• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 August , 2014

Extremele pensiilor maramureşene: între 1 leu şi 5.763 lei!

37 de bătrâni au un leu pensie! Dacă n-ar exista pensiile sociale care le asigură un venit de 350 de lei pe lună, ar muri de foame. Cum e posibil ca statul să plătească mai mult pentru documente şi poştaş decât pensia propriu-zisă?

 
 

Cuponul de pensie şi serviciile poştale aferente „livrării” valorează mai mult decât pensia lor. 37 de maramureşeni au, legal, în acte, pensie de un leu! Cum e posibil ca Statul să acorde o astfel de pensie din care nu se poate cumpăra nici măcar o pâine?

Florin Cuc, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Maramureş, spune că: „La nivelul lunii iunie erau 37 de persoane în Maramureş cu pensii de un leu. Este cazul pensionarilor de invaliditate, cei care au muncit doar câteva zile în viaţa lor. Ideea este că la începutul anului 2013 s-a schimbat legea 263, în sensul că pot să beneficieze de pensie de invaliditate persoanele care au realizat stagiul de cotizare fără să mai fie nevoie de un anumit stagiu de cotizare. Pentru că înainte, dacă aveai 30 de ani trebuia să fi muncit cel puţin 5 ani pentru a avea dreptul la pensie, dacă aveai 40 de ani trebuia să fi muncit cel puţin 10 etc. Exista un tabel. Dar acum s-a scos acel tabel şi a rămas doar cine are stagiu de cotizare. Deci, chiar dacă ai muncit o zi şi îndeplineşti condiţiile de invaliditate, poţi să te pensionezi. Şi atunci, bineînţeles că pentru o zi, 5 sau o lună, nu are cum să-ţi iasă pensia mai mare de un leu. Practic sunt pensionari de invaliditate care nu au muncit, şi au stagiu de cotizare foarte mic, de câteva zile”.

Cum trăiesc aceşti oameni? Norocul lor este faptul că s-a stabilit că primesc pensia socială de minim 350 lei:

 

„De fapt, aceşti oameni primesc de la noi 350 de lei. Pensia li s-a stabilit la un leu, dar ştiţi că există acea indemnizaţie socială pentru pensionari. S-a stabilit că niciun pensionar nu poate să primească sub 350 de lei.

Şi atunci, cei care apar cu pensii sub 350 lei, tot 350 de lei primesc.

Sunt peste 12 mii de persoane în Maramureş care au pensie calculată sub 350 de lei, dar care primesc 350 lei. Nu ştiu dacă şi câţi dintre aceştia se încadrează pentru a primi ajutor social de la primării, că depinde situaţia de la caz la caz”, explică Cuc.

 

Practic, mai bine de 10% dintre pensionarii maramureşeni au pensie de doi lei, în unele cazuri la propriu. Evident, problema are două faţade. Pe de o parte, fiecare om are dreptul la un trai decent, pe de altă parte, astfel de cazuri sufocă sistemul public de pensii şi aşa şubred.

 

În total sunt în Maramureş 119.685 de pensionari, înregistraţi în luna iunie 2014. Iar salariaţii doar vreo 90.000. Practic, statisticile arată ceea ce ştim deja: România e un stat social.

 
 
Pensionari
 

În luna mai 2014, Guvernul a plătit pensii pentru 5,19 milioane români, asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de stat, inclusiv agricultori, potrivit evidenţelor Institutului Naţional de Statistică. Iată, defalcat, în ce categorie de pensie se încadrează cei mai mulţi români:

- 3,79 milioane de români sunt pensionaţi la limită de vârstă;

- 576.000 de români obţin pensie de urmaş;
- 342.000 - pensie invaliditate grad III;
- 324.000 - pensie invaliditate grad II;
- 96.000 de români sunt pensionaţi anticipat parţial;
- 41.300 - pensionaţi invaliditate grad I.
- 18.500 - pensionaţi anticipat.
 
 
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
 

Nu mai puţin de 4.700 de români au pensie de 1 leu. Din fericire, prin lege, venitul acestora se rotunjeşte la 350 lei, sumă oricum derizorie în raport cu cele mai minime cheltuieli. Cea mai mare pensie din România: 28.800 lei pe lună.

 

Opt români încasează fiecare mai bine de 10.000 de lei, lunar, din pensie, în sistemul public de asigurări sociale. Cei mai avuţi pensionari locuiesc în Bucureşti, Satu-Mare şi Arad. În contrast, în jur de 4.700 de români primesc lunar o pensie de 1 leu, care, prin lege, se rotunjeşte la nivelul de 350 de lei.

 

În luna mai 2014, Guvernul a plătit pensii pentru 5,19 milioane români, asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de stat, inclusiv agricultori, potrivit evidenţelor Institutului Naţional de Statistică. Iată, defalcat, în ce categorie de pensie se încadrează cei mai mulţi români:

Bucureştiul, oraşul în care convieţuiesc extremele subzistenţei şi abundenţei României pensionare, în Capitală se încasează cele mai multe pensii minime de 1 leu, dar şi cea mai mare pensie plătită în sistemul public de asigurări din România: peste 28,800 lei lunar.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.