Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 1 Decembrie , 2020

Eveniment istoric: Redeschiderea Casei Memoriale „George Pop de Băsești”

de Gazeta ADMINISTRAŢIEI JUDEŢENE

În comuna Băsești s-a scris un capitol important de istorie națională. Aici, în urmă cu un secol, se tranșau marile probleme ale politicii naționale, sub celebrul tei al Unirii. Iar George Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, este una dintre cele mai importante personalități istorice ale Maramureșului și ale României, un exemplu de patriotism și dăruire, demn de urmat de tinerele generații. De aceea, redeschiderea Casei Memoriale „George Pop de Băsești”, în prezența președintelui României, a fost un eveniment istoric, dar și o dovadă că maramureșenii știu să își cinstească istoria, înaintașii și identitatea.
 
Comuna Băseşti, locul în care s-a născut, a trăit şi a murit George Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, şi locul în care s-au luat deciziile importante în ceea ce priveşte Unirea Ardealului cu România, reprezintă un loc important pentru istoria judeţului, încărcat de semnificaţii profunde, un loc în care tinerii pot învăţa istoria şi dragostea de Neam. Tocmai de aceea, redeschiderea Casei Memoriale „George Pop de Băsești” în preajma zilei de 1 Decembrie și cu două luni înainte de come­morarea a 102 ani de la moartea „Bătrânului Nației” reprezintă pentru Maramureș și maramureșeni un moment deosebit de important, care va rămâne, cu siguranță, în istorie. Mai ales că evenimentul a avut loc în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis.
Cu această ocazie, a avut loc și ceremonia de acordare a Medaliei aniversare „Centenarul Marii Unirii” Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, reprezentat la eveniment de directorul Muzeului, Viorel Rusu.

În alocuțiunea rostită la eveniment, Șeful Statului a vorbit despre personalitatea lui George Pop de Băsești, dar și despre eforturile maramureșenilor de a-și păstra și promova istoria și identitatea: „Redeschiderea Casei Memoriale «George Ion Pop de Băsești», după reabilitarea sa, are o importanță deosebită atât pentru maramureșeni, cât și pentru păstrarea vie a moștenirii noastre istorice. Ne aflăm într-un loc relevant pe harta României, care sper că va deveni un reper pe harta turismului cultural, o destinație pentru cei care doresc să cunoască una dintre personalitățile care și-au dedicat întreaga viață unirii românilor.
Momentul de astăzi este un prilej mai mult decât potrivit pentru acordarea Medaliei aniversare «Centenarul Marii Uniri» unei instituții - Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - pentru contribuția la păstrarea moștenirii istorice și a mesajului patriotic al marelui unionist, inclusiv prin restaurarea casei sale memoriale.
La temelia oricărei societăți sănătoase, în construirea unui viitor pentru toți, stau respectul față de trecut și față de personalitățile vizionare care l-au marcat și prețuirea valorilor care ne definesc, acestea fiind punți ale dialogului și ale conviețuirii. Tocmai de aceea, încurajez ca astfel de demersuri să fie făcute și în alte locuri din țară. Sunt încă multe monumente istorice uitate ori lăsate în paragină, pe care administrațiile locale trebuie să le restaureze pentru a le reda comunităților.
Astfel de demersuri sunt mărturiile noastre că ne prețuim și protejăm identitatea și valorile care ne-au condus să fim parte a Europei umaniste și democratice. Revitalizarea locurilor istoriei și culturii nu este expresia melancoliei ori a unei întoarceri spre trecut, ci reprezintă investiții în educația și formarea tinerei generații, șanse de dezvoltare locală, oportunități pentru încurajarea turismului în regiune.
Despre George Pop de Băsești știm că a fost purtătorul, până la sfârșitul vieții, al idealului național, acela al Marii Uniri. Personalitatea lui este mai puțin cunoscută publicului larg, cu toate că îi atribuim astăzi merite istorice importante: mă refer aici la lupta pentru recunoașterea drepturilor românilor din Transilvania, dar și la rolul pe care l-a avut în coagularea politică a acestora, începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
În urmă cu doi ani, sărbătoream Centenarul Marii Uniri chiar în orașul în care a fost proclamată Unirea. În acest an, cu mai puțin de o lună înainte de sărbătoarea noastră națională, onorez memoria unuia dintre realizatorii acestui ideal național chiar în locul în care a trăit până la sfârșitul vieții. George Pop de Băsești și-a văzut visul împlinit: românii își făuriseră statul pentru care el a luptat. Această reverență simbolică exprimă recunoștință și transmite, totodată, un mesaj națiunii: personalități precum George Pop de Băsești - pentru ceea ce au înfăptuit și pentru forța idealurilor pe care le-au transmis urmașilor - trebuie să rămână în prim-planul memoriei publice.
În final, vă încurajez, stimați reprezentanți ai autorităților locale, să continuați preocuparea față de memoria lui, prin inițiative care să îi aducă la lumină meritele și prin promovarea acestui spațiu, astfel încât acesta să ocupe locul binemeritat în circuitul istoric și turistic al Maramureșului”.
Preşedintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a spus că: „Este o onoare pentru noi să-l avem alături de noi pe președintele României, domnul Klaus Iohannis, într-un moment atât de important pentru Maramureș, pentru Transilvania, pentru România, într-o zi în care vom reda circuitului turistic, muzeal, această Casă Memorială a lui George Pop de Băsești. Aici, la Băsești, au călcat toți liderii politici interbelici, aici își găseau liniștea și făureau planurile de viitor pentru România Mare. De aici a pornit practic Marea Unire. De aceea este important pentru noi, ca pe viitor, această casă să ducă mai departe mesajul pe care George Pop de Băsești l-a transmis generației noastre și pe care avem datoria de onoare să-l ducem, la rândul nostru, mai departe: mesajul de unitate și credință. Trăim vremuri complicate, generate de această pandemie care afectează întreaga lume, dar la fel cum liderii vremii împreună cu George Pop de Băsești au trecut peste toate greutățile vremurilor și au reușit să realizeze România Mare, și noi avem datoria să muncim, să luptăm, pentru a dezvolta Maramureșul și România și împreună cu lideri puternici, așa cum este domnul președinte Klaus Iohannis, să trecem peste această perioadă grea. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a declarat: „Prin conferirea medaliei aniversare «Centenarul Marii Uniri» Muzeului de Istorie și Arheologie din Baia Mare, domnule președinte, ați făcut un gest de mare bunăvoință, dar și de apreciere a muncii specialiștilor din muzee, în acest caz din muzeul nostru, pentru păstrarea și promovarea valorilor culturale, a patrimoniului muzeal în primul rând și a identității noastre naționale. Înmânarea distincției aici, în ambianța Casei Memoriale «George Pop de Băsești», recent restaurată, simbol al perenității valorilor autentice românești și europene, are o încărcătură deosebită și valențe care ne onorează și ne obligă să continuăm pe drumul drept al crezurilor marelui înaintaș, astfel încât acestea să capete o consistență tot mai mare în societatea de azi și de mâine. Prezența dumneavoastră aici, la inaugurarea Casei Memoriale «George Pop de Băsești», este un gest istoric de valorizare a moștenirii excepționale pe care George Pop de Băsești ne-a lăsat-o”.

