• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Aprilie , 2014

Fără asociaţii italiene, dar cu regulament

Zilele trecute, aleşii judeţului s-au întrunit într-o şedinţă de Consiliu Judeţean ordinară. Pe ordinea de zi, mai multe proiecte decât de obicei. Consilierii judeţeni au început să apară, precum soarele de după nori şi, după ce şi-au parcat maşinile, maşinuţele sau maşinoacele, după caz, au intrat în sală. Şefi de instituţii au apărut din neant, printre ei, inegalabilul Nicolae Boitor.

 
 
 

La prima lectură, borderoul de şedinţă avea două proiecte de hotărâre, la iniţiativa directorului DGASPC, Nic cel mare, respectiv, aprobarea noului protocol de colaborare al Direcţiei cu cele două Asociaţii Italiene: Faus şi SOS Bambini.

La a doua lectură a fost vizibil şi proiectul de hotărâre prin care se aproba regulamentul de funcţionare al DGASPC.

Acesta din urmă a trecut acum o săptămână de Colegiul Director al DGASPC într-o şedinţă fără istoric. Membrii Colegiului au venit şi au votat, deşi în urmă cu ceva vreme au fost împotrivă. Explicaţia ar fi că prin această modalitate se va trece cu o conducere pe funcţii de angajat contractual. Dacă va avea loc această schimbare, nemaifiind funcţionar public, Boitor poate fi schimbat.

Asta este teoria. În practică, vom vedea în perioada următoare ce se întâmplă. Prin târg umblă mai multe variante de final. Cea mai corectă ar fi demiterea directorilor şi organizarea concursului pe posturi cu menţiunea că preşedinte de comisie de concurs nu trebuie să fie Dumitru Dumuţa. Secretarul judeţului a mai „mătrăşit” un astfel de concurs. În această variantă, Boitor nu participă la concurs. Ar mai fi varianta cu Boitor interimar până la concurs, cu Dumuţa la cârmă şi cu o notă năucitoare în dreptul lui Nicolae Boitor.

 

O a treia variantă este că Nic şi-ar fi depus dosarul pentru un post de conducere la o altă instituţie din subordinea CJ.

Noi credem că varianta corectă este ca Boitor să fie demis de urgenţă şi să înceapă cercetările ce se impun. Poate Poliţia lui Mărincaş va face gestul şi va investiga afacerile din Direcţie, mai ales că avem cel mai bun poliţist de investigaţii economice.

Iată! Economicul de la Direcţie cu Economicul înstelat pot face lumină într-unul din cele mai interesante şi complexe cazuri de infracţiuni (multe!) din cadrul instituţiilor statului.

Subliniem acest amănunt minor pentru unii, e vorba de instituţia statului care se ocupă de copiii nimănui, de persoanele cu dizabilităţi şi vârstnici. Nu covrigi, nu şuruburi, ci copii şi adulţi, destine frânte înainte de a începe, suflete chinuite de nepăsare, indolenţă, necunoaştere.

 

Revenind la şedinţa de CJ, după ce majoritatea consilierilor a venit în sala mare de şedinţe, au apărut şi ziariştii băimăreni. Greii!

Sus la balcon a fost arborat cearşaful cu moartea lui Nicolae Coman, spre aducere aminte. Mulţumim colegilor din presă că sunt alături de acest subiect. Este pentru prima dată când suntem de acord cu discuţiile ziarişti-administraţie în cadrul unei şedinţe. Jurnaliştii din Baia Mare au fost din nou acizi, caustici, uşor enervanţi prin murmurul provocat de înţepăturile aruncate spre aleşi. În alte situaţii, nu suntem de acord cu o astfel de atitudine, dar în acest caz special susţinem aceste „derapaje” corecte şi necesare.

Domnilor şi doamnelor, ne-am săturat! În aceste săptămâni care au trecut am văzut şi auzit multe lucruri despre consilieri. Cu siguranţă cazul Boitor va atârna de gâtul aleşilor la viitoare alegeri, de orice fel ar fi.

 

Chiar la începutul şedinţei a avut loc un schimb de replici, dur, între Claudiu Florescu şi Alexandru Deac. Incredibil ce tupeu pe ales! Deac a fost un tip ce părea de treabă, dar în povestea DGASPC a văzut cum a votat întotdeauna pentru Boitor, pentru echipa Boitor. Dacă consilierii ameţiţi de Boitor aveau motiv să fie cu el, Deac nu părea a fi din aceeaşi gaşcă. Noi credeam că joacă în alt film. Ne-am înşelat! Se pare că doctorul are ceva interese cu farmacii de peste Deal aflate în relaţii contractuale cu Direcţia. La fel ca şi cel cu automatul de cafea din holul DGASPC, şi doctorul poate spune că nu este nimic. Nu putem trece de o barieră informaţională din motive greu de înţeles. Cei de la economicul Direcţiei se feresc să dea informaţii sau, mai corect spus, se feresc să dea informaţiile pe care le dorim noi, le dau doar pe cele care vor muşchii lor. În fine, trebuie citit la timpul trecut. Credem că şi-au negociat funcţiile şi acum aşteaptă finalul. Dar ziariştii sunt răbdători, tot va veni vremea unor dezvăluiri. Nu se poate opune nimeni, nici măcar Dumuţa!

La începutul şedinţei, Preşedintele, Zamfir Ciceu a anunţat că retrage cele două proiecte de pe ordinea de zi, cele cu fundaţiile italiene. Un lucru bun! Vicepreşedintele CJ, Gabriel Zetea, a explicat de ce au fost retrase.

În şedinţa de CJ precedentă, aceleaşi proiecte au fost respinse pe motiv că trebuie rezolvată problema cu cei de la conducerea DGASPC şi apoi…

 

Insistenţa lui Boitor, chiar dacă stă cu sabia deasupra capului, este la fel de suspectă ca şi acţiunile din Italia. Am mai vorbit cu unii-alţii pe această temă. Se pare că fundaţiile din Italia, dacă au activitate în afara statului italian, beneficiază de nişte avantaje. Dacă au activitate în Europa de Est, în speţă în România, avantajele sunt şi mai mari.

La rândul lor, cetăţenii care participă la astfel de programe, au, probabil, avantaje de genul scutiri de impozite, sau cine ştie ce!

La copii cine se mai gândeşte? Ce dacă între atâţia scapă şi câţiva sadici, sau perverşi! Nu are relevanţă, deoarece e vorba de nişte copii amărâţi din România. Din păcate, se pare că aşa gândesc, în special, cei de aici, din administraţie sau din Direcţie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.