Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 21 Aprilie , 2021

Expoziție la Muzeul de Etnografie Baia Mare. Icoane pe sticlă, ștergare de cui, ceramică, obiecte de cult

de Nicolae Teremtus

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Consiliul Județean Maramureș propun, de această dată, vizitatorilor o microexpoziție cu tematică pascală: „Paștile Domnului, Paștile!”, în perioada 15 aprilie - 15 mai.

 

 

Nicolae TEREMTUȘ

Expoziția  oferă o selecție de icoane pe sticlă și ștergare de cui, aflate în patrimoniul muzeului.
Cei interesați, prietenii muzeului băimărean, dar și turiștii care vin în această perioadă a anului în nord sunt invitați, negreșit, să viziteze expoziția tematică, dar și celelalte expoziții ale muzeului din Baia Mare.

Muzeografii și ceilalți specialiști ai muzeului au fost pe teren, au vizitat localități maramureșene, unde săr­bă­torile pascale reprezintă unul din cele mai importante evenimente.
„Într-o ambianță intimă, plină de pioșenie, simulând un interior gătit de Paști, expoziția oferă un crâmpei  din zestrea pe care muzeul nostru o păstrează: icoane pe sticlă, ștergare de cui, ceramică, obiecte de cult, etc. Icoanele, rea­lizate într-o manieră naivă, spe­cifică, în care artistul iconograf integrează în compoziție elemente din lumea  înconjurătoare, oferă celui care are răgazul să contemple întreaga derulare a evenimentelor ce aparțin adevărului biblic, de la Intrarea în Ierusalim până la Înviere. Icoanele, aceste ferestre spre cer, Biblia celor neștiutori de carte, au fost mereu prezente în viața țăranului, însoțindu-l de la naștere până la moarte. Ca o împlinire a tendinței firești a țăranului român de a-și înfrumuseța viața umilă și mereu într-o relație directă cu Divinitatea, ștergarul de cui e cel care împodobește icoana, o înnobilează, ca semn de cinstire față de cele sfinte. Secretele pregătirii bucatelor pentru masa de Paști s-au transmis din generație în generație, ospitalitatea maramureșenilor fiind binecu­noscută, drept urmare din expoziția noastră nu putea lipsi coșul pregătit pentru sfințit în noaptea de Înviere, precum și ouăle împistrite, așa cum se mai pregătesc și astăzi în Maramureș”, a spus managerul mu­zeului,
Monica Mare.

 

„Icoanele, aceste ferestre spre cer, Biblia celor neștiutori de carte, au fost mereu prezente în viața țăranului, însoțindu-l de la naștere până la moarte. Ca o împlinire a tendinței firești a țăranului român de a-și înfrumuseța viața umilă și mereu într-o relație directă cu Divinitatea, ștergarul de cui e cel care împodobește icoana, o înnobilează, ca semn de cinstire față de cele sfinte”.
Monica Mare, manager Muzeul de Etnografie Baia Mare