„BADEA GEORGE”

Urmaș al unei vechi familii românești de prin părțile Sălajului, fiu al lui Petru Pop de Băsești cel Tânăr și al Susanei Pop de Turț, George Pop s-a născut la data de 1 august 1835, în comuna Băsești.
Studiile primare și le face în comuna natală. Primele clase secundare le urmează la Baia Mare, iar următoarele la Oradea. Tot în acest oraș își continuă studiile de Drept până în anul 1859, când tânărul absolvent este mobilizat în armata austriacă și dus în războiul contra Sardiniei, până în Veneția.
Eliberându-se din armată în toamna lui 1860, George Pop de Băsești se implică activ în viața politică a comitatului său. Este ales întâi prim-pretor, judecător la scaunul orfanal și cel de comitatens.
Tot în 1860 se căsătorește cu Maria Loșonți, cu care are două fiice: Maria și Elena. Cea dintâi moara la vârsta de un an, iar cea de-a doua în 1940. În 1872 este ales deputat de Cehu Silvaniei, reprezentând acest cerc trei mandate neîntrerupte, până în 1881, în Camera din Budapesta.
Ca deputat în Camera maghiară, George Pop de Băseşti duce o luptă susținută împotriva dualismului austro-ungar.
Se numără printre cei 25 de membri ai Comitetului executiv al PNR urmăriți pentru „tipărirea și răspândirea Memorandumului”. Interogat la Cehu Silvaniei, răspunde plin de demnitate: „Declar că sunt primul vicepreședinte al Comitetului executiv al PNR și că textul Memorandumului – din cauză că președintele Rațiu este bolnav – a fost stabilit sub președinția mea”.
George Pop de Băsești este condamnat la un an de închisoare și dus în temnița de la Vacz. În 1895, sub președinția lui George Pop de Băsești, proaspăt eliberat din închisoare, are loc un congres al conducerii națiunilor din Ungaria și Transilvania, în care se stabilește un program comun „contra agresiunii maghiare”. În 1902, la moartea lui Rațiu, făgăduiește să nu lase steagul din mână până la victoria finală. Preia conducerea partidului în condiții foarte grele și simte nevoia adoptării unei noi tactici în lupta pentru drepturile sociale și naționale ale românilor din Transilvania.
În 1910 este ales din nou președinte al PNR în ovațiile mulțimii. În preajma primului război mondial, George Pop de Băsești se numără printre cei 10 reprezentanți ai PNR care au dus tratative cu contele Tisza în problema drepturilor naționale ale românilor din Transilvania.
În timpul războiului, rămâne acasă, urmărind cu mare interes evenimentele politice. A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia. La scurt timp însă, în 23 februarie 1919 moare, fiind înmormântat printre țăranii lui, în șuierul gloanțelor dușmane. Cu puțin timp înainte să moară, mărturisea: „Dacă astăzi aș mai putea începe odată viața, tot așa aș face, cum am făcut până acum”.
Despre el, Goga spunea: „Acest om a dat numai și n-a cerut nimănui nimic”. Tot Goga îşi încheie discursul ținut la Băsești în 6 mai 1923 astfel: „E un capitol de istorie națională în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragostea de neam...”.
 

 

Programul vizitei prezidențiale în Maramureș a inclus și o discuție despre proiectele județului, la Consiliul Județean Maramureș, cu președintele CJ Ionel Bogdan.

„Am prezentat proiecte­le de dezvoltare a Maramureșului președintelui Klaus Iohannis și echipei de consilieri prezidențiali care l-a însoțit în vizita făcută în județul nostru. Drumurile expres spre Satu Mare și Jibou, centura municipiului Baia Mare, finalizarea Barajului Runcu și domeniile de schi, sunt doar câteva din proiectele pe care le vom  realiza din fonduri europene și care vor duce la dezvoltarea Maramureșului. Președintele Klaus Iohannis are încredere în echipa aleasă la conducerea Consiliului Județean și am convingerea că împreună cu un guvern liberal, susținut e o majoritate parlamentară dedicată dezvoltării României vom duce la capăt toate proiectele pe  care ni le-am propus și vom face din Maramureș unul dintre județele de frunte ale țării”, a spus președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan.