• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 7 Noiembrie , 2012

Fărcașa, comuna etalon a Maramureșului

Localităţile comunei Fărcaşa sunt atestate documentar de la începutul secolului al XIII-lea, printre primele localităţi din Transilvania. 

 

Prima localitate despre care există menţiuni scrise este Tămaia, din 1231, şi este printre  primele 30 de localităţi din Transilvania atestate documentar. 

 

Următoarea localitate atestată este Fărcaşa, care apare în 1424 cu denumirea "La lupi". 

 

Localitatea Sîrbi este atestată documentar în anul 1424, cu numele tradus "posesiunea românească a lui Toth". Denumirile maghiarizate sau germanizate pe cale le-a avut de-a lungul timpului se leagă de dominaţia străina asupra Transilvaniei. 

 

Cea de-a patra localitate componentă a comunei Fărcaşa este, se pare, cea mai recentă. Primele menţiuni scrise despre Buzeşti apar în documente în anul 1648. Documentele din anul 1828 fac referire la localitatea Buzeşti sub numele germanizat Busepsstye, în traducere "producători de lână", probabil de la faptul că vechii locuitori erau în principal crescători de oi şi capre, iar principalele venituri proveneau din vânzarea lânii și caşului.

 
 

Activităţile culturale se derulează în căminele culturale care sunt amenajate în toate satele componente ale comunei, iar Biblioteca comunală furnizează doritorilor de lectură un număr de peste 12.000 de volume, în diverse domenii. 

Pentru promovarea tradiţiilor locale, s-a înfiinţat un Ansamblu folcloric de copii „Plaiuri Someşene” care a participat la diferite manifestări artistice, în ţară şi în străinătate.

 
 

Proiectul de restaurare a bisericii de lemn din Buzeşti

 

Proiectul de restaurare a bisericii de lemn din Buzeşti, monument istoric ce datează din anul 1799, a fost elaborat şi depus pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5, domeniul de intervenţie 5.1, în anul 2008.

 

Proiectul este complex, propune atât intervenţia asupra bisericii, cât şi realizarea de noi construcţii, care vor reda funcţionalitate bisericii, obiectivul acestui proiect fiind acela de a creşte importanţa turismului prin dezvoltarea turismului cultural şi religios, toate acestea conducând la o creştere economică ulterioară pentru bunăstarea zonei.

În acest moment, proiectul se află în derulare. Valoarea acestuia este de 3.940.916,86 lei, cheltuieli neeligibile, 752.688,00 lei, Asistenţa financiară nerambursabilă, 2.384.907,00 lei, Contribuţia la cheltuielile eligibile, 48.672,00 lei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.