• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Aprilie , 2015

Fermele de vaci, pe cale de dispariţie

Peste 60% dintre fermele de vaci din România vor dispărea, pentru că autorităţile române nu au luat măsuri de sprijinire a producătorilor români în faţa concurenţei puternice din alte state ale Uniunii Europene, pe fondul eliminării de la 1 aprilie 2015 a restricţiilor la producţia laptelui în blocul comunitar, avertizează Federaţia Sindicatelor din Agricultură AGROSTAR. 

 

România va deveni piaţă de desfacere a laptelui pentru fermierii europeni, şi, mai bine de jumătate dintre fermierii români vor dispărea.

„Se doreşte distrugerea fermierilor români. De mai mulţi ani cerem măsuri şi nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunţă fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc preţul astfel încât producătorul să nu îşi acopere cheltuielile. Aş da un singur exemplu: SC Ferma Poroschia din judeţul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunţată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul ţării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci”, susţine Ștefan Muscă, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine, vicepreşedinte al federaţiei Agrostar.

 

El a reclamat că în România subvenţiile acordate de stat pentru crescătorii de bovine sunt mai mici decât în alte state UE, iar producătorii români nu acces în supermarketuri şi hipermarketuri.

 

„Vor să falimenteze producătorii români aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvenţiile sunt mult mai mari decât în România şi se dau şi la timp. După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla preţul şi vom fi obligaţi să cumpărăm, nu vom mai avea de ales. La noi în ţară nu avem unde să ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc în pieţe, nu avem loc în supermarketuri şi hipermarketuri”, a mai spus liderul Agrostar.

 

Federaţia AGROSTAR a înaintat recent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o serie de propuneri, printre care:

- sprijin pentru înfiinţarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui,

- stimularea asocierii fermierilor, 

- posibilitatea de a-şi desface marfa prin intermediul pieţelor volante.

 

Federaţia AGROSTAR spune că are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

 
 

Regimul cotelor de lapte din UE se încheie la 31 martie 2015, a reamintit Comisia Europeană.

Introdus pentru prima dată în 1984, într-o vreme când producţia din UE depăşea cu mult cererea, regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri structurale.

Potrivit Comisiei, reformele succesive ale politicii agricole comune a UE au sporit orientarea sectorului către piaţă şi, în paralel, au furnizat o serie de noi instrumente, mai specializate, pentru sprijinirea producătorilor din zonele vulnerabile, cum sunt zonele montane, unde costurile de producţie sunt mai ridicate. Termenul-limită pentru eliminarea cotelor a fost decis pentru prima data în 2003, pentru a permite producătorilor din UE să răspundă într-un mod mai flexibil cererii tot mai mari, în special de pe piaţa mondială.

Această decizie a fost reconfirmată în 2008, printr-o serie de măsuri vizând realizarea unei „tranziţii line”.

 
Proteste
 

Circa 2.500 de crescători de bovine şi ovine ai Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Bovine din România şi Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine din România, afiliate la Federaţia AGROSTAR, au prestat în 2 Aprilie în faţa Guvernului, după ce negocierile cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de la începutul săptămânii nu au avut ca rezultat rezolvarea problemelor cu care aceştia se confruntă.

Producătorii de lapte din treisprezece state UE au protestat, în 31 martie 2015, în faţa Parlamentului European, la Bruxelles, împotriva eliminării cotelor de lapte începând cu 1 aprilie 2015. Aceştia au adus cu ei tractoare, cu care au tras vaci de plastic în mărime naturală. Protestatarii au aprins un foc şi au ridicat steagurile statelor UE, după care le-au coborât, ridicând în locul lor steagurile marilor companii multinaţionale, care „vor face legea” pe piaţa laptelui odată cu eliminarea cotelor.

Protestul a fost organizat de European Milk Board, organizaţie ce reprezintă producători de lapte din 13 state membre UE.

 

Ce vor fermierii din UE prin Programul de Responsabilitate a Pieţei în sectorul laptelui?

European Milk Board cere utilizarea banilor plătiţi de statele UE care şi-au depăşit cota în anii 2013-2014 şi 2014-2015 pentru implementarea urgentă a unui Program de Responsabilitate a Pieţei în sectorul laptelui. Taxele de depăşire a cotei de lapte se ridică, doar pentru anul 2013-2014, la 409 milioane euro.

Concret, Programul de Responsabilitate a Pieţei ar însemna acordarea unui sprijin financiar pentru producătorii de lapte care îşi reduc voluntar producţia atunci când pe piaţă există surplus. La polul opus, producătorii de lapte care îşi cresc producţia, deşi piaţa este suprasaturată, ar trebui să plătească o taxă, a explicat Romuald Schaber, preşedintele European Milk Board.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.