• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Februarie , 2019

Expoziția Semestrială a Studenților de la Programul Arte Plastice – Pictură din Centrul Universitar Nord din Baia Mare

În 8 februarie 2019, atelierele de creație și sălile de curs ale Programului de Studii Arte Plastice – Pictură s-au transformat în „galerii de artă”! Ca de fiecare dată, la fiecare sfârșit de semestru, procesul de evaluare presupune și expu­nerea prin selecție a „izbânzilor” rea­lizate de către studenți la temele date în primul semestru, conform planului de învățământ, fișelor disciplinelor și standardelor academice de desfășurare a învățământului superior de artă.


În acest fel, „dialogul” lucrărilor de pe simeze presupune în egală măsură o analiză interdisciplinară din partea cadrelor didactice, dar și posibilitatea unei autoevaluări a studenților prin comparație decantând și fixând în acest fel cerințele, cât și rezultatele solici­tărilor conforme cu enunțurile temelor primite. Putem descoperi lesne con­figurații plastice cu reale calități profesionale, investigații creative personale în domeniul picturii, particularități stilistice în procesul de receptare și de reconfigurare a imaginii vizuale ce sunt încurajate și stimulate de cadrele didactice la fiecare disciplină în parte. Este totodată prilejul de a determina studentul spre un demers de cercetare per­sonală, de dezvoltare a creativității prin recursul la lectură și la receptarea într-un mod altfel ca până acum a creației artistice, a personalităților distincte din istoria artei. Cu siguranță este momentul când automatismele („ce reprezintă sti­lul meu”) sunt înlocuite cu o cunoaștere aprofundată prin studiu la orele de curs și lucrări, dar și în „spa­țiul” generos al studiului individual.
Deși vorbim de o monospecializare - Pictură - din domeniul Artelor Vizuale, investigațiile studenților și rezultatele acestora sunt mai mult decât convin­gătoare în comparație cu programe de studiu sinonime de la Universități de Artă din țară și din străinătate.

Vernisajul a avut loc în „Foaierul Artelor” de la Sediul specializării din str. Crișan, nr.10, spațiu devenit „oficial” și oficializat de lucrări de artă: pictură, vitraliu, pictură în tehnica „al secco” (ce constituie un perete monumental ce poate fi sugestiv pentru orice posibilitate de colaborare cu diverse instituții), precum și de o monumentală lucrare de pictură pe faianță cu glazuri și pigmenţi din seria „Orașul universal” a artistului Mihai Olos (recuperată de către mine din fosta fabrică FAIMAR Baia Mare la demolarea acesteia).

Cele opt săli de expoziție cuprind pe an de studii selecții de lucrări la disciplinele îndrumate de cadrele didactice titulare: Studiul desenului anii I, II, III (prof. asoc. drd. Mihai Ciplea), Studiul culorii anii I, II și Compoziție pentru pictura de șevalet anii I, II (titular lect. univ. dr. Ioan Angel Negrean și asist. univ. drd. Alin Hereș), Perspectivă și Cromatologie an I (lect. univ. dr. Papiu Greti-Adriene), Tehnicile arte­lor plastice și Culoare pentru pictura de șevalet an II (prof. univ. dr. Nicolae Suciu), Bazele compoziției an I, Procesare computerizată a imaginii, Foto anii I, II, III (conf. univ. drd. Adrian Chira), Istoria Artei an I, II (conf. univ. dr. Kovacs Bertalan), Artă contemporană și Estetică an II (prof. asoc. dr. Tiberiu Alexa).

Tot vineri, de la ora 14.00, a avut loc Vernisajul Expoziției cu lucrările Mas­te­ranzilor Programului de Studiu Arte Plastice – Pictură, Valori plastice și reflexive ale imaginii în pictura con­temporană, la sediul masteratului în Galeria de Artă „Nord” a Centrului Universitar Nord din Baia Mare din str. Victor Babeş, nr. 76A.
Expoziția este deschisă până în 24 fe­bruarie și poate fi vizitată în intervalul 8.00 – 15.00, de luni până vineri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.