• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Iulie , 2019

Fereastra închisorii. Un secol de Elena Arnăuţoiu

După 100 de ani de viaţă exemplară Elena Arnăuţoiu a plecat la Cer, acolo unde este aşteptată cu recu­noştinţa de care nu a avut parte pe pământ.
Un secol întreg de istorie, în care sora fraţilor Toma şi Petre Arnău­ţoiu, s-a jertfit alături de ei pentru o patrie a căror oameni i-au uitat.

Cu excepţia unei decoraţii din partea preşedintelui României, cei şapte ani petrecuţi în temniţele comuniste, pierderea a patru fraţi, din care doi executaţi la Jilava, şi multe alte încercări existenţiale de o grozăvie incredibilă, nu au re­prezentat suficient pentru ca Elena Arnăuţoiu să devină ceea ce este de fapt: un erou naţional.

Iată ce spunea, chiar mărturisea, într-un interviu pentru ziarul Ade­vărul, cu un an înainte de moartea sa: „Am 99 de ani şi am trăit toate epocile astea. Şi îmi dau seama câtă demnitate era pe vremea când era Regele, câtă cinste, câtă omenie, cât respect. Era cu totul altă viaţă. dacă ar mai fi trăit fraţii mei şi ar fi văzut ce se petrece în ţara asta ar fi fost dezolaţi. Şi-ar fi dat seama că au murit degeaba. Asta este…Cum a fost România noastră, cu oameni cinstiţi, cu oameni harnici şi primitori, oameni care aveau unde munci şi cum e acum… Unii mor de foame, alţii pleacă în ţări străine să îşi câştige pâinea de toate zilele. Ruşine pentru ţara noastră!”
Care este răspunsul la aceste nedumeriri, interogaţii interioare, spuneţi-le cum vreţi?!
Păi, cam următorul:
Nu avem încă nici un sfânt canonizat pentru suferinţa din închisorile comuniste.
La şcoală, copiii noştri nu învaţă des­pre eroii rezistenţei anticomuniste.
Tenismenii, fotbaliştii şi tot felul de grofi contemporani dubioşi sunt mai cunoscuţi ca Elena Arnăuţoiu!
Măcar, noi, puţinii oameni care ne mai uităm şi în trecut, vă spunem că aţi fost un om mare şi rar pentru România. Spre deosebire de cei mici şi mulţi.

Dumnezeu să te odihnească în pacea Sa, cea cu înaltă slavă!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.