timp, între generațiile trecute şi cele viitoare. Tocmai din acest punct de vedere, o promovare a co­lindelor în cadrul unui festival, special creat pentru elevii de vârstă școlară mică, vine ca o completare bine-venită a orelor în care copii învață să-și dezvolte inteligența emoțională, valorile morale și valorile spirituale.
Chiar dacă doamnele învățătoare învață cu elevii colinde la clasă, orice proces educativ trebuie să aibă o finalitate. În marea majoritate a școlilor, mai puțin cele vocaționale, posibilitatea ca elevii să evolueze pe scenă este redusă datorită specificului pe care școlile îl au. Festivalul pe care dorim să-l promovăm aduce posibilitatea unei finalități, deoarece întregește colindatul prin posibilitatea oferită copiilor de a vesti tuturor bucuria nașterii lui Iisus Hristos, prin evoluția lor pe scenă, într-un cadru festiv, în fața unor «gazde» numeroase reprezentate de publicul festivalului”, ne-a spus Loredana Man.

Psihologul băimărean ne-a explicat şi scopul acestui festival. Se oferă tinerilor elevi și profesorilor acestora un obiectiv bine precizat, în vederea căruia demersul pregătirii se va desfășura după un grafic organizat, cu termene de lucru și finalități bine stabilite. Încurajarea interpre­ților în susținerea evoluției pe scenă, în fața publicului, și dezvoltarea abilităților de comunicare, dar și de transmitere a mesajului muzical sunt o parte din obiec­tivele pe care organizatorii do­resc să le atingă prin organizarea acestui festival.

Parteneri au fost Inspectoratul Şco­lar Maramureş, Colegiul de Arte Baia Mare, şcolile de unde au venit corurile. Iar profesorii colaboratori sunt: Prof. Melania Carmen Augustin, Prof. învățământ primar Ancuța Bila, Prof. învățământ primar Cristina Walter, Prof. învă­țământ primar Maria Chira, Prof. învățământ primar Paula Chende, Prof. învățământ primar Helga Maghiari, Prof. învățământ primar Simona Pop, Prof. învățământ primar Zorica Mărieș, Prof. învățământ primar Onorica Dorca.

 

„Obiceiurile și tradițiile noastre se pierd datorită faptului că nu le acordăm importanța cuvenită. Dacă, de mici, elevii sunt învățați să le cunoască, să le aprecieze și să le respecte, avem mari șanse ca ele să nu se piardă în timp. Un valoros patrimoniu al identității româneşti îl constituie colindele româneşti, care se disting prin mul­ţimea, diversitatea şi spiritualitatea lor”.
Loredana Man, psiholog