• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Noiembrie , 2018

Fereastra închisorii / Generozitate din fiorduri

De multe ori lucrurile cu adevărat grele şi bune trec neobservate. Fiindcă e vorba de seriozitate şi normalitate.
Avem în schimb amploare şi anver­gură în cele mărunte şi meschine, doar pentru că sunt sclipicioase, precum mărgelele colorate cu care îi sminteau conchistadorii spanioli pe incaşi.
Un astfel de lucru bun, chiar foarte bun s-a întâmplat pe 16 noiembrie la Bu­cureşti, odată cu lansarea programului pe justiţie, finanţat din fonduri norvegiene.
La prima vedere pare un eveniment tehnic şi uzual, dar în spatele acestuia sunt multe semnificaţii importante.
Norvegia nu este doar un donor extrem de generos, ci o referinţă reală în materia instituţiilor publice din domeniul justiţiei.
Dincolo de faptul că oferă României peste 50 de milioane de euro pentru consolidarea sistemului de justiţie, inclusiv cu investiţii masive în infrastructura specifică, Norvegia oferă în primul rând politici publice sănătoase.
Poate nu întâmplător, cea mai mare parte a fondurilor alocate sistemului de justiţie sunt direcţionate pentru partea execuţional-penală, adică în principal pentru penitenciare.
Tocmai fiindcă în acest domeniu s-a dezvoltat un parteneriat profund şi durabil între cele două ţări, deopotrivă profesional şi uman.
Parteneriat care, a operaţionalizat cea mai de preţ virtute pentru norvegieni: încrederea.
Ca urmare a colaborării excepţionale dintre Penitenciarul Baia Mare şi Penitenciarul Stavanger din Norvegia, vom beneficia, aici în Maramureş, în ur­mătorii 5 ani, de cea mai mare in­vestiţie penitenciară cu fonduri nor­vegiene.
Un pavilion de detenţie nou, la standarde europene, cu 420 de locuri, precum şi o clădire nouă dedicată servi­ciilor de probaţiune în incinta în­chisorii.
Şi ce este mai important: o filosofie in­tegrată de abordare a detenţiei, adaptată după cel mai avansat model execu­ţional-penal din lume: cel norvegian.

Simplitatea, umanismul, încrederea, corectitudinea şi solidaritatea sunt va­lorile (florile) vii şi expresive care vor fi cultivate efectiv în această grădină comună a vikingilor şi dacilor liberi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.