• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 14 Noiembrie , 2018

Fereastra închisorii / Păltiniş

Trei zile la Păltiniş. Unul din pro­iectele de vacanţă pe care îl aşteptam demult.
Copilărind deopotrivă în Maramureş şi la Sibiu, tărâmurile dintre Dum­brava Sibiului, Răşinari şi Păltiniş păstrează în memoria mea o fascinaţie aparte.
Hotelul nemţesc unde am stat, în apro­pierea cabanei filosofice a lui Cons­tantin Noica, a fost punctul zilnic de plecare către plaiurile din jurul Păltinişului.
În afară de peisajele alpine reconfor­tante, două lucruri mai sunt deosebite aici: liniştea şi aerul.
Probabil că liniştea, adeseori desăvâr­şită, provine din ultimele reverberaţii ale civilizaţiei montane săseşti, iar aerul curat din altitudinea înaltă şi vânturile neliniştite ale platoului alpin pe care se întinde staţiunea.
În cele trei zile de şedere aici, am co­lindat prin Mărginimea Sibiului; Ţara Făgăraşului şi bineînţeles prin lumea gotică a celui mai frumos oraş din România.
Atmosfera şi arhitectura excepţională din centrul istoric al Sibiului mi-au dat multă linişte interioară, aducându-mi aminte de vacanţele copilăriei pe care le petreceam fericit aici.
Concertele de orgă de la catedrala gotică, plimbările nesfârşite prin burgul aproape pustiu de acum 30 de ani, piaţa de alimente plină de roşii şi pepeni aromaţi de la olteni, mi-au rămas în fiinţă din Sibiul vechi.

La plecare, nu am uitat să luăm cu noi, pentru o iarnă întreagă, telemea de oaie de la stăpânii stânelor din Răşi­nari.
Incredibil de gustoasă, preparată după formule ancestrale şi autentice, brânza răşinărenilor, a poienarilor sau a jinenilor este o legendă printre surogatele comerciale cu acelaşi nume.
Au fost trei zile simple şi frumoase, care m-au întors în timp.

Amintirea foarte intensă şi vie a lumii sibiene de demult, în care eram cu bunicii şi străbunicii, aflaţi acum spre odihnă în Dumbrava Sibiului, m-au desprins de acceleraţiile şi direcţiile sociale nefaste ale prezentului.

Cu alte cuvinte, trei zile de vacanţă adevărată.
Cu mult munte şi ceva meditaţie. Chiar contemplaţie, când priveam cu nostalgie din înaltul Păltinişului spre Făgăraşul din zare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.