Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 26 Octombrie , 2018

Expoziția Retrospectivă de pictură a Taberelor de plein-air de la Baia Sprie

de Prof.univ.dr. Nicolae Suciu

„Filonul” pictorilor participanți a fost îmbogățit de la o ediție la alta cu noi absolvenți al învățământului superior de la Baia Mare la care s-au adăugat nume sonore ale artei din diferite orașe din România, din Ungaria și Ucraina. Ca un concept al ființării acestei tabere a fost în primul rând redescoperirea valorilor și a structurilor tipologice și estetice ale picturii din perioada interbelică, precum și dezvoltarea unei noi identități cultu­rale și artistice ale frumoaselor melea­guri din Baia Sprie și din împrejurimile acesteia, ce au constituit de aproape un veac mirajul picturii, reprezentat și consolidat în timp în valoroase creații artistice.


Sala de expoziție s-a dovedit a fi neîn­căpătoare pentru selecția lucrărilor ce
s-a dorit a fi expuse în această repre­zentativă manifestare expozițională. Expoziția este densă și reușește în mare măsură reprezentarea unui profil artistic convingător al participanților la coloc­viile și simpozioanele, prilejuite de taberele de plein-air. Am susținut în cuvântul rostit la vernisaj despre rostul taberelor de plein-air, care în primul rând statornicesc în timp motive estetice derivate din structurile tipologice pre­zentate și receptate ca mari teme ale picturii. Totodată realizările rostite pe pânză spontan, sincer și cu măiestrie, dovedesc întâlnirea emotivă cu rosturile și împlinirile picturii, alături de con­frații de breaslă, și aduc ca elemente de noutate propriile investigații de atelier și autenticitatea zonelor geografice din care provin. Deopotrivă, artiști cu o vastă experiență, cât și tineri absolvenți ai învățământului artistic superior de artă, „desființează” barierele de comunicare, lăsând loc doar unui dialog profesional al elementelor de limbaj plastic. Este un câștig că în fiecare ediție a taberelor se „anulează” granițe geogra­fice și lingvistice, pentru că noile prietenii care se leagă dovedesc trăinicia și viabilitatea actului artistic în timp. Pe lângă spiritul și spațiul locului pe care îl știm din lucrările de artă interbelică, se adaugă formule noi de exprimare, teh­nici novatoare care aduc de fiecare dată un aport valoros și de racordare la arta modernă și contemporană. Expoziția se distinge atât prin particularităţile stilistice, cât și prin noutatea identificării elementelor de limbaj vizual.
Dacă ar fi să concluzionez, aș spune cu convingere că artiștii participanți în taberele de plein-air au adus un omagiu lu­minii pe care au pus-o în valoare în fiecare temă de pe pânză. Publicul numeros participant la vernisaj a avut pe deplin de ce să se bucure și fiecare și-au exprimat convingerea că această tabără care deja și-a câștigat o notorietate de profesionalism, va continua. Este și gândul și speranța edilului din Baia Sprie domnul primar Bârda Alin Sebastian prezent la vernisaj care în scurta sa alocuțiune a exprimat și domnia sa această convingere și dorință.

 

 

Artiștii participanți

Balló Andreea, Bánházi Győngy, Lajos Czirjék, Gonda Zoltán, Irimuș Diana, Katona Győrgy, Király Nikoletta, Kopriva Atilla, Kovács Bertalan, Kovács Emil Lajos, Leș Paul, Mezei András, Mile László, Modyrka Alina, Molnár Ibolya, Papiu Greti, Pășcuț Lucia, Prilog Pop Ioan, Prykop Adrian, Suciu Nicolae, Talpoș Elisabeta, Tóth M. Zsuzanna, Varna Ioan, Veress Elisa­beta.