• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Februarie , 2018

Expoziţia „Încoronarea suveranilor României Mari”

Expoziţia cuprinde un număr de treizeci de imagini de colecţie, care au făcut parte din expoziţia „Catedrala Încoronării – Istorie şi Har”, deschisă în toamna anului 2017, în Sala Unirii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia (curator de expoziţie Ionela Simona Mircea), pentru a marca împlinirea a 95 de ani de la sfinţirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia (8 octombrie 1922) şi 95 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari (15 octombrie 1922).


În premieră, instituţia muzeală băimă­reană prezintă publicului vizitator imagini din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, realizate atât în timpul ceremoniei de încoronare a regelui Ferdinand şi a reginei Maria desfăşurată la Alba Iulia, „cetatea istorică a neamului românesc”, cât şi din timpul construirii Catedralei Încoronării, acestea din urmă fiind rea­lizate de Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri.
Expoziţia a fost prezentată de curatorul Ionela Simona Mircea, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Evenimentul a fost organizat de Consi­liul Judeţean Maramureş, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Expoziţia va fi găzduită la sediul instituţiei muzeale (din Baia Mare, str. Mone­tăriei, nr.1-3), în perioada 15 februarie – 28 martie 2018.

Încoronarea din 1922, dorită de mo­narhii români şi înţeleasă ca act simbo­lic util ţării, trebuia făcută în faţa reprezentanţilor tuturor provinciilor româneşti reunite, în faţa clarului şi a armatei, în faţa reprezentanţilor corpului diplomatic şi ai trimişilor speciali ai celorlalte state europene. Încoronarea trebuia să fie nu doar un ceremonial oficial fastuos, care să îmbine tradiţiile româneşti cu cele europene, ci şi o uriaşi serbare populară, o manifestare a bu­curiei şi a mândriei publice, naţio­nale, ocazia de a face cunoscută lumii România cu tot ce avea ţara mai valo­ros, oamenii ei.

Organizarea unui asemenea eveniment presupunea un uriaş efort financiar şi uman, pregătiri de anvergură, proiecte urbanistice ambiţioase, artişti angajaţi şi viziune, termene, infrastructură bine articulată, şi toate acestea într-un timp scurt. Încoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari a reprezentat pentru toţi cei implicaţi, organizatori şi participanţi la eveniment, un vis împlinit şi numeroase amintiri transmise mai apoi din generaţie în gene­raţie. Expoziţia găzduită de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Mara­mureş vine să consolideze această transmitere peste timp.

Ideea încoronării i-a aparţinut reginei Maria, aceasta dorindu-şi realizarea unui spectacol grandios de neuitat. Ca­tedrala Încoronării a fost construită pe parcursul a doar doi ani printr-un volum uriaş de muncă. Câteva fotografii din cadrul expoziţiei sunt mărturii ale efortului depus pentru construirea sfântului lăcaş, prezentând înălţarea edificiului în diferite faze de lucru, precum şi perso­nalităţi şi oameni obişnuiţi implicaţi direct în munca de pe şantier.
Alte fotografii reprezintă imagini va­loroase de la Serbările Încoronării, ima­gini care întregesc vizual informaţiile despre eveniment oferite de documente şi presa vremii.

 

 

Un tărâm binecuvântat
al afirmării conştiinţei de neam
şi de limbă

„Aşezată în inima Transilvaniei, în străvechea cetate a Daciei Romane, Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia este simbol al unităţii noastre româneşti şi creştineşti, stare de spirit şi monument al Unirii. Istoria acestui locaş de rugăciune, care străluceşte în fruntea bisericilor româneşti „ca o mamă între fiicele ei”, are un destin unic şi irepetabil. El s-a derulat în felurite chipuri, angajând oameni şi conştiinţe, prilejuind stări de emoţie sfântă şi fior tainic şi pecetluind cele mai de seamă evenimente ale istoriei noastre naţionale. Prin această nobleţe a trăirilor, aşezământul bisericesc rămâne un loc sacru de rugăciune şi un tărâm binecuvântat al afirmării conştiinţei de neam şi de limbă. Intrând în acest spaţiu liturgic, pelerinii români vor primi imboldul de a urma pilda de evlavie şi de eroism a înaintaşilor noştri, aşezaţi, în mod providenţial, în ţinutul dintre Carpaţi şi Dunăre, la fereastra Mării Negre.
Apreciem în mod deosebit efortul domnişoarei Ionela-Simona Mircea, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, de a cerceta în amănunţime contextul istoric care a generat edificarea prestigioasei Catedrale, precum şi prezentarea măreţului eveniment
al încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, suveranii României Mari.”

† Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.