• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Februarie , 2020

Expoziţia personală de artă fotografică itinerantă: „Brâncuşi – Calea nesfârşită a luminii”

Expoziţia personală de artă fotografică „BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii” este o expoziţie-eveniment în care artistul fotograf băimărean, Ilie Tudorel îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă şi cultură din ţară şi din străinătate, marea
valoare a creaţiei artistului român Constantin Brâncuşi, un adevărat reper artistic al culturii naţionale româneşti şi al culturii mondiale.  

 

 

Expoziţia se desfăşoară sub patronajul Comisiei Na­­ţio­nale a României pentru U.N.E.S.C.O., Bucureşti. Turneul expoziţiei este un demers de susţinere a dosarului de candi­datură al Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, înaintat oficial de autorităţile române spre a fi înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O.
Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Până în prezent a fost expusă în regiunea Maramureş, cu ocazia „Zilelor Pa­trimoniului Mondial UNESCO din România - 2019”.

Pentru regiunea Olteniei, verni­sajul-eveniment al expoziţiei va avea loc miercuri, 19 februarie 2020, ora 14.00, la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu, judeţul Gorj, şi este dedicată „Zilei Naţionale Constantin Brân­cuşi - 2020” ocazionată de sărbăto­rirea zilei de naştere a marelui artist gorjean (n.1876).
„Această zi naţională propune ca temă majoră de reflecţie, extrem de actuală, rolul pe care marele artist Constantin BRÂNCUŞI îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene şi mondiale. Opera sa grandioasă nu este încă recunoscută ca făcând parte din Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O., deşi reprezintă o culme a artei moderne în cultura umanităţii. Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile artei lui BRÂNCUŞI, mare sculptor şi totodată artist fotograf, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti create de BRÂNCUŞI, care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial. Avem nevoie mai mult ca oricând de creaţiile monumentale zămislite de BRÂNCUŞI, ca repere culturale. Se impune protejarea, conservarea, promovarea şi valorificarea moştenirii noastre culturale rămasă de la marele BRÂN­CUŞI, prin recalibrarea creaţiei sale la noile realităţi cu care ne confrun­tăm în societatea românească ac­tua­lă, şi în lume”, a spus Ilie Tudorel.

BRÂNCUŞI - creatorul este unul dintre elementele cheie ale rebran­ding-ului cultural al României contemporane!
Expoziţia personală de artă foto­grafică „BRÂNCUŞI – Calea nesfâr­şită a luminii” prezintă într-un număr de 44 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante elemente artistice ale Ansamblului monumental „Ca­lea Eroilor” din Târgu-Jiu. Ansamblul a fost realizat în perioada 1937-1938 şi reprezintă o culme artistică a creaţiei lui Constantin BRÂNCUŞI, care a produs o revo­luţie în arta monumentală mondială. Este o mare capodoperă din cadrul patrimoniului cultural tangibil al României şi al lumii, prin conceptul său inovativ, având la bază esenţia­lizarea formelor, dar inspirat din tradiţiile populare olteneşti.

Toate aceste fotografii alb-negru şi color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-un studiu, dar şi o oglindă vie a creaţiei artistice brâncuşiene, atât ca sculptor ino­vativ, dar şi ca artist fotograf pasionat, într-o perioadă în care fotografia încă nu era considerată o artă. Este o dovada că BRÂNCUŞI folosea fotografia alb-negru ca un martor tăcut al liniei şi formelor creaţiei sale sculpturale. Expoziţia pune în discuţie posibilele surse de inspiraţie tradiţionale ale marelui artist BRÂNCUŞI, în realizarea acestor capodopere aflate la Târgu-Jiu, cât şi estetica solară a conceptului.

Toţi românii au datoria să cunoască şi să aprecieze la adevărata valoare această inestimabilă avuţie naţio­nală, europeană şi mondială, care este creaţia artistică rămasă de la Constantin BRÂNCUŞI în patrimoniul cultural al României, o parte integrantă a identităţii popo­rului român, dar totodată şi o va­loare universală a umanităţii care merită pe deplin să fie înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O.
Aprobarea de către forurile interna­ţionale U.N.E.S.C.O. a acestei candidaturi va onora bogăţia culturală de care dispune poporul român şi poate fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.



Prezenţa Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu în Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O. va fi o confirmare în plus că
operele lui Constantin BRÂNCUŞI sunt o expresie a geniului românesc oferită cu generozitate culturii umanităţii, ne-a explicat artistul băimărean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.