• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Fereastra închisorii / Istorii din înăuntru

Închisoarea e locul în care te întâlneşti cu cele mai cumplite istorii personale. Sunt multe şi răvăşitoare pentru suflet. Atât de smintitoare şi istovitoare, încât trebuie să te rogi la Dumnezeu să-ţi păstreze cugetul limpede şi să crezi că oamenii din ele mai pot spera la mântuire.

 

Acum ceva ani, am avut închis un tată a cărei fiică gravidă fusese omorâtă cu bestialitate de iubitul acesteia, care i-a străpuns cu un cuţit tocmai pântecele în care aceasta purta rodul iubirii lor. Cel puţin a celei fizice. Amândoi erau minori, deci nişte copii, care la rândul lor aşteptau alt copil. Nimeni nu ştie dacă din întâmplare sau din dragoste.

 

După ce a ieşit din închisoare, criminalul nu numai că nu l-a evitat pe tatăl fetei, dar l-a provocat la fiecare întâlnire petrecută prin cartierul unde vieţuiau amândoi. Omul a răbdat cât a răbdat, însă a clacat când ucigaşul i-a adus aminte ironic de moartea fetei sale dragi. L-a suprimat în plină stradă. S-a autodenunţat singur, după care a luat calea anilor lungi de închisoare. Poate prea mulţi, având în vedere nebunia încercării la care a fost supus.

 

Apoi, avem un condamnat pe viaţă pe care nu-l caută absolut nimeni. Împovărat de murdăria propriilor fapte, abandonat total de lume şi familie, după douăzeci de ani de închisoare, apare o lumină în viaţa lui. Văzându-l pe deţinut într-un reportaj la televizor, unei doamne în vârstă, respectabilă şi înstărită, i se face milă. De atunci, îl vizitează periodic şi îl ajută şi cu cele ale gurii şi cu cele ale inimii.

Zilele trecute l-am întâlnit, la comisia de liberare condiţionată, pe un tânăr din Cluj. Blond, cu ochii albaştri, cu o privire deopotrivă luminoasă şi întunecată. Cuminte şi muncitor în închisoare, chiar prea liniştit. Răsfoind dosarul său rămân într-o grea cumpănă interioară. Îşi ucisese tatăl. Tată, care l-a bătut şi abandonat când era mic. L-au crescut bunicii, adică părinţii tatălui. Copilul îşi iubea enorm bunicii, cu care avea o relaţie binecuvântată, dar întunecată de un singur lucru: tatăl degenerat se îmbăta des şi îşi bătea părinţii în faţa propriului copil, în loc să le mulţumească că l-au crescut cu atâta dragoste. Până în ziua în care i-a ameninţat cu cuţitul. Copilul n-a mai putut de durere şi frică, a luat cuţitul din mâna tatălui, pentru a curma atât viaţa acestuia cât şi calvarul familiei. A primit 7 ani, de la un judecător care a cântărit înţelept toată grozăvia.

 

Doar trei istorii. Mai sunt atât de multe. Nu e uşor să le citeşti. Dar să le trăieşti? Sau să le judeci? Sau să-i duci pe aceşti oameni, ani lungi, pe drumul cel bun, până la sfârşitul pedepsei lor, în mijlocul închisorii?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.