• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Iulie , 2018

Expoziția Lucrărilor de Disertație ale studenților masteranzi promoția 2018 de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”

Joi, 5 iulie, de la ora 14.00, a avut loc Vernisajul Expoziției de pictură cu Lucrările de Disertație ale studenților masteranzi, promoția 2018, al absolvenților masteratului Valori plastice și reflexive ale imaginii în pictura contemporană. În cursul dimineții, începând cu ora 8.00, a avut loc în fața comisiei de specialitate, susținerea lucrărilor practice de Disertație pe baza cercetării științifice a propriei creații artistice, structurată pe coordonatele și argumentele științifice cât și profesionale de conturare a conceptului și a particularităților stilistice.


Din tematica indicată, încă din luna octombrie, privind elaborarea și realizarea lu­cră­rilor de disertație (Lucra­rea teoretică de cercetare științifică cu un cuprins clar delimitat însumând 60 – 80 de pagini și realizarea lucrării practice – fie că este o lucrare de dimensiuni monumentale, diptic, triptic, ansamblu ­de lucrări) menționăm câteva arii te­ma­tice, tocmai pentru a sublinia caracterul complex și totodată angajamentul profesional al fiecărui student: Struc­tură, semn, simbol în elaborarea spaţiu­lui plastic; Structuri compoziționale în pictura modernă și dinamismul spa­țiului plastic; Morfologia elementelor de limbaj plastic în discursul pictural; Structuri de materii colorate, forme, intervenţii, materiale neconvenţionale, tehnici complexe şi alternative picturii de şevalet.

Afirm cu convingere că această pro­moție de absolvenți este una repre­zentativă pentru învățământul superior de artă de la Baia Mare, cu certe calități profesionale unele deja conturate, altele cu promisiuni al unui început de drum într-o frumoasă activitate artistică, ce pot constitui momentul de cotitură pentru viața artistică a acestui „Nord” de țară și nu numai!

Tot în această perioadă are loc Ex­poziția studenților licențiați în Arte Plastice – Pictură în cadrul Galeriei de Artă NORD din str. Victor Babeș, nr. 62A, care a fost vernisată în data de 4 iulie ora 14.00. Expoziția masteranzilor trebuie vizitată pentru că fiecare autor dezvăluie în linii, culori, forme și structuri, ce cu greu ar putea fi rezumate în câteva fraze. Îmi aduc aminte de gândurile rostite în jurnalul său de pictorul Corneliu Baba, că: „Tabloul te invită să păstrezi în fața lui un moment de tăcere pentru că, gândurile și trăirile de pe pânză ale autorului își vor dezlega treptat misterul și înțelesurile și nu să vii de acasă, «acrit» și cu prejudecata unei idei preconcepute”. După 5 ani de studii (3 ani de Licență și 2 de Masterat), absolventul Programului de Studii Arte Plastice – Pictură, din Centrul Universitar Nord din Baia Mare, poate confirma un statut profesional care supus „șlefuirii” permanente și a unei munci consecvente, devenirea unui om de artă, formator la rândul său de valori spirituale în rândul comunității. Este îngrijorător, chiar revoltător că sunt promovate non-valorile în structuri decizionale ale actului artistic, iar „finanțările” unor așa-zise proiecte culturale, nu numai că duc în derizoriu creația artistică, dar înstrăi­nează publicul de sălile de expoziție, de ceea ce își propune demersul creativ al fiecărui artist.
Oare chiar sunt întâm­plătoare acțiunile de eludare cu bună știință a poten­ția­lului creator al atâtor studenți și ab­solvenți în contextul atât de mediatizat al proiectelor de „inventivitate” și „creativitate”, de „recuperare creativă a deșeurilor”?
Nutrim convingerea și speranța că mulți dintre acești absolvenți care lucrează deja, în învățământul preșcolar și gimnazial, vor împărtăși despre frumusețea și necesitatea educației vizual-artistice în școli și știu de la ei, despre entuziasmul cu care elevii participă la activitățile practice din cadrul orelor de educație plastică.

 

Absolvenții ce „înnobilează” cu creația lor, timp de o lună, Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare:

Alexandru Mihali, Balaj Mihaela, Barbu Emil, Balogh Robert, Alexandrescu Alexandru, Sabou Mihai, Brumar Mădălina, Modyrka Alina, Bufan Octavian, Berciu Maria, Seling Larisa, Mitre Marius, Tămășan Andreea, Ciordaș Gabriela, Șolea Cristina, Apan Ece, Mathe Levente, Talpoș Elisabeta.

Felicitări, dragi absolvenți!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.