• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Iunie , 2015

Expoziţia „Centrul Artistic Baia Mare”, la Art Safari 2015

Art Safari Bucharest este un eveniment anual, destinat deopotrivă artei româneşti şi regionale, cu accent pe evoluţiile sale contemporane, la care sunt invitate să expună galeriile de artă contemporană româneşti şi internaţionale, dar şi muzee de artă din România. Arta Safari îşi propune să aşeze Bucureştiul pe harta marilor târguri europene de artă contemporană. Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a participat pentru a doua oară la acest prestigios eveniment cultural.

 
 

Avangarda şi pluralismul interbelic a prezentat 89 de piese de pictură, grafică şi sculptură, acoperind intervalul cronologic 1904-1957. Conceptul tematic a propus publicului o selecţie–eşantion reprezentativă - cu peste 40% material iconografic expus public în premieră absolută - centrată pe surprinderea impactului modelelor estetice ale Avangardei asupra reînnoirilor ciclice petrecute în mediul artistic creativ din Centrul Artistic Baia Mare, inclusiv prin remodelări ale direcţiilor protradiţionaliste fidele idealului plein-air-ist originar.

 

S-au subliniat filiaţiile, suprapunerile şi intersectările evolutive ale «valurilor» şi «straturilor» stilistice generate în concepţia şi „producţia” artistică de la Baia Mare, în prima jumătate a secolului al XX-lea („primul val avangardist”: 1906-1912 / „al doilea val avangardist”: 1912-1923 / „avangarda anilor 1920” / „avangarda anilor 1930” / „anii 1940: criza avangardismului interbelic”; „al treilea val tradiţionalist”: 1919-1930 / „al patrulea val tradiţionalist”: 1927-1940 / „şocul anilor de război şi conservatorismul postbelic”: 1940-1957). Simultan – şi în premieră muzeografică absolută – expoziţia a integrat organic în „corpus-ul artistic băimărean” exponate deplin semnificative pentru „etapa de Baia Mare” (etapă de formare ori de creaţie timpurie) a acelor artişti – pe atunci, în anii interbelici, contemporani sau viitori afiliaţi avangardişti/tradiţionalişti – care au deprins cunoştinţe sau curaj în/pentru artă, indiferent de naţionalitate, prin studiile efectuate în ambianţa educativă şi creativă din mediul aristic băimărean, edificând astfel – toţi împreună, uneori polemic, dar mereu constructiv – panorama complexă şi pluralistă a «interbelicului artistic românesc» în istoria «Centrului Artistic Baia Mare».

 

„Este a doua participare a Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» la un târg internaţional de artă. Ambele s-au petrecut în cadrul proiectului românesc de anvergură internaţională ART SAFARI, în 2014 şi 2015. Participarea noastră a fost posibilă datorită sprijinului financiar pe proiect asigurat de Consiliul Judeţean Maramureş. Miza participării a reprezentat-o promovarea la scară naţională şi internaţională a conceptului istoriografic românesc propriu privind istoria, funcţionarea şi diversitatea modelelor artistice specifice «Centrului Artistic Baia Mare», de la întemeiere (1896) până astăzi. Atingerea acestei mize semnifică îndeplinirea celui de-al patrulea obiectiv din acel proiect managerial care a tutelat în 2006 separarea secţiilor fostului Muzeu Judeţean şi transformarea lor în entităţi muzeale judeţene cu statut independent. Îmi place să cred că şi participarea noastră la ediţiile ART SAFARI susţin, o dată în plus, concluzia că reforma instituţional-muzeală din 2006 a fost nu doar soluţia corectă, ci şi singura măsură administrativă capabilă să ofere în viitor şi şanse de dezvoltare durabilă pe termen lung muzeografiei maramureşene”, ne-a declarat dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

 
 

Fără cultură, sufletul rămâne sărac

 

„Am vizitat în această săptămână târgul de artă ART SAFARI în Bucureşti, unde Muzeul Judeţean de Artă din Baia Mare a avut şi în acest an o prezenţă extrem de apreciată de public şi de critici.

O să susţin, ca reprezentant al Consiliului Judeţean Maramureş, participarea şi în anii următori la aceste manifestări, măcar din acest motiv: ca Școala de pictură de la Baia Mare să se impună în conştiinţa publicului şi, mai ales, în atenţia criticilor şi istoricilor de artă ca un concept important. Cultura, indiferent de domeniul de manifestare, are nevoie de bani. Totul este ca banul public să fie echilibrat repartizat. Să nu uităm şi să avem grijă: fără cultură, sufletul rămâne sărac”.

Gabriel Zetea, vicepreşedinte CJ Maramureş

 
 

Sub semnul Întâlnirii

 

„După ce Art Safari 2015 se va fi închis, rămâne timp berechet pentru evaluări şi concluzii. Până atunci…Bucuria cu care am văzut că se opresc oamenii în faţa unei lucrări este evidentă. Cred că de multe, de prea multe ori, spunem despre chipul românilor că e posomorât. Ei bine, să remarcăm acum expresia senină a celor aflaţi zilele acestea în clădirea Ciclop sub semnul Întâlnirii. Cu arta şi, privilegiu, cu artiştii. Urci panta, nivel cu nivel, iar spectacolul pe care standurile ţi-l oferă e fabulos.

Amfitrionul Muzeului din Baia Mare nu este altul decât directorul Tiberiu Alexa. Îşi întâmpină cu prietenie oaspeţii şi le devine, pentru câtăva vreme, ghid. Ei, cu siguranţă, vor reveni cuceriţi nu doar de avangarda băimăreană, ci şi de poveştile cu care Tiberiu Alexa contextualizează cu har lucrări şi artişti. Pasiunea cu care Tiberiu Alexa îngrijeşte şi sporeşte zestrea muzeului îşi are – aşa cum remarca şi criticul Ruxandra Garofeanu – un sprijin de seamă în persoana vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Baia Mare, Gabriel Zetea.”

Marina Roman, jurnalist, Bucureşti

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.