• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Februarie , 2018

Fermieri maramureșeni sub lupa europarlamentarului liberal Daniel Buda

După vizita în Maramureș, vizită în care a fost însoțit de președintele PNL Mara­mu­reș, Ionel Bogdan și li­derul liberalilor băimăreni, Călin Bota a urmat o conferinţă de presă în care europarlamentarul liberal a vorbit despre problemele agriculturii româ­nești.


Liderul liberalilor maramureșeni, Ionel Bogdan a vorbit despre situația din agricultura nordului.
„Asta se întâmplă și în Maramureș, și în Satu Mare, și în Sălaj și cred că în toate regiunile țării există această problemă și e păcat. Nu putem să nu vedem rateurile actualei guvernări în toate domeniile, inclusiv în agricultură unde nu vedem decât promisiunile domnului Daea și laudele dânsului că, vezi Doam­­ne, plătește subvențiile, care ori­cum sunt de la Comisia Europeană, nu din bugetul național. Ministrul este cel care doar deblochează niște fonduri care există la dispoziția României. În campania electorală am văzut promi­siunile PSD: va elimina impozitul pe terenurile agricole lucrate, impozit introdus tot de ei în 2013, iar astăzi constatăm că această promisiune a fost doar o amăgire a electoratului.
Au mai fost și alte minciuni în care au fost înglobați și agenții economici care desfășoară activități în zona agricolă. Li s-a promis TVA 0 de la 1 martie 2017, nici acum nu avem TVA 0 la materii prime și servicii”, a spus Ionel Bogdan.

Europarlamentarul Daniel Buda a punctat câteva din constatările în urma discuțiilor cu fermierii maramureșeni.
„Problemele pe care le-am discutat cu fermierii din Maramureș sunt foarte multe și pot spune că rezolvarea multora dintre ele se poate face aici, acasă.
Partidul Popular European va organiza, în perioada 7-9 martie 2018, la Valen­cia, și unde PNL are o întâlnire, o reuniune unde se va adopta un document de lucru pe marginea agriculturii.

În acest context, am distribuit un chestionar, ce este distribuit în toate statele membre, eu am trimis chestionarul la toate asociațiile de profil agricol din România. În chestionar sunt trecute toate problemele, iar noi așteptăm să vedem care ar fi soluțiile venite de la fermieri, soluții pe care apoi încercăm să fie transpuse în regulamente euro­pene, dar și în legislațiile naționale. În acest context, îi solicit public domnului ministru Daea și guvernului PSD-ALDE de a introduce ca prioritate a președinției României a Consiliului din 2019 întărirea și sprijinirea fermelor mici și mijlocii și în același timp consolidarea conceptului de producție integrată care înseamnă pe de-o parte productivitate (producție indiferent de domeniul în care vorbim), procesare sau întărirea capacității de procesare și în același timp crearea de spații suficiente care să le permită valorificarea acestor produse cunoscut fiind faptul că nu este atât de greu să produci în România sau în Uniunea Europeană cât este foarte greu să vinzi la niște prețuri care să îți acopere prețul de cost. România, din perspectiva președinției Consiliului, are posibilitatea de a introduce câteva teme majore pe care să le urmărească. Și pornesc de la realitățile pe care le constat aici, la dumnea­voastră.
Fermele mici și mijlocii sunt ferme care se pliază pe profilul de relief pe care îl aveți, mai ales în Maramureș, iar fără un sprijin real a acestor ferme mici și mijlocii vom putea asista, într-un interval de timp nu foarte mare, la o depopu­lare masivă a spațiului rural cu con­secințe incomensurabile asupra mediului, în primul rând, dar și din punct de vedere social. Fără a oferi un sprijin acestor ferme, așa cum se face și în alte state, România riscă să se depo­puleze în spațiul rural și să se transforme într-o piață de desfacere a produselor agricole din celelalte state membre. Să nu uităm și de fermele mari care trebuie și ele sprijinite, fără îndoială. Acestea produc plus valoarea și creează locuri de muncă”, a spus europarlamentarul li­beral.

Daniel Buda a vorbit de problemele agri­culturii maramureșene, în particular, dar și despre vizita în teren în care a fost plăcut impresionat de Florin Lazăr de la Ferma Zootehnică: „Un om care respiră agricultură, un om pasionat de ceea ce face și face foarte bine”.

După câteva zeci de minute de expu­nere, europarlamentarul a răspuns și la întrebările ziariștilor băimăreni.
Daniel Buda a arătat că este pus la punct cu politica agricolă comunitară și cu ce ar trebui să facă pentru a avea o agricultură modernă, competitivă pe piața europeană. Totuși, el s-a eschivat a răspunde la întrebările cu privire la mafia din agricultura românească. Buda a spus că aceste aspecte sunt problema instituțiilor abilitate, dar și că nu crede că acum sunt persoane care fraudează fonduri europene.
O părere stranie, dacă luăm în calcul ceea ce s-a spus despre actuala guver­na­re, despre neajunsuri, afaceri oneroase…

 

 

„Fără a oferi un sprijin acestor ferme, așa cum se face și în alte state, România riscă să se depo­puleze în spațiul rural și să se transforme într-o piață de desfacere a produselor agricole din celelalte state membre. Să nu uităm și de fermele mari care trebuie și ele sprijinite, fără îndoială. Acestea produc plus valoarea și creează locuri de muncă”.
Daniel Buda

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.