• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Decembrie , 2017

Expoziţie de fotografie – Crăciun în Maramureş

Cele peste 40 de fotografii semnate de Felician Săteanu, Florin-Vasile Pop, Gheorghe Petrila, Mihai Ian Nedelcu şi Tudor Platon, aflate arhiva CJCPCT MM, doresc să ilustreze atmosfera Crăciunului şi a sărbătorilor de iarnă, prezentând aspecte din viaţa tradi­ţională a maramureşenilor, monumente istorice şi peisaje.


Expoziţia este inclusă în cadrul programului – „Crăciun în Maramureş” organizat de Consiliul Judeţean Maramureş şi instituţiile de cultură judeţene.

„Selecția de fotografii din această expoziție surprinde atmosfera de iarnă din Maramureş în prejma Sfintelor Sărbători de Crăciun. Pe simeze sunt imagini semnate de  participanții la tabăra „Fotoetno­grafica” ediţia a V-a, care a avut loc la Văleni, în Maramu­reşul Voivodal, imagini realizate în cercetările noastre în Ţara Lăpuşului, de la manifestările organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare în ediţiile trecute ale evenimentului „Crăciunului în Maramureş” şi din cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă din Sighetu Marma­ţiei. Putem vedea atât aspecte din viaţa de zi cu zi a maramureşenilor, dar şi pregătirea sărbătorilor şi a colindă­torilor care vestesc Naşterea Domnului. Bogăţia şi varietatea costumaţiilor cetelor de colindători reprezintă un spectacol vizual unic pentru fotograful, spectatorul sau turistul prezent la   aceste sărbători în Maramureş. Păstrarea şi promovarea  acestor obiceiuri face parte din datoria noastră faţă de genera­ţiile următoare. Cultura tradiţională este cartea noastră identitară în faţa întregii umanităţi, iar Maramureşul contribuie din plin la afirmarea ei”, a afirmat Felician Săteanu.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.