Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 29 Martie , 2019

Expoziţia „Comorile României” a ajuns şi la comunitatea istoric românească din Ucraina

de Nicolae Teremtus

Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” a artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare a ajuns şi la românii din regiunea Transcarpatia, populată de comunitatea istoric românească din Ucraina, în cadrul turneului expoziţional care până acum a parcurs toate regiunile istorice ale României ajungând şi la românii din străinătate, fiind vizionată de zeci de mii de vizitatori în muzee şi alte instituţii de cultură.

Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute pu­blicului larg valorile recunoscute pe plan mon­dial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale UNESCO din România, deoarece patrimoniul naţional este o componentă esenţială a identităţii româneşti!

Această expoziţie de artă fotografică a fost expusă în cadrul manifestării „Festivalul Mărţişorului” ediţia a XV-a 2019, care a fost organizată în data de 17 martie 2019, la Casa de Cultură din localitatea Biserica Albă, raionul Rahiv, regiunea Trans­carpatia din Ucraina. Acest eveniment cultural a fost dedicat sosirii primăverii, dar şi promovării culturii, valorilor, tradiţiilor şi iden­tităţii naţionale româneşti în această frumoasă localitate situată în apro­pierea graniţei de stat a Ucrainei cu România, locuită de o numeroasă comunitate istoric românească (97%), alături de comunitatea ucrai­neană din localitate.

La acest eveniment au participat peste 500 de persoane, între care multe oficialităţi cum sunt: domnul Gabriel Nicola – Consulul României la Solotvino (în româneşte Slatina), domnul Gheorghe Berinde – Primarul localităţii Biserica Albă, raionul Rahiv, domnul Volodimir Sapeta – Directorul Centrului Raional al Culturii Rahiv, doamna Oxana Sevci – Şefa Inspectoratului Şcolar Raional Rahiv, domnul Dorel Todea – Directorul Centrului Cultural Sighetul Marmaţiei din Mara­mureş, domnii Felician Pop şi Geor­ge Negrea din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.
Cuvintele de bun venit şi de salut ale oficialităţilor între care organizatorul festivalului, domnul Gheorghe Berinde – Primarul localităţii Bise­rica Albă, raionul Rahiv,Transcarpatia, domnul Gabriel Nicola – Consulul României la Solotvino (Slatina), şi oficialităţile ucrainene au deschis evenimentul şi apoi doamna asist. univ. dr. Natalia Lazăr de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare şi manager al Muzeului Ţării Oaşului a prezentat expunerea „Mărtişorul Românesc, element al patrimoniului cultural imaterial” în care a explicat semnificaţia acestui vechi obicei legat de venirea primăverii.
Artistul fotograf Ilie Tudorel a prezentat apoi turneul internaţional al expoziţiei „Comorile României”, expunând interactiv cele mai va­loroase elemente ale patrimoniului material, imaterial şi natural ale României, aflate pe Lista Patrimo­niului Mondial UNESCO. Astfel, şi românii din Ucraina au avut ocazia de a afla şi vedea acele valori patrimoniale cu care se mândreşte poporul român: fortăreţele dacice din Munţii Orăştie, bisericile de lemn din Maramureş, bisericile pictate din nordul Moldovei, satele cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Mănăstirea Hurezi. În imagini mai este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial
UNESCO: Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi: Strâmbu-Băiuţ şi Groşii Ţibleşului).
Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoar­ţelor româneşti tradiţionale, ritualul Căluşului, practicile culturale aso­cia­te zilei de 1 Martie.
Un moment special a fost dedicat obiceiului MĂRŢIŞORULUI, care la comunitatea istoric românească din zona Solotvino (Slatina) a Ucrainei este o tradiţie vie, păstrată peste veacuri şi până în prezent. Au fost dăruite publicului numeroase mărtişoare româneşti confecţionate tradiţional de doamna Maria
Ma­rinca şi copiii din satul Budeşti, judeţul Maramureş, după un model arhaic rămas din moşi-strămoşi. Participanţii la eveniment au urmărit cu interes această expunere, aflând astfel ce patrimoniu valoros are „ţara-mamă România” şi de ce se pot mândri că sunt români!
Patrimoniul cultural al României este o bogăţie care, venind din străbuni şi străbătând veacurile, este o parte integrantă a identităţii naţio­nale, dar are şi o valoare universală!
Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare!

Minunatul eveniment cultural desfă­şurat în localitatea Biserica Albă, raionul Rahiv, regiunea Transcarpatia, Ucraina, a mai cuprins şi multe momente artistice deosebit de apreciate de public: renumitele dansuri româneşti din localitate oferite de ansamblul de tineret „Mugurelul” din Biserica Albă; poezii şi cântece consacrate primăverii, oferite în limba română de elevi ai Şcolii Ge­nerale din Biserica Albă; renumitele cântece şi dansuri populare româ­neşti oferite de ansamblul „Mara” din Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, România.

 

 

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.), sucursa­la Baia Mare, şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 109 expoziţii de artă fotografică, din care 55 de expoziţii personale şi 54 expoziţii de grup, în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate, precum şi în presa online. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă” acordat de săptămânalul „GAZETA de Maramureş”.
 

„Manifestarea «Festivalul Mărţişorului» ediţia a XV-a 2019, desfăşurată într-o atmosferă prietenească în Maramureşul de peste Tisa, a fost un prilej de a prezenta valorile tradiţionale identitare româneşti şi de a întări legăturile dintre românii de pretutindeni. Aici, în zona Solotvino (Slatina), am avut plăcuta surpriză să constat faptul că tradiţiile şi obiceiurile, portul şi limba românească a maramureşenilor de peste Tisa sunt încă pline de viaţă. Participanţii au purtat cu mândrie costumele populare maramureşene şi au vorbit în pitorescul grai moroşenesc. Mulţumesc tuturor celor care au participat la acest eveniment cultural menit să ducă mai departe tradiţiile maramureşene şi valorile culturii româneşti”.
Ilie Tudorel