• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 August , 2012

F.C. Salina Ocna Şugatag, o echipă de cinci stele

Locul I la categoria de vârstă ‘98, adjudecat fără replică la turneul internaţional de fotbal juvenil desfăşurat în perioada 10-12 august la Debrecen în Ungaria. Fără niciun gol primit, roş-albii de la F.C. Salina Ocna Şugatag au îngenunchiat echipe de top ale ţării gazdă, printre care şi DVSC Akademia Debrecen, campioana Ungariei. Mai mult, a fost singura echipa românească care a reuşit această performanţă, deşi din ţara noastră au fost peste zece echipe participante, la mai multe categorii de vârstă.

 
 

Ultimul record al micilor fotbalişti de la F.C. Salina Ocna Şugatag a făcut ceva vâlvă printre iubitorii sportului din judeţ şi, nu numai. Încercând să afle reţeta succesului, pe care se pare că fotbalul maramureşean a cam uitat-o de o bună vreme încoace, GAZETA a stat de vorbă cu Emil Kemeneş, antrenorul coordonator al echipei şi cu Stavăr Burlibaşa, preşedintele clubului.

„În iarnă am câştigat turneul în sală şi, acum, am ţinut neapărat să mergem deoarece imediat începe campionatul la această grupă de vârstă, iar pentru noi turneul de la Debrecen a fost o ultimă repetiţie. La această grupă, au fost şase echipe din Ungaria şi noi. Am avut patru meciuri,   le-am câştigat pe toate, n-am luat niciun gol şi am reuşit să devenim campioni”, a declarat simplu şi modest Emil Kemeneş.

Pe scurt, echipa de la Ocna Şugatag este rodul multor ani de muncă, a pasiunii pentru sport şi performanţă şi, nu în ultimul rând, rezultatul întâlnirii celor doi oameni cu care am stat de vorbă. „Cu domnul Emil m-am întâlnit pe teren. Este un profesionist. Copiii au venit pentru el, ca antrenor. Omul sfinţeşte locul. Gândul nostru de pornire a fost să ridicăm judeţul din punct de vedere fotbalistic. Noi am vrea ca tinerii jucători să rămână aici, să joace aici trei, patru, zece ani şi abia apoi să plece în altă parte. Fotbalul nu este o afacere imediată. Eu lucrez la acest proiect de doisprezece ani. Multă lume m-a considerat nebun pentru faptul că am investit atâţia bani în fotbal, dar mă pot mândri cu ce s-a realizat în Ocna Şugatag ca bază sportivă: teren, vestiare cu duşuri, sală de forţă, locuri de cazare. Pe viitor, m-am gândit să aduc echipe în cantonament, iar din aceşti bani să reuşesc să ţin echipa”, a declarat Stavăr Burlibaşa, preşedintele clubului.

„Lucrez cu echipa aceasta de patru ani, grupa de ‘98 este practic o selecţionată a judeţului fiindcă eu am luat tot ce-i mai bun din judeţ. Drept dovadă, menţionez că avem trei jucători la lotul naţional-Under 14 (copii născuţi în 1998-n.red.): Ioan Opriş, Sergiu Ciocan şi Răzvănel Onea. Mai sunt Roland Costinar, care la Debrecen a primit titlul de cel mai complet jucător şi Adrian Şter, care-i un jucător de foarte mare perspectivă. Din anii ‘99, ca şi vârfuri, îl avem deja în vizorul ‘Academiei Hagi’ pe Iuliu Roşiianu. Tot aici intră Cosmin Pintea, golgeter la grupa asta de vârstă şi Robert Variu. La anii 2000, cel mai bun din judeţ este Dacian Dunca”, a adăugat cu satisfacţie profesională antrenorul coordonator al acestor copii talentaţi. Copii care, peste câţiva ani, pot deveni valori autentice ale fotbalului maramureşean. N-ar fi de mirare, ţinând cont că anul trecut, micii fotbalişti de la Salina au fost pe locul 6 în clasamentul naţional.

Obiectivul următor, al echipei antrenate de Kemeneş, este câştigarea campionatului judeţean, performanţă care le-ar asigura posibilitatea organizării fazei zonale la Ocna Şugatag. „Încercăm să le asigurăm competiţii cât mai bune. Asta înseamnă că de la anul să facem tot posibilul să îi înscriem la nivel de juniori republicani. Asta e, deja, un alt campionat presupune adversari mult mai puternici, mă refer să joci cu C.F.R. Cluj, U. Cluj, dar, dacă vom avea şi o susţinere mai bună din partea autorităţilor locale şi judeţene vom reuşi”, a spus Emil Kemeneş.

 
Piramida Kemeneş
 

Antrenorul de la Salina vede fotbalul maramureşean ca pe o piramidă căreia îi lipseşte vârful. Un vârf format dintr-o echipă fanion a judeţului spre care să ţintească tinerii fotbalişti. „Şi eu când m-am apucat de fotbal m-am întrebat: unde mă duc? Mă duc la F.C. Baia Mare fiindcă era echipa fanion a judeţului. Jucătorii mei ce să viseze? Ai mei visează că merg la Academia Hagi, la Steaua, la U. Cluj. Ideal, ar fi să avem o piramidă, iar în vârful ei o echipă din acest judeţ de care să ne lipim. Am vrea să creştem copii, să fim pepiniera, pentru un club de performanţă din Maramureş, dar acest club deocamdată nu există. Asta va fi până la urmă, aceştia trebuie să fie următorii paşi. Noi am venit cu un proiect cu bătaie lungă, de mare anvergură. Primăria poate avea iniţiativa creării unei echipe fanion, în care să fie adunate toate valorile de la o anumită vârstă, echipă care într-un an de zile să promoveze în divizia C. Este foarte greu să ţii acei copii talentaţi, care sunt valori, fiindcă nu mai poţi să le oferi nimic şi, atunci vin de exemplu cei de la Academia Hagi, care au piramida formată şi ţi-i iau”, a argumentat Emil Kemeneş.

Comentariile celorlalți

OwewMome pe 30.10.2012 la 01:46
you love this? [URL=http://www.karen-millen-online.co.uk/ - karen millen coats[/URL - , just clicks away MOJWqwtS [URL=http://www.karen-millen-online.co.uk/ - http://www.karen-millen-online.co.uk/ [/URL -

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.