• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Februarie , 2018

Expoziție Elena Veronica Vancea. Ceramică

Acad. Marius Porumb

Elena Veronica Vancea s-a născut la Baia Mare, în 1985, unde în anii 1992-2004 a urmat studii muzicale și de arte plastice la Colegiul Național de Artă. În această perioadă a participat la Olimpiada Națională de Arte Vizuale (2002, 2003, 2004) unde a fost distinsă cu premii și distincții. 
Absolventă a Secției de Ceramică a prestigioasei  Universități de Artă și Design din Cluj-Napoca, promoția 2008, unde a avut ca profesori pe Titu Toncian, Nicolae Procopan, Marius Georgescu, Gil Turculeț, remarcabili artiști plastici cu o bogată activitate. După absolvire, în anii 2008-2010, Elena Veronica Vancea a continuat să se documenteze și să studieze în domeniul artelor decorative la universitatea clujeană, obținând titlul de Master în Arte cu distincția Magna cum Laude.
Din anul absolvirii Universității de Arte, participă la numeroase expoziții și desfășoară activități artistice conexe, care contribuie la formarea și desăvâr­șirea sa ca artist decorator. Amintim activitatea ca scenograf la Opera Ma­ghiară din Cluj-Napoca, unde reali­zea­ză scenografie și costume (opera rock „Mathias Rex” în 2008 și Musicalul „Ali Baba” în 2010), decorator de ma­gazine la Baia Mare în 2010-2013, activitate de voluntariat în activități artistice cu copii. În prezent este custode la Atelierul Memorial Gheza Vida din Baia Mare.
Din anul 2014 este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Baia Mare. Participă la  expo­zițiile de artă: Ziua artistului plastic băimărean, la Colonia Pictorilor (2007), Expoziție personală de ceramică, Bastionul măcelarilor din Baia Mare (2013), Anuala Artelor, Baia Mare (2014), Expoziții colective cu lucrări de ceramică la Galeria de Artă Baia Mare (2014-2017), Personala de ceramică și grafică „Un gând pentru Meșterul Vida”, Atelierul Memorial, Baia Mare (2017), Ziua artistului plastic băimărean, Biserica romano-catolică „Sf. Treime” (2017), Expoziție perso­nală de ceramică, Galeria de Artă UAP, Baia Mare (2018).

Tânăra artistă nu este doar un creator conectat la contemporaneitate, ci știe să prețuiască cu generozitate tradiția și pe înaintașii făuritori de frumos. În această ipostază o întâlnim în spațiul expozi­țional al „Atelierului memorial al sculptorului Gheza Vida”, unde desfășoară cu conștiinciozitate și devotament, o activitate remarcabilă sub auspiciile „Asociației Ars Transsilvaniae Româ­nia”, cu sprijinul Primăriei Munici­piului Baia Mare, organizând expoziții și seri muzeale evocatoare, lansării de carte în colaborare cu alte instituții, sau evenimente cu ocazia Nopții Muzeelor.
Expoziția de la Galeriile UAP din Baia Mare ne înfățișează o artistă ce este pe un drum al explorării artistice, care este în faza căutărilor și a definirii stilului propriu, experimentând și fiind mereu atentă la fenomenul artistic al lumii contemporane.
Folosind lutul alb sau cel roșu, faianța și semiporțelanul, lu­crările sale sunt arse la temperaturi înalte, cromatica fiind relevată prin colorări în masă, sau utilizând oxizi, angobe și glazuri pentru suprafețele mo­delate manual sau cu ajutorul unor negative.
Sursele inspirației sale se regăsesc în natura organică, în lumea vietăților subac­vatice, arta sa fiind în acelaşi timp inspirată din ancestralul obiect cotidian, ce dăinuie până în pre­zent, având o va­loare universală. Mesajul unor lucrări (Seria de torsuri) este transmis dinspre femeia contem­porană, afirmând fru­musețe și dorința de a fi protejată.

Expoziția prezentată publicului băimă­rean este un moment important în evoluția artistei Elena Veronica Van­cea, o etapă a căutărilor și definirii persona­lității sale, pe drumul desăvâr­șirii în lumea artistică contemporană.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.