• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”

Dr. Marius Câmpeanu

În contextul proiectelor culturale şi expoziţionale dedicate Cente­na­rului Marii Uniri, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi-a propus, în colaborare cu alte instituţii muzeale de prestigiu din spaţiul transilvănean, organizarea unei expoziţii de anvergură privind va­loarea documentară a fotografiei, dar şi prezentarea activităţii unor fotografi din secolele XIX-XX, care au învins timpul şi spaţiul imortalizând evenimente istorice majore, personalităţi ale acelor vremuri şi etape diferite din evoluţia unor centre urbane din Tran­silvania.
Conceptul expoziţiei „Mari fotografi din Transilvania (secolele XIX-XX)” nu a fost privit sub forma unui discurs exhaustiv despre toţi fotografii repre­zentativi ai marilor oraşe ale Tran­sil­vaniei şi, implicit, despre toţi fotografii care au practicat această nobilă profesie în Baia Mare. În acest sens, sunt prezentate schiţe biografice şi fotografii cu şi despre următorii fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) - Fotograful Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto); Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa; Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş şi Suba Zoltán (1911-2009) – cel mai important cronicar al oraşului Baia Mare prin intermediul fotografiei, de la care s-a păstrat o impresionantă colecţie de aparate foto şi clişee pe sticlă, tezaurizate de către instituţia muzeală băimăreană.
Bunurile culturale valorificate expo­ziţional provin din colecţia muzeului băimărean, colecţia Suba Zoltán şi câteva colecţii particulare. Piesele din colecţia Suba Zoltán ne-au fost puse la dispoziţie de către doamna Suba Agneta, fiica fotografului băimărean, motiv pentru care îi transmitem un gând de gratitudine.
În cadrul evenimentului au avut intervenţii: muzeograf dr. Melinda Mitu de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, muzeo­graf Elena Pleniceanu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi dr. Cons­tantin Băjenaru, cercetător ştiinţific la Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Lite­rat”. Iniţiatorul proiectului expoziţional şi moderatorul evenimentului cultural este dr. Marius Câmpeanu, şeful Secţiei Istorie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
 

Apariția fotografiei în Transilvania

Procedeul de înregistrare, fixare și reproducere mecanică a imaginii, creat după un lung șir de invenții și experimente desfășurate în deceniile trei și patru ale secolului al XIX-lea, au dus la apariția fotografiei și a profesiei de fotograf.
Datorită circulației ideilor și a mobilității pionierilor acestei noi invenții, tehnica fotografică a apărut la jumătatea secolului al XIX-lea în principalele orașe ale Transilvaniei, fapt care a determinat apariția primelor ateliere fotografică.
Dintre promotorii noii profesii, îi menționăm pe următorii fotografi: Ferenc Veress (a deschis primul atelier fotografic din Transilvania, în 1853), József Kató, frații Kálmán și Ferenc Dunky la Cluj-Napoca, Mezey Lajos, Benedek Mór și Lojanek János la Oradea, Carl Köler, Alexandru Roșu, Ferdinand Hausler și Eugen Lippert la Bistrița.
Cele mai vechi fotografii realizate la Baia Mare datează din anii 1850-1860. Acestea prezintă colțul de nord-est și latura de vest a pieței vechi a orașului (fotografiile se păstrează în colecția Muzeului Județean de istorie și Arheologie Maramureș).

Primii fotografi ai orașului despre care există informații documentare sunt: Lacher Károly, Űrmösi Sándor, Kovács Elek și Husthy Mathyás. Ultimul fotograf amintit a fost un remarcabil profesor de tehnică fotografică, studioul acestuia reprezentând o școală de formare pentru numeroși elevi.
A doua generație de fotografi băimăreni a fost formată din: Gerzon Adolf, Szécsen Zoltán și Suba Zoltán.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.