• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 30 Mai , 2023

EXPOAPA 2023 – Un eveniment de marcă în domeniul apei

 Săptămâna trecută a avut loc un eveniment de marcă, în domeniul apei - Forumul regional al Apei „Dunăre-Europa de Est” (EXPOAPA), ediția a 23-a.

Evenimentul a avut peste 2000 de vizitatori pe zi și a reunit în acest an 82 de firme care și-au arătat cele mai noi tehnologii și echipamente pe 3500 metri pătrați de spațiu expozițional.

Forumului Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est” a avut loc în pavilionul expozițional Redal Expo din municipiul Sibiu, cu participarea invitaților oficiali din cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, administrației locale, mai multor asociații de profil din România, dar și a Asociației Internaționale a Apei.

Alocuțiunile vorbitorilor s-au concentrat pe importanța sectorului apei în dezvoltarea actuală și ulterioară a României, punând accentul pe necesitatea colaborării dintre toți partenerii implicați în acest domeniu, nevoia accesului la fondurile europene, esențiale pentru continuarea investițiilor, pericolul infringement-ului, dar și pe oportunitățile care se pot ivi din orice situație și pe care operatorii și firmele din domeniul apei nu le pot rata.

Domnul Ilie Vlaicu, Președintele Asociației Române a Apei, a subliniat faptul că sectorul apei este bine gestionat, funcționând fără sincope în ciuda situațiilor neprevăzute apărute în ultimii ani (pandemia, războiul din țara vecină, scumpirile, schimbările din lanțurile de aprovizionare) „Organizațiile importante se sudează în momentele dificile. Sectorul de apă este funcțional, gestionat bine, iar autoritățile trebuie să-l aibă în vedere, deoarece el poate să constituie un motor de dezvoltare al țării”, a menționat domnia sa.

EXPOAPA 2023 a bifat cu succes și câteva seminarii de maximă importanță în acest domeniu:

·          „Finanțarea infrastructurii de apă prin fonduri europene și corelare programelor de investiții din sector”, organizat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a fost unul dintre cele mai urmărite seminarii. În momentul de față, proiectele de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată, finanțate prin POIM, însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro), valoare totală eligibilă. De fapt, toate companiile de apă din România au în derulare, în diferite faze, proiecte de alimentare cu apă sau construirea de stații de epurare si rețele de canalizare. Problemele majore semnalate în implementarea investițiilor din sectorul de apă și apă uzată sunt determinate, în principal, de lipsa de corelare între elaborarea, aprobarea și executarea proiectelor.

·         Seminarul axat pe găsirea unor soluții inovatoare pentru reducerea cantităților de nămol din cadrul stațiilor de epurare și dezvoltarea de noi tehnologii pentru stațiile de epurare mici și mijlocii, soluții durabile și sustenabile pentru execuția colectoarelor de canalizare, soluții pentru îngroșarea/deshidratarea nămolului cu centrifuge, dar s-a abordat și modul în care se poate dezvolta o abordare sustenabilă pentru sectorul de apă, prin intermediul unei politici publice integrate.

·         Seminarul de economie circulară, în cadrul căruia prezentările și discuțiile s-au concentrat pe elementele esențiale care compun acest domeniu pe cât de nou pe atât de vast și ofertant. Resursele se diminuează, iar de modul în care le exploatăm de acum înainte depinde viitorul nostru. Economia circulară este cheia unei utilizări optime a resurselor, iar tranziția către aceasta începe acum, prin exploatarea cu atenție deosebită a:

o    apei, prin reutilizarea acesteia, la mai multe niveluri, strategii optime de management, tehnologii avansate de tratare a energiei, prin gestionarea combinată apă-energie, stații de epurare ca uzine de energie, transfer de căldură, stocare și recuperarea materialelor, prin extracția și reutilizarea nutrienților, fabricarea de noi produse din fluxurile de deșeuri, producerea de cărbune activ din nămol pentru a minimiza costurile de îndepărtare a micropoluanților etc.

Programul activităților a fost unul deosebit de complex, reflectând preocupările pentru introducerea progresului tehnic, facilitarea schimbului de idei și soluții aplicative între manageri, proiectanți, cercetători și operatori de servicii de alimentare cu apă și de canalizare din țară și străinătate.

Sursa Asociația Română a Apei

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.