• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

Expoziţie eveniment în China: Comorile României

În data de 28 ianuarie 2016, în aripa de vest a Muzeului Naţional al Chinei din Beijing, a avut loc vernisajul expoziţiei-eveniment Comorile României. Expoziţia va fi deschisă la Beijing până în data de 8 mai 2016, după această dată ea urmând să fie itinerată la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş participă la această expoziţie cu două piese: Tiparul de sigiliu al oraşului medieval Baia Mare, din anul 1483 şi Tiparul de sigiliu al oraşului medieval Baia Mare, din secolul al XVII-lea.

 

I

Organizarea expoziţiei Comorile României în capitala Republicii Populare Chineze constituie un proiect de mare amploare în cadrul Programului de Cooperare Culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze în perioada 2013-2016. Expoziţia Comorile României reprezintă primul eveniment de acest gen şi de o asemenea anvergură, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică şi medievală, precum şi de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani.

 

Vernisajul a fost precedat de o conferinţă de presă, aceste evenimente de anvergură beneficiind de prezenţa unor înalţi demnitari chinezi şi români, a reprezentanţilor celor două Ministere ale Culturii, a reprezentanţilor Ambasadei României la Beijing şi a Comisarilor Generali ai proiectului. De asemenea, vernisajul a fost însoţit de un moment artistic susţinut de muzicianul şi compozitorul român de renume mondial Nicolae Voiculeţ, un maestru al pianului şi, în special, al naiului.

 

Specialiştii chinezi au fost impresionaţi de asemănarea izbitoare a motivelor decorative aflate deopotrivă pe vasele neolitice cucuteniene din patrimoniul românesc şi pe cele din patrimoniul Republicii Populare Chineze, care datează din neolitic. De asemenea, au fost uimiţi de similitudinea motivelor decorative aflate pe veşmintele bisericeşti din secolele XV-XVIII, cu cele aflate pe costumele împăraţilor din dinastia Qing.

Muzeografii chinezi au apreciat în mod deosebit vasele de cult şi bijuteriile din aur precum şi obiectele religioase din argint, din perioada medievală, provenite din colecţiile muzeelor din România.

 

Muzeul Naţional al Chinei înregistrează anual 7,5 milioane de turişti, iar zilnic este vizitat de 20.000-30.000 de persoane. Este al doilea muzeu din lume ca număr de vizitatori, după Muzeul Luvru. Muzeul Naţional al Chinei are o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi şi deţine în colecţiile sale 1,3 milioane de piese. Sala, amenajată în mod special pentru expoziţia Comorile României, are o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi.

 

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş participă la această expoziţie cu două piese: Tiparul de sigiliu al oraşului medieval Baia Mare, din anul 1483 şi Tiparul de sigiliu al oraşului medieval Baia Mare, din secolul al XVII-lea.

 

 

 

Tipar de sigiliu al oraşului medieval Baia Mare, 1483

 

Placa sigilară a tiparului are forma circulară. În câmpul central este redată, în manieră stilizată, o compoziţie  tematică, unitară, legată de principala ocupaţie a membrilor comunităţii urbane şi anume mineritul. Muntele, sursa bogăţiei subterane, este obiectul activităţilor desfăşurate de cei trei lucrători minieri reprezentaţi în mod supradimensionat. Unul dintre ei se află la gura unei galerii de la baza muntelui adunând roci sfărâmate iar ceilalţi doi sunt redaţi de o parte şi de alta a muntelui, în poziţii de lucru caracteristice dislocării minereului cu unelte specifice, respectiv cu ciocanul şi târnăcopul. Dintre elementele tradiţionale componente ale hainelor de lucru sunt identificate nelipsitele şorţuri din piele, vizibile la cei doi lucrători reprezentaţi în poziţie verticală.

 

Legenda, gravată cu caractere gotice, în limba latină, este dispusă în câmpul marginal urmând forma circulară a compoziţiei  centrale. Textul legendei este „S.(IGILLUM) RIVULI DOMINARUM.1483.”, în traducere: S.(IGILIUL) RÂULUI DOAMNELOR.1483. Se presupune că placa tiparului sigilar este opera unui meşter argintar din Baia Mare. Mânerul de fier al tiparului este de forma unei tije faţetate octogonal. Acest sigiliu a fost folosit până la mijlocul secolului al XVII-lea când apare un altul care a păstrat compoziţia tematică din câmpul central al vechiului sigiliu. Tiparul de sigiliu al oraşului Baia Mare, din anul 1483, a cărui stare de conservare este bună, face parte din colecţia de tipare şi sigilii aparţinând perioadei cuprinse între secolele XIV şi XIX, colecţie muzeală care s-a format în jurul anilor 1904.

 

 

Tipar de sigiliu al oraşului medieval Baia Mare, secolul al XVII-lea

 

Placa sigilară a tiparul are forma circulară. În câmpul central sunt redate, în manieră stilizată, schematică, scene de minerit. În partea de jos a câmpului central apare figura unui miner în poziţie de lucru (în genunchi), încadrat într-o casetă dreptunghiulară. Alţi doi lucrători, supradimensionaţi, aşezaţi de o parte şi alta a rocilor stilizate zdrobesc minereul folosind unelte specifice, respectiv ciocanul şi târnăcopul.

 

Sunt vizibile detalii de fizionomie şi elemente vestimentare, precum tradiţionalul şorţ din piele. Compoziţia tematică din câmpul central a fost preluată de la tiparul de sigiliu anterior, datat 1483, care a fost folosit până la mijlocul secolului al XVII-lea. Acest tipar de sigiliu, nedatat, nu se ştie de ce, nu s-a statornicit deoarece peste scurt timp se revine la modelul tiparului din anul 1483.

Legenda, încadrată de un brâu perlat spre interior şi de unul cu elemente vegetale spre exterior, gravată cu litere majuscule, în limba latină, este dispusă circular, în zona marginală a câmpului. Textul inscripţiei este: „SIGILLUM CIVITATIS RIVULI DOMINARUM”, în traducere: SIGILIUL ORAŞULUI RÂULUI DOAMNELOR. Mânerul de fier al tiparului este de forma unei tije faţetate octogonal.

Acest tipar de sigiliu al oraşului Baia Mare, a cărui stare de conservare este bună, face parte din colecţia de tipare şi sigilii aparţinând perioadei cuprinse între secolele XIV şi XIX.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.