Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 29 Iunie , 2018

Expoziția studenților de la Arte din Centrul Universitar Nord Baia Mare

de Prof.univ.dr. Nicolae Suciu

Impresionante sunt realizările studen­ților din anul I la disciplinele de specialitate: Studiul desenului pentru pictură, Culoare pentru pictura de șevalet, Materiale, procese, tehnici și tehnologii de lucru, Bazele compoziției pentru pictură, Procesarea imaginii pentru calculator. Lucrările realizate la temele disciplinelor din planul de învățământ enunțate anterior, contu­rează un parcurs distinct al persona­lității fiecărui student, astfel că mulți au recunoscut de la sine, că la începutul anului universitar nu anticipau rezultatele unui astfel de demers de cu­noaștere și de aprofundare profesională. Interferența tematicilor stabilite de fiecare cadru didactic în parte vin să dezvolte capacitățile de cunoaștere și înțelegere, de transpuneri în lucrări practice printr-o laborioasă și con­secventă muncă și studiu în bibliotecă și atelier. Lucrările expuse o dovedesc de la sine, iar echipa anului I, solidară își dezvăluie apetitul pentru cunoaștere și muncă și de apartenență de grup și de breaslă. Se cuvine să-i enumerăm pe protagoniștii acestui an de studiu: Chiorean Bianca, Covaciu Adelina, Ianc Alexandra, Ilieș Antonia, Jugan Ioan, Lungu Diana, Pop Gheorghe Do­rin, Pop Lăcrimioara, Precup Cornelia, Sima Alexandru, Tănase Mihaela, Ti­mar Beatrice, Timiș Răzvan, Țiple Cristina, Țiplea Carmen și Zehan Denisa.
Dezvoltarea tematicilor și cerințele ridicate ale unui nivel major de înțe­legere a experiențelor dobândite în anul anterior, anul II de studii sunt deja preocupați de aprofundarea și explorarea a unui univers propriu de creație prin experiment, prin materiale și tehnologii noi de lucru, prin investigații ale trăirilor reflectate pe deplin în lucrările realizate în acest semestru. Complementaritatea disciplinelor cât și a tematicilor propuse și îndrumate de către fiecare cadru didactic aduc în atenție configurări plastice nebănuite, dezvoltând o varietate de abordări și mijloace tehnice necesare și iată că deja se conturează profile artistice cu soluții tehnice pe măsura talentului și a temperamentului. Este, de fapt, începutul frământărilor și preocupărilor pentru alegerea variantei optime a abordării și realizării lucrării de licență în anul III ce va urma. Dorim să-i nominalizăm pe studenții implicați în acest demers de cunoaștere: Averiței Ruxandra, Balint Ofelia, Codrea Cristian, Haidu Emese Lemnian Diana, Lung Monica, Man Dorina, Mihuș Lavinia, Robaș Alexan­dra, Silaghi Adriana, Vizi Ernestin.

Studenții anului III sunt prezenți în expoziția de final de semestru și de an doar cu temele de la Tehnici grafice, întrucât pentru ei va urma susținerea lucrărilor de licență (practice și teore­tice), în data de 4 iulie 2018. O tematică diversă, înțeleasă și bine documentată cu transpuneri în soluții plastice și personale, cu un discurs personal elevat, vin să confirme certitudinea că o mână de oameni (suntem 5 cadre didactice titulare la programul de studiu Arte Plastice - Pictură), conduc și îndrumă realizarea lucrărilor de licență, reperând și dezvoltând sensibilitate și creativitatea fiecărui absol­vent.
Iată că o nouă generație de absolvenți vine să confirme particularitățile și calitatea Învățământului Superior de Artă de la Baia Mare, dar despre această serie de absolvenți vom reveni în numerele viitoare.