• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 14 Noiembrie , 2018

Expoziţia de artă fotografică „COMORILE ROMÂNIEI”, în Bucureşti

Nicolae TEREMTUŞ


„Porți deschise la CNR UNESCO” ediția a II-a omagiază Centenarul Marii Uniri de la 1918 și marchează Anul European al Patrimoniului Cultural 2018. Programul a fost deschis oficial în data de 29 oc­tombrie de către Ani Matei, Secretar-General CNR UNESCO, deputat Ionel Palăr, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Ștefan Bâlici, manager al Institutului Național al Patri­moniului, Ilie Tudorel, artist fotograf din Baia Mare. Acesta și-a vernisat cu această ocazie expoziția de foto­grafie „Comorile României”.
 
Expoziţia de artă fotografică „Co­morile României” este o expoziţie-eve­niment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.
Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg va­lorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural al României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mân­dri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de glo­balizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial. Turneul expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României Mari.

Uniunea Europeană încurajează ini­ţia­tivele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural şi de aceea anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului Cultural, prilej cu care se va consolida sentimentul de apar­tenenţă la un spaţiu cultural european comun, desigur cu respectarea di­versităţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.
Expoziţia de fotografie „Comorile României” prezintă într-un număr de 71 de lucrări de artă fotografică înrămate, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locaţii, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO):
a) Biserici pictate din nordul Moldovei (Arbore, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Pătrăuţi, Probota, Suceava şi Voroneţ) aflate în judeţul Suceava;
b) Fortăreţe dacice din Munţii Orăştie (Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetă­ţuie, Costeşti-Blidaru, Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna) aflate în judeţele Hunedoara şi Alba;
c) Centrul istoric al oraşului Si­ghişoara, judeţul Mureş;
d) Mănăstirea Hurezi, aflată în Horezu, judeţul Vâlcea;
e) Sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei (Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri) aflate în judeţele Alba, Braşov, Harghita, Mureş şi Sibiu;
f) Biserici de lemn din Maramureş (Bârsana, Budeşti-Josani, Deseşti, Ieud-Deal, Plopiş, Poienile Izei, Ro­goz, Şurdeşti) aflate în judeţul Mara­mureş.

Mai este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimo­niului Mondial UNESCO) în imagini:
1. Delta Dunării, judeţul Tulcea;
2. Pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi (Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului), judeţul Maramureş.
Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşte­şuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt:
1. Colindatul de ceată bărbătească;
2. Doina;
3. Tehnicile de prelucrare a cera–micii de Horezu, judeţul Vâlcea;
4. Jocul fecioresc din România;
5. Tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale;
6. Practicile culturale asociate zilei de 1 martie;
7. Ritualul căluşului.
Pentru a completa imaginea de ansamblu, în cadrul patrimoniului tangibil mai sunt prezentate şi mare parte din locaţiile aflate pe lista indicativă UNESCO:
1. Mănăstirea Neamţ, judeţul Neamţ;
2. Bisericile bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, judeţul Argeş;
3. Biserica Densuş, judeţul Hunedoara;
4. Ansamblul monumental Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, judeţul Gorj;
5. Centrul vechi din oraşul istoric Alba Iulia, judeţul Alba;
6. Centrul istoric al oraşului Sibiu şi ansamblul său de pieţe, judeţul Sibiu;
7. Culele din Oltenia;
8. Masivul Retezat;
9. Pietrosul Rodnei din Masivul Rodnei;
10. Ansamblul fosilifer de la Sânpetru, judeţul Hunedoara;
11. Satul vechi Rimetea şi împrejurimile (proiect transfrontalier), judeţul Alba.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Vizitatorii expoziţiei au avut la dispo­ziţie şi o selecţie de imagini digitale (digi­porama) despre locurile din Lista Patrimoniul Mondial UNESCO aflate şi în alte ţări din Europa, pentru a putea avea o imagine mai amplă despre patrimoniul cultural comun al Uniunii Eu­ropene, în special din ţările Europei Centrale şi de Est, învecinate ţării noastre.
Este o ocazie deosebită de a vizita virtual locurile minunate ale României şi Europei iar preţuind patrimoniul cultu­ral ne vom putea descoperi diversitatea şi astfel se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi, europenii.
Expoziţia „Comorile României” ne ara­tă azi patrimoniul nostru la confluenţa dintre trecut şi viitor, într-un an aniversar atât de important pentru toţi ro­mânii.
Cine este Ilie Tudorel?

Este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut la Ardud, Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Mille­nnium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 95 de expoziţii de artă fotografică, din care 45 de expoziţii personale şi 49 expoziţii de grup în diverse aşeză­minte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expozi­ţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate precum şi în presa online. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă” acordat de săptămânalul „GAZETA de Maramureş”. Fotogra­fiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nor­dului”, revista internaţională de tu­rism „BeTUI ” şi săptămânalul „Zi de Zi – Oradea&Bihor”, albumul turistic CAREI precum şi în numeroase cărţi.
Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul online, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promo­varea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent, canalul video de pe youtube are peste 512.000 de vizualizări din întreaga lume.

Din 2013 a înfiinţat blogul de foto­gra­fie www.tudorphotoblog.blogspot.com
ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură şi promovarea României, Transilvaniei şi Maramureşului în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) şi subiectele conţin un înalt nivel de informaţie. Blogul de foto­grafie are peste 230 de albume foto şi o activitate intensă, având peste 149.000 de accesări de pe toate continentele. Tot din anul 2013 şi-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susţinut mai multe sta­gii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură şi în domeniul fotografiei de natură şi peisaj la Academia Photo România.
A participat la 3 tabere de creaţie în domeniul artei fotografice („Fotoet­no­grafica” ediţia a XII-a şi ediţia a XIII-a şi tabăra internaţională „EuroPhotoCamp-2014”).

În prezent lucrează la proiectele personale de artă fotografică pe care le-a iniţiat:
- Proiectul fotografic „Momente Astrale” - expoziţie itinerantă;
- Proiectul fotografic „Viaţa în Tran­silvania de Nord” - expoziţie itinerantă;
- Proiectul „Simboluri Astrale în arhitectura şi arta tradiţională maramureşană” şi proiectul „Semnele Ceriului” - expoziţii itinerante;
- Proiectele „Comorile Româ­niei” şi „Zestrea Vie Româ­nească” - expo.
 
De asemenea, a iniţiat şi continuă pro­iectele internaţionale de artă fotografică:
- Proiectul „Maramureş - Oameni şi Locuri” – expoziţie internaţională itinerantă;
- Proiectul „EuroPhotoCamp” – organizare tabere internaţionale de artă fotografică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